Coronvirus

Există sau nu COVID-19: Ce spune Ministerul Sănătății

1554
Ministerul Sănătății a publicat o informație amplă cu privire la existența noului tip de coronavirus. Iată ce trebuie să știe oamenii.

CHIȘINĂU, 8 aug – Sptnik. COVID-19 există și e mai grav decât se crede și vorbește în societate. Precizarea a fost făcută de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale într-un buletin informativ, prin care încearcă să combată miturile despre această infecție. Așadar, COVID-19 există și a afectat pânăla moment peste 18 milioane de oameni din întreaga lume. Mai mult, virusul a curmat viața a peste 700 de mii de oameni de pe Glob.

Ministerul dezminte și informația precum că de COVID-19 nu se moare.

„Studiile arată că infecția cu noul coronavirus nu afectează doar plămânii, dar mai multe organe. Se produc micro-tromboze, ce duc inclusiv la necroze și la incapacitate funcțională la nivelul plămânilor, cordului, rinichilor și chiar al sistemului nervos. În foarte multe cazuri, efectele sunt foarte serioase, iar recuperarea este una de durată”, este explicația specialiștilor.

Mai mult MSMPS, neagă cu fermitate zvonurile apărute în societate precum că autoritățile ar falsifica datele statistice, iar numărul îmbolnăvirilor este mai mic. Și faptul că personalul medical a mituit familii pentru ca în certificatul de deces al rudelor să fie trecută în mod fals infecția cu COVID-19 drept cauză a morții, este o informație falsă.

„Noul coronavirus a suferit mai multe mutații, ajungând să reprezinte o amenințare serioasă și pentru persoanele sub 40 de ani, deși la început, prima categorie de risc era formată din vârstnici și pacienți cu diverse boli cronice. Vârsta înaintată sau comorbiditățile, precum: boli cardiovasculare, renale cronice, diabet, condiționează adesea o formă mai gravă a bolii, dar există posibilitatea ca și tinerii să facă forme grave. Trebuie să ne protejăm părinții și bunicii în aceeași măsură în care ne protejăm și pe noi”, mai informează ministerul.

Mai mult, noul coronavirus nu-și pierde din putere, așa cum cred cetățenii. Dimpotrivă, se înregistrează cifre alarmante în ultima perioadă. Transmisibilitatea s-a păstrat chiar și în cazul unei vremi calde și unor temperaturi ridicate. Specialiștii spun că se transmite mai ușor decât la început, după numărul de cazuri înregistrate la nivel global.

Atenție maximă. Consumul de băuturi alcoolice nu poate reduce riscul de infectare cu noul tip de coronavirus. Ba dimpotrivă, consumul nociv de alcool dăunează sănătății și prezintă un factor important de risc pentru agravarea bolilor cronice preexistente și în caz de infectare cu COVID-19, maladia decurge mai grav.

Nici informațiile cu referire la dauna provocată de purtatul îndelungat al măștilor nu este confirmată de MSMPS. „Utilizarea îndelungată a măștilor de protecție poate fi incomodă și ineficientă, deoarece se reduce nivelul de protecție, dacă este umezită sau atinsă frecvent cu mâinile murdare. Cu toate acestea, nu duce la intoxicație cu CO2 și nici deficit de oxigen”, spun specialiștii.

Nici tehnologia 5G nu trebuie să ne sperie. Aceasta nu facilitează transmiterea virusului ce cauzează infecția COVID-19. Astfel de declarații sunt calificate de specialiști ca fiind aberante și fără temei.

Cât privește expunerea la soare, specialiștii recomandă să ne protejăm, pentru că ne putem infecta cu cu noul coronavirus indiferent de cât de cald este afară sau dacă ne expunem sau nu la soare.

În context, ministerul îndeamnă cetățenii să nu mai utilizeze antibioticele ca mijloc de prevenire sau tratament pentru COVID-19. Faptul că antibioticele sunt eficiente pentru tratarea coronavirusului este la fel un mit.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

1554
Tagurile:
coronavirus, COVID-19, mit
Тема:
Coronavirusul, știri de ultima oră (984)
Tematic
Primul în lume: Vaccinul rusesc împotriva COVID-19 va fi înregistrat pe 12 august
Niciun semn de ameliorare: Iată câte cazuri de COVID-19 s-au înregistrat într-o zi
Loterie

OMS, avertisment sumbru: Compară COVID-19 cu loteria

23
(reînnoit 22:01 18.09.2020)
Organizația Mondială a Sănătății spune că şansele de a câștiga la loterie sunt mai mari decât cele de a scăpa de infecţia COVID-19.

BUCUREȘTI, 18 sept - Sputnik. Potrivit OMS, şansele de a scăpa de infecţia COVID-19 sunt foarte mici, motiv pentru care organizația insistă pe respectarea măsurilor de protecţie. Avertismentul are loc în contextul în care numărul spitalizărilor la nivel mondial a crescut foarte mult.

Dr. Mike Ryan, director executiv al Programului OMS pentru Urgenţe Sanitare, a declarat că statistic este mai probabil să câştigi la loterie decât să scapi de infecţia Covid-19.

„Dacă nu găsim un vaccin şi nu continuăm să suprimăm acest virus şi presupunem că acest virus se răspândeşte la 60 sau 70% din populaţia lumii, şansele de a scăpa sunt de 1 la 200. Din această perspectivă, gândiţi-vă la şansele dumneavoastră de a câştiga la loterie”, a declarat Ryan.

Reprezentanții OMS au avertizat de altfel că la nivel mondial se înregistrează „creşteri ale numărului spitalizărilor în unităţile de terapie intensivă”.

La această oră, cele mai multe cazuri de coronavirus se regăsesc în Spania, Franţa, Muntenegru, Ucraina, precum şi în câteva state din SUA.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

23
Tagurile:
loterie, COVID-19, OMS
Tematic
Covid-19: OMS așteaptă creşterea numărului de morţi în octombrie și noiembrie în Europa


Загрузка...
Air Moldova

O navă a companiei Air Moldova a fost reținută la Istanbul

353
(reînnoit 22:30 18.09.2020)
O aeronavă a companiei Air Moldova a fost reținută astăzi pe aeroportul din Istanbul. Compania aeriană a venit cu explicații.

CHIȘINĂU, 18 sept - Sputnik. Operatorul aerian anunță că un avion din flota 9U a fost reținut pe aeroportul din Istanbul, Turcia, din cauza unei „datorii istorice acumulate în perioada în care Air Moldova era companie de stat”. 

Air Moldova susține că după suspendarea zborurilor în contextul pandemiei COVID-19 s-a confruntat cu probleme financiare, astfel nu a mai putut efectua plăți față de o companie ce presta servicii de alimentare cu combustibil.

În aceste condiții, astăzi, după ce a efectuat cursa Chișinău-Istanbul, nava a fost reținută pe aeroportul din Turcia și nu a mai putut efectua zborul de retur. 

„A fost reținută la sol, fară a primi permisiunea de decolare spre Chișinău”, menționează operatorul aerian printr-un comunicat de presă. 

Compania susține că nu s-a mai confruntat până acum cu astfel de situații. 

„Această acțiune este una fără precedent în istoria activității companiei Air Moldova. În momentul de față, managementul companiei duce un dialog cu reprezentanții companiei petroliere și ai aeroportului din Istanbul și întreprinde toate măsurile necesare pentru soluționarea cazului”, menționează Air Moldova.

Pasagerii cursei suspendate urmează să fie transportați la Chișinău abia mâine. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

353
Tagurile:
Istanbul, reținută, AIR Moldova, navă
Tematic
Cunoscută companie aeriană, la un pas de naționalizare - legătura cu „Air Moldova”


Загрузка...
Clinica Charite în Berlin

Unde e sticla din care a băut Navalnîi? Răspunsul Berlinului

0
(reînnoit 22:15 18.09.2020)
Reprezentantul guvernului de la Berlin a refuzat să spună dacă sticla din care a băut Navalnîi într-un hotel din Tomsk se află în Germania.

BUCUREȘTI, 18 sep – Sputnik. Purtătorul de cuvânt al guvernului Germaniei, Steffen Seibert, a refuzat să spună unde se află sticla din hotelul din Tomsk, unde a locuit Aleksei Navalnîi, sugerând să fie adresată această întrebare colegilor activistului rus.

Alexei Navalnîi
© Sputnik / Михаил Воскресенский

Joi, pe contul oficial al lui Navalnîi din Instagram a fost publicată o declarație în care se afirmă că “Noviciok”, cu care ar fi fost otrăvit acesta, a fost descoperit în sticlele din camera din Xander Hotel din Tomsk. De asemenea, se anunță că după ce colaboratorii Fundației pentru Combaterea Corupției (FBK, organizația lui Navalnîi, n.r.) au aflat despre internarea lui Navalnîi, au chemat un avocat, au intrat în cameră, au strâns și au împachetat totul, inclusiv sticlele cu apă.

“Guvernul federal a luat act de înregistrarea video pe care echipa lui Navalnîi le-a publicat. În legătură cu acest video, adresați-vă echipei lui Navalnîi. Tot ce am vrut să spunem am exprimat în comunicatele de presă, în declarații, inclusiv ale cancelarului. Nu mai avem ce adăuga”, a declarat Seibert în cadrul unui briefing organizat vineri. 

Fiind întrebat dacă autoritățile Germaniei vor transmite Rusiei sticla în calitate de „potențială probă”, Seibert a declarat că “la ceea ce au declarat toxicologii din Germania, precum și cei din Franța și Suedia despre natura și originea toxinului nu mai are ce adăuga”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Aleksei Navalnîi, sticlă, Berlin
Tematic
Reacția Moscovei la ideea UE de a numi sancțiunile “Navalnîi”


Загрузка...