Apă potabilă

Apă potabilă filtrată: Iată de unde o poți lua gratis în Chișinău Foto

204
(reînnoit 19:48 06.08.2020)
Buveta din Sectorul Botanica, de unde oamenii pot lua gratis apă filtrată, este foarte populară și un obiectiv unic pentru Chișinău. Oamenii își mai pot potoli acum setea gratis în Capitală la 5 din cele 9 cișmele instalate acum doi ani în parcuri și scuaruri.

CHIȘINĂU, 6 aug – Sputnik. În Chișinău există o buvetă de la care oamenii se pot aproviziona gratis cu apă potabilă de calitate - filtrată de săruri și dezinfectată cu raze ultraviolete.

Buveta, dată în exploatare acum 19 ani, se află pe strada Valea Trandafirilor, colț cu Bulevardul Dacia. Rămâne pe partea stângă a bulevardului după ce traversezi viaductul în direcția către Porțile Orașului și Aeroport.
Buveta cu apă filtrată din Sectorul Botanica
Buveta cu apă filtrată din Sectorul Botanica

Se întâmplă frecvent să vezi rânduri formate la această cișmea neordinară și unică în Capitală atât pe timp de vară, cât și pe timp de iarnă. Ai crede că este un izvor foarte întrebat. Afli că este un obiectiv fondat și întreținut de S.A. „Apă-Canal Chișlinău” doar dacă te apropii de buvetă, citești textul explicativ afișat și discuți cu oamenii veniți să ia apă.

„De ce luați apă de aici?”, l-a întrebat corespondentul Sputnik pe un bărbat venit la buvetă cu câteva recipiente din plastic. „Pentru că este filtrată”, a fost răspunsul acestuia. Chișinăuianul a povestit că zilnic vine după apă potabilă pentru necesitățile familiei la această buvetă. „Este tot apă din conductă, de la „Apă-Canal”, dar filtrată”, a adăugat el.

O femeie, și ea venită după apă cu două recipiente din plastic a câte 5 litri, i-a spus corespondentului Sputnik că de mulți ani consumă apă de la această cișmea. În ziua respectivă se întâmplase să nu aibă apă la robinet acasă, din cauza unor lucrări la apeductul prin care este aprovizionat blocul în care locuiește – buveta era o variantă salvatoare pentru ea.

În zilele în care locatarii blocurilor din preajmă se întâmplă să rămână fără apă la robinet, la buvetă se formează rânduri din zeci de persoane.

Buveta este dotată cu câteva robinete și patui tipuri de butoane, pentru patru cantități prestabilite de apă: 0,2 litri, 1,5 litri, 2 litri și 5 litri.

Buveta cu apă filtrată din Sectorul Botanica
Buveta cu apă filtrată din Sectorul Botanica

În medie, oamenii iau nu mai puțin de șase tone de apă pe zi de la această cișmea, potrivit datelor de la „Apă-Canal”. La fiecare trei luni este schimbat filtrul buvetei, iar o dată la jumătate de an este schimbată lampa cu raze ultraviolete ce dezinfectează apa.

Buveta de pe strada Valea Trandafirilor a fost construită după modelul unor cișmele similare din orașele Kiev și Odesa.

„Apă-Canal” intenționa ca asemenea buvete cu apă filtrată să fie construite în toate sectoarele Chișinăului. Proiectul n-a fost realizat, deocamdată, a declarat pentru Sputnik Nadejda Fotescu, de la Serviciul de presă al „Apă-Canal Chișinău”.

Doar 5 din cele 9 cișmele instalate în parcuri funcționează acum

Însă „Apă-Canal” a instalat 9 cișmele în parcuri și scuaruri din Chișinău în anul 2017. Din cele 9, acum sunt funcționale doar 5: una în scuarul Catedralei „Nașterea Domnului”, din centrul Chișinăului, aproape de buticurile în care se vând flori, alta în Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfânt”, în preajma Cinematografului „Patria – Emil Loteanu” și trei în Parcul Valea Morilor, a precizat Nadejda Fotescu. Cișmelele sunt întreținute cu respectarea normelor sanitar-igienice, fiind dezinfectate minuțios.

Cișmea în Chișinău
Cișmea în Chișinău

Alte patru cișmele din cele 9 sunt conservate pentru moment, din cauza lucrărilor de reparație ce se desfășoară la obiectivele în preajma cărora au fost instalate.

Apa de la cișmelele din parcuri și scuaruri nu este filtrată, însă „Apă-Canal” dă asigurări că aceasta este bună pentru consum, la fel ca cea furnizată la robinetele din casele consumatorilor, pentru că zilnic sunt luate probe pentru a fi testată calitatea.  

Astfel, chișinăuienii și vizitatorii Capitalei își pot potoli setea gratis și datorită acestor cișmele, fără a fi nevoiți să cumpere apă potabilă de la unitățile comerciale din apropiere.

Cișmelele din parcuri au două funcții: de potolire a setei, dar și de răcorire pe timp de caniculă. Oamenii pot bea apă, după ce apasă pe butonul respectiv, după care pot acționa sistemul de duze al cișmelei, prin care apa este pulverizată foarte fin, pentru a-și răcori fața.

Cișmelele sunt dotate cu contor, au conectare la rețeaua de apă potabilă și la rețeaua de canalizare a orașului.

„Apă-Canal Chișinău” îi îndeamnă pe cetățeni să manifeste un comportament demn și civilizat față de cișmele. În 2017, la scurt timp după instalare, câteva cișmele au fost vandalizate, prin blocare cu gumă de mestecat, mucuri de țigară sau chiar deteriorarea mecanismelor.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

204
Tagurile:
gratis, Chișinău, apa
Tematic
Catastrofa care amenință Republica Moldova: Ce ne poate salva
Avem suficiente rezerve de apă potabilă în Moldova? Avertismentul specialiștilor
Trist, dar adevărat: Jumătate dintre localitățile țării nu au acces la apă potabilă
Ștefan Gheorghiță

Medic, despre regulile ce trebuie respectate în ziua alegerilor

39
(reînnoit 21:43 26.10.2020)
Alegerile prezidențiale din acest an se vor desfășura doar cu respectarea măsurilor de protecție și de prevenire a răspândirii noului tip de coronavirus. Iată ce trebuie să cunoască moldovenii în ziua votării.
Medic, despre regulile ce trebuie respectate în ziua alegerilor

În cadrul emisiunii "ATITUDINI", șeful Secției Supraveghere epidemiologică a gripei și infecțiilor respiratorii din cadrul Agenției Națională pentru Sănătate Publică, Ștefan Gheorghiță, a menționat că sănătatea cetățenilor este primordială, iar pentru a evita complicațiile autoritățile au elaborat un plan de acțiuni pe care va trebui să-l respecte fiecare cetățean cu drept de vot pe 1 noiembrie.

Astfel, pentru toate secțiile de votare au fost procurate mijloace de protecție: măști, mănuși, soluții dezinfectante pentru mâini, soluții dezinfectante pentru suprafețe, viziere, termometre și costume de protecție. Alegătorii vor fi obligați să respecte distanța fizică de minim 1,5 metri, să respecte regulile de igienă și să se prezinte la vot cu pixuri personale.

"Cetățenii care nu se pot deplasa fizic la secția de votare, inclusiv cei care manifestă simptome respiratorii acute vor putea să-și exercite dreptul la vot la locul aflării acestora în ziua alegerilor. Îndemnăm oamenii să manifeste maximă responsabilitate și prudență pentru a evita consecințele nefaste asupra sănătății celor din jur", a remarcat Ștefan Gheorghiță.

Pe 1 noiembrie, în Republica Moldova vor avea loc alegerile prezidențiale. În total, pe teritoriul țării vor fi deschise 2143 secții de votare.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

39
Tagurile:
secții de votare, alegeri prezidențiale, reguli, medic


Загрузка...
ONU

Avertizare ONU: Risc de falsificare a preparatelor anti-COVID-19

56
(reînnoit 19:57 26.10.2020)
Organizația Națiunilor Unite avertizează guvernele asupra pericolului de falsificare a medicamentelor și vaccinurilor anti-COVID de către anumite structuri criminale.

CHIȘINĂU, 26 octombrie - Sputnik. Criminalitatea organizată este foarte activă în domeniul producției de medicamente și vaccinuri contrafăcute anti-coronavirus, a declarat pentru RIA Novosti director executiv al Oficiului Națiunilor Unite pentru Droguri și Criminalitate (UNODC), Ghada Wali.

”Guvernele, spitalele și diverse organizații se grăbesc să cumpere echipamente de protecție și cererea este mare, astfel încât medicamentele contrafăcute și echipamentele de protecție personală falsificate sunt un risc și aici este activă criminalitatea organizată. Ne așteptăm ca acestea vor fi active pe toată durata dezvoltării vaccinului”, a avertizat Wali.

Ea a spus că UNODC a avertizat guvernele asupra rolului pe care l-ar putea juca criminalitatea organizată în producția de medicamente contrafăcute, în afacerea cu vaccinuri, profitând de lipsa preparatelor atunci când oamenii din mai multe țări sunt preocupați de aflarea vaccinurilor.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

56
Tagurile:
avertizare, COVID-19, medicamente, falsificare, ONU
Тема:
Coronavirusul, știri de ultima oră
Tematic
Avertisment ONU: COVID-19 ar putea declanșa o criză alimentară la nivel global


Загрузка...
Exoschelet din titan

Superarma unică pe care Rusia o va obține în curând - detalii

0
(reînnoit 23:27 26.10.2020)
Superarma rusească urmează să ajungă în dotarea unităților forțelor speciale până în 2025, iar până în 2030 - să fie disponibilă întreaga Armată rusă.

CHIȘINĂU, 26 oct - Sputnik. Revista americană The National Interest a relatat despre ultimele realizări rusești menite să sporească capacitatea infanteriștilor, informează RIA Novisti.

Potrivit publicației, Armata rusească dezvoltă tehnologii care vor spori gradul de informare a soldatului privind situația de luptă, vor minimiza eforturile fizice ale  acestuia și vor reduce riscul pentru viață.

Vorbim despre echipamentul de luptă ”Sotnik”, de nouă generație, dezvoltat de Rostec, care va înlocui actualul costum ”Ratnik” al soldaților. Promisorul exoschelet va fi dotat cu un număr mare de componente de înaltă tehnologie, dintre care unele au fost deja elaborate.

Acestea includ, între altele, încălțări antimină, costum anti-radar și o țesătură specială datorită căreia soldatul nu poate fi detectat în lumină infraroșie.

Astfel de echipamente pot fi integrate cu microdrone care vor oferi informații despre câmpul de luptă, de la camerele de bord la panoul de pe casca soldatului sau ochelari asemănători cu Google Glass, scrie publicația.

„În prezent <...> se formează și se constituie profilul unui echipament de luptă de perspectivă pentru militari, care prevăd introducerea de elemente ce sporesc capacitățile fizice ale ostașului”, îl citează revista pe comandantul-șef al Forțelor Terestre, generalul Oleg Saliukov.

Dezvoltarea echipamentelor pentru exoscheletul de nouă generație va dura din 2020 până în 2023.

Este planificat ca unitățile forțelor speciale rusești să fie dotate cu echipamente ultramoderne până în 2025, iar până în 2030 - întreaga armată rusă.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Rusia, arma
Tematic
Dezvăluiri despre super-arma rusească Avangard: Niciun sistem de apărare n-o poate detecta
Cum a revenit pe pământ echipajul care pilota nava spațială Soyuz MC-13 - Video


Загрузка...