Vama Oancea. Arhivă

În ce condiții se va intra din Moldova în România din 11 august

311
(reînnoit 13:23 10.08.2020)
Persoanele care pleacă din Republica Moldova în România vor trebui să stea 14 zile în regim de autoizolare la domiciliu și după 11 august. Există însă mai multe excepții. Autoritățile de la București au actualizat astăzi lista țărilor cu risc epidemiologic sporit.

CHIȘINĂU, 10 aug – Sputnik. Și după 11 august cetățenii care vor intra în România din Republica Moldova vor fi obligați să stea în carantină timp de 14 zile.

Autoritățile de la București au actualizat astăzi lista statelor și regiunilor de pe glob cu risc sporit de COVID-19. Republica Moldova se află pe lista țărilor din „zona galbenă”.

Iată toate țările și regiunile cu risc epidemiologic ridicat, potrivit autorităților de la București: Africa de Sud, Argentina, Armenia, Aruba, Bahamas, Bahrain, Bolivia, Bosnia și Herțegovina, Brazilia, Capul Verde, Chile, Columbia, Costa Rica, El Salvador, Guineea Ecuatorială, Honduras, Insulele Feroe, Insulele Turks și Caicos, Insulele Virgine ale Statelor Unite, Irak, Israel, Kazahstan, Kârgâzstan, Kosovo, Kuweit, Luxemburg, Macedonia de Nord, Maldive, Moldova, Muntenegru, Oman, Palestina, Panama, Peru, Puerto Rico, Qatar, Republica Dominicană, Saint Martin, Spania, Statele Unite ale Americii, Surinam.

Regimul de autoizolare de 14 zile este obligatoriu pentru toate persoanele care intră în România din țările menționate mai sus, respectiv: cetățeni români, cetățeni ai statelor membre ale Uniunii Europene, Spațiului Economic European ori ai Confederației Elvețiene.

Conform unei hotărâri a guvernului român, se interzice intrarea pe teritoriul României, prin punctele de trecere a frontierei de stat, a cetățenilor străini și apatrizilor, cu următoarele excepții:
membri de familie ai cetățenilor români;

 • membrii de familie ai cetățenilor altor state membre ale Uniunii Europene sau ale Spațiului Economic European, ori ai Confederației Elvețiene, cu rezidență în România;
 • persoanele care posedă o viză de lungă ședere, un permis de ședere sau un document echivalent permisului de ședere eliberat de autorități, ori un document echivalent acestora emis de autoritățile altor state, potrivit legislației Uniunii Europene;
 • persoanele care se deplasează în interes profesional, dovedit prin viză, permis de ședere sau un alt document echivalent, respectiv cadre medicale, cercetători în domeniul medical, cadre medicale pentru îngrijire geriatrică, precum și transportatorii și alte categorii de personal implicat în transportul de bunuri care asigură astfel de transporturi necesare;
 • personalul diplomatic sau consular, personalul organizațiilor internaționale, personalul militar sau personalul care poate asigură ajutor umanitar;
 • persoanele în tranzit, inclusiv cei repatriați ca urmare a acordării protecției consulare;
 • pasagerii care călătoresc din motive imperative;
 • persoanele care au nevoie de protecție internațională sau din alte motive umanitare;
 • străinii și apatrizii care călătoresc în scop de studii;
 • străinii și apatrizii, lucrătorii înalt calificați, dacă angajarea acestora este necesară din punct de vedere economic, iar activitatea nu poate fi amânată sau desfășurată în străinătate;
 • străinii și apatrizii, lucrători transfrontalieri, lucrători sezonieri din agricultură, personal navigant maritim și fluvial;
 • membrii delegațiilor sportive internaționale care participă la competiții sportive organizate pe teritoriul României, în condițiile legii.

În absența unor reglementări contrare la nivel național, regimul de carantină nu se mai aplică cetățenilor străini și apatrizilor originari din sau rezidenți în state terțe în cazul cărora, la nivel european, este stabilită ridicarea restricțiilor temporare asupra călătoriilor neesențiale către Uniunea Europeană.

Autoritățile române actualizează lista statelor cu risc epidemiologic ridicat săptămânal, în fiecare zi de luni, iar deciziile depind de Institutul Național de Sănătate Publică de la București și de Comitetul Național pentru Situații de Urgență.

Mai notăm că guvernul Italiei a prelungit până pe 7 septembrie obligativitatea regimului de autoizolare la domiciliu de 14 zile pentru persoanele sosite din România.

Odată ajunse în Italia, persoanele venite din România completează un formular cu adresa și numărul de telefon la care pot fi verificate periodic.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

311
Tagurile:
Romania, moldoveni, cetateni
Тема:
Coronavirusul, știri de ultima oră (1168)
Tematic
Astăzi s-au redeschis piscinele: Ce reguli vor trebui să respecte vizitatorii
COVID-19 în Moldova: Câte persoane sunt în prezent în stare gravă
Valută

Un om de afaceri a vrut scoată din țară peste 84 de mii de euro

199
(reînnoit 20:29 04.12.2020)
Directorul unei companii imobiliare a vrut să treacă frontiera de stat cu peste 84 de mii de euro. Procuratura anunță că omul de afaceri este acuzat de tentativă de contrabandă cu valută.

CHIȘINĂU, 4 dec - Sputnik. Potrivit procurorilor, acțiunile ilicite ale inculpatului au fost deconspirate în data de 11 noiembrie de către inspectorii vamali de la Leușeni, în momentul în care acesta încerca să scoată din țară, prin contrabandă, suma de 84 450 euro.

În cadrul audierilor, directorul companiei imobiliare a refuzat să facă declarații. Procuratura raionului Hâncești a finalizat și expediat în judecată dosarul de învinuire a omului de afaceri. Acum el va compărea pe banca acuzaților pentru tentativă de contrabandă cu valută, estimată la peste 1,7 milioane de lei.

În același timp, a fost pus sechestru pe banii depistați și a fost sesizată Agenția de Recuperare a Bunurilor Infracționale a CNA. Inculpatul este cercetat în stare de libertate și are interdicția de a părăsi țara.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

199
Tagurile:
corupție, vamă corupţie, vamă
Tematic
Impresionant: Câți bani s-au adunat pentru Filarmonică
Fiscul: La Bugetul public au ajuns mai mulți bani decât în 2019


Загрузка...
Скорая помощь

Doi copii au ajuns de urgență la spital: Ce s-a întâmplat

78
În ultimele două zile doi copii au ajuns la spital, după ce s-au intoxicat cu preparate medicamentoase. Specialiștii îndeamnă ca părinții să fie vigilenți și să nu lase substanțele periculoase la îndemâna micuților.

CHIȘINĂU 4 dec - Sputnik. De la începutul acestei săptămâni, 20 de persoane au solicitat ajutorul medicilor după ce s-au intoxicat. Datele Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească (CNAMUP) arată că în doar două zile, în intervalul 30 noiembrie - 1 decembrie, au fost înregistrate zece intoxicații cu medicamente, dintre care două cazuri în rândul copiilor. Pacienții aveau vârste cuprinse între 1 și 82 de ani. 

CNAMUP mai anunță că în data de 30 noiembrie o femeie de 72 de ani din raionul Briceni a suportat un șoc anafilactic în urma administrării unor medicamente. După acordarea asistenței medicale de urgență, pacienta a fost transportată la spital pentru tratamentul corespunzător.

În acest sens, specialiștii îndeamnă oamenii să nu administreze medicamente expirate, să consume preparatele doar la indicația medicului sau a farmacistului și să nu le lase la îndemâna copiilor. 

Datele CNAMUP mai arată că în ultimele 48 de ore peste 4 400 de persoane au solicitat ajutorul medicilor de urgență. În instituțiile spitalicești din țară au fost transportați 1 549 pacienți pentru investigații și tratament.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

78
Tagurile:
urgență, spital, intoxicație, medicamente


Загрузка...
Vladimir Putin

Sondaj: Câți cetățeni ruși au încredere în Vladimir Putin

0
(reînnoit 22:03 04.12.2020)
Fundația ”Opinia Publică” (FOM) a publicat datele unui sondaj realizat recent, care arată gradul de încredere al cetățenilor ruși față de președintele Vladimir Putin.

CHIȘINĂU, 4 dec - Sputnik. Mai mult de jumătate dintre cetățenii ruși (60%) au încredere în președintele Vladimir Putin, potrivit unui sondaj realizat de Fundația ”Opinia Publică”.

Conform datelor sondajului, au spus că mai degrabă nu au încredere în el 30% dintre cei chestionați, alți 10% au considerat că este dificil să răspundă la întrebare.

Totodată, 63% dintre cetățeni consideră că Putin se descurcă mai degrabă bine în funcția pe care o ocupă. Punctul de vedere opus este împărțit de 24% dintre cei intervievați. Nu au putut să răspundă la întrebare 13%.

În perioada 27-29 noiembrie a fost realizat un sondaj telefonic în toată Rusia, în rândul a patru mii de respondenți cu vârsta de 18 ani și mai mult, prin metoda de eșantionare aleatorie a numerelor de telefon mobil și fix. Marja de eroarea nu depășește 1,9%.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
sondaj, Putin
Tematic
Maia Sandu: Eu îmi doresc relații bune cu Rusia


Загрузка...