CHIȘINĂU

Centrul vechi al Capitalei va fi modernizat: Lucrările deja au început

57
Primarul Capitalei Ion Ceban anunță că centrul vechi al Chișinăului va fi modernizat. Lucrările au început deja și vor fi investite în acest sens 22,8 milioane de lei.

CHIȘINĂU, 6 aug - Sputnik. În Chișinău a fost dat startul lucrărilor de reabilitare a trotuarelor din centrul istoric pe străzile Mitropolit Gavriil Bănulescu-Bodoni și Alexandr Pușkin, în perimetrul străzilor Alexei Mateevici și Ierusalim. La fața locului a fost primarul general, Ion Ceban, și reprezentanții preturii Buiucani.

Reabilitarea trotuarelor pe cele două artere din centrul urbei este prevăzută pentru o perioadă de aproximativ 2,5 luni. Vor fi efectuate lucrări de infrastructură: amenajarea trotuarelor și a zonelor verzi, reabilitarea iluminatului stradal, construcția rampelor pentru persoanele cu mobilitate redusă, în prejma trecerilor pietonale, precum și amenajarea pavajului tactil. De asemenea, vor fi instalate vaze de flori și elemente decorative urbane, iar pe anumite porțiuni de stradă urmează să fie amenajate locuri pentru parcare.

Conform proiectului, aproximativ 44 de mii de m² de trotuare vor fi reabilitate cu pavaj de două culori – 70% alb și 30% negru; vor fi montați 1900 de metri liniari de borduri noi pe strada Mitropolit Gavril Bănulescu-Bodoni, iar pe strada Alexandr Pușkin vor fi reabiliate bordurile de granit. Totodată, fațadele a 10 clădiri de importanță istorică și monumente amplasate pe cele două străzi urmează să fi iluminate.

Ion Ceban a ținut să remarce că prin acest proiect va fi redată frumusețea străzilor din centrul istoric al orașului, iar cetățenii vor avea parte de un spațiu modern de recreere.

„Trotuarele din străzile Alexadr Puşkin şi Mitropolit Gavril Bănulescu-Bodoni nu au fost reparate de mai bine de 30 ani şi sunt într-o stare deplorabilă. Se va interveni pe etape pentru ca oamenii să se poată deplasa, iar circulaţia transportului să nu fie sistată. Muncitorii vor lucra inclusiv în zilele de sâmbătă, pentru a finaliza lucrările în termen. Pe această cale solicităm scuze din partea cetățenilor pentru incomoditățile produse”, a menționat primarul Capitalei.

Edilul-șef le-a solicitat serviciilor municipale de profil să monitorizeze desfășurarea proiectului de renovare a trotuarelor din centrul Chișinăului, iar antreprenorului să respecte termenii și calitatea lucrărilor executate.

Costul lucrărilor de reabilitare a zonelor pietonale în perimetrul celor două străzi este de 22,8 de milioane de lei - bani alocați de către Guvernul Republicii Moldova la inițiativa șefului statului și de către mai mulți agenți economici. După finalizarea lucrărilor de reabilitare a trotuarelor, pe cele două străzi municipalitatea își propune continuarea unui proiect similar de renovare a trotuarelor pe bulevardul Grigore Vieru.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

57
Tagurile:
Capitală, vechi, centrul
Tematic
Piața Centrală din Chișinău: Cum va arăta după finalizarea lucrărilor de modernizare
Cetățenii români din Republica Moldova sunt chemați astăzi la urne în cadrul alegerilor parlamentare din România

Cetățenii români din Moldova, la urne: La secțiile de votare se stă la coadă

4
,
Cetățenii români din Republica Moldova participă astăzi la scrutinul pentru alegerea reprezentanților în Senat și Camera Deputaților de la București.

CHIȘINĂU, 5 dec - Sputnik. În Republicii Moldova se votează pentru alegerea deputaților români în 30 de votare. 17 dintre acestea au fost deschise la Chișinău. 

În fața unor secții s-au format cozi. Oamenii așteaptă la rând pentru a-și da votul în favoarea formațiunii pe care o simpatizează. 

Cetățenii români din Republica Moldova sunt chemați astăzi la urne în cadrul alegerilor parlamentare din România
© Sputnik / Cătălina Cernei
În secțiile de votare se respectă măsurile de prevenire a COVID-19

Accesul în sediul secțiilor de votare se realizează cu respectarea strictă a măsurilor sanitar-epidemiologice în context pandemiei de COVID-19.

Cetățenii români din Republica Moldova sunt chemați astăzi la urne în cadrul alegerilor parlamentare din România
© Sputnik / Cătălina Cernei
Cetățenii români din Republica Moldova sunt chemați astăzi la urne în cadrul alegerilor parlamentare din România

Potrivit legislației române, alegătorii cu domiciliul sau reședința în străinătate pot alege senatorii și deputații dintre candidații de pe circumscripția electorală pentru cetățenii din afara țării. Aceasta este reprezentată de patru deputați și doi senatori.

Parlamentul României este format din Camera Deputaților cu 329 de membri și Senat cu 136 de reprezentanți.

Mandatul este obținut pentru o durată de patru ani.

Documentele necesare pentru a putea vota

Dacă aveți domiciliul în străinătate, puteți vota la orice secție organizată în străinătate în baza următoarelor acte de identitate:

  • pașaportul simplu, cu menționarea țării de domiciliu, pașaportul simplu temporar, cu menționarea țării de domiciliu, pașaportul simplu electronic, cu menționarea țării de domiciliu

Dacă aveți reședința în străinătate, puteți vota la orice secție organizată în străinătate în baza unuia dintre următoarele acte de identitate:

  • cartea de identitate, cartea electronică de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate, pașaportul diplomatic, pașaportul diplomatic electronic, pașaportul de serviciu, pașaportul de serviciu electronic, pașaportul simplu, pașaportul simplu electronic, pașaportul simplu temporar.

Ambasadorul României la Chișinău a dat asigurări că pentru secțiile din Republica Moldova au fost repartizate suficiente buletine și au fost create condițiile necesare ca toți alegătorii să-și poată exercita dreptul la vot. Alegătorii cu domiciliul sau reședința în străinătate votează în cadrul alegerilor parlamentare pentru senatorii și deputații circumscripției electorale pentru cetățenii din afara țarii. Circumscripția electorală pentru cetățenii români din afara țării este reprezentată de 4 deputați și 2 senatori. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

4
Tagurile:
România, Alegeri parlamentare
Tematic
Alegeri în România: Câte secții vor fi deschise în Moldova


Загрузка...
Monumentul Binecredinciosului Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt

VIDEO: Monumentul lui Ștefan cel Mare poartă mască de protecție

74
Pe monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt din centrul Chișinăului a fost aplicată o mască de protecție în această dimineață. Pe aceasta era imprimată abrevierea denumirii unui partid politic.

CHIȘINĂU, 5 dec - Sputnik. Monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt din centrul Chișinăului purta în această dimineață mască de protecție cu însemnul Partidului Acasă Construim Europa. În fruntea acestei formațiuni politice se află fostul șef adjunct al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență Gheorghe Cavcaliuc.

Acesta a scris pe pagina sa de Facebook că în acest mod a vrut să atragă atenția asupra faptului că este necesară respectarea măsurilor de protecție împotriva COVID-19 și a spus că, în opinia sa, guvernarea nu a gestionat așa cum s-ar cuveni criza pandemică.

La scurt timp, serviciile specializate au intervenit la fața locului și au scos masca de protecție de pe monumentul lui Ștefan cel Mare. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

74
Tagurile:
mască, Ștefan cel Mare, monument
Tematic
FOTO: Un bust al domnitorul ''Ștefan cel Mare și Sfânt'' a fost inaugurat la IGSU


Загрузка...