Salată

Cumpărături la Chișinău: Mâncăm salată, la murături ne vom gândi pe urmă - Video

102
(reînnoit 18:53 03.08.2020)
Avem mai puține fructe și legume decât anul trecut și la un preț mai mare, din cauza secetei, a înghețurilor și ploilor cu grindină. Oamenii cumpără cantități mai mici de produse și nici nu prea se gândesc să-și umple cămările cu murături sau dulcețuri.

CHIȘINĂU, 3 aug – Sputnik. Seceta a compromis în mod evident recolta de fructe și legume din acest an – acestea sunt mai puține, comparativ cu verile trecute, dar și la un preț mai mare. În unele cazuri, prețurile sunt mai mari cu 5-10 lei decât vara trecută.

În plus, anul acesta este mult mai dificil să găsești furnizori ce pot oferi fructe și legume de calitate, care pe lângă gustul bun să fie și aspectuoase, i-a povestit corespondentului Sputnik un comerciant care vinde de peste 10 ani fructe și legume într-un cartier din Sectorul Botanica al orașului Chișinău. 

Potrivit comerciantului, oamenii cumpără mai puține fructe și legume vara aceasta.

Unii spun că anul acesta nu vor pune roșii și castraveți la murat, nu vor prepara compoturi și dulcețuri pentru iarnă – ar însemna o investiție prea mare.

Mai ales că veniturile unora dintre ei sunt mai mici decât anul trecut, pentru că au fost nevoiți să-și întrerupă sau să-și tempereze activitățile din care se întrețineau, din cauza pandemiei cu COVID-19. Notăm că mărimea medie lunară a pensiei constituie aproape 1.900 de lei, iar salariul mediu pe economie depășește ușor 7.000 de lei.  

Fructe și legume la piață
© Sputnik / Lisnic Eleonora
Fructe și legume la piață

Piersicile frumoase, suculente, neafectate de dăunători costă vreo 20 de lei kilogramul la tarabele din respectivul cartier. Vara trecută, cele de o calitate similară costau 10-15 lei kilogramul. Nectarinele de bună calitate se vând cu 25-30 de lei kilogramul, strugurii de soiuri mai puțin lăudate – cu 20 de lei kilogramul, afinele – cu 180 de lei kilogramul, pepenii galbeni (zemoșii) – cu 15-20 de lei kilogramul.  

Roșii și ardei la piață
© Sputnik / Lisnic Eleonora
Roșii și ardei la piață

Ardeii grași tradiționali pentru noi, de culoare verde-galben, costă vreo 15 lei kilogramul, iar cei capia, mai cărnoși și mai potriviți pentru copt - 25-30 de lei kilogramul.

Bate mai tare la buzunar și salata de roșii sau de castraveți anul acesta. Castraveții de soiul „Izvoraș”, considerați mai fragezi, costă și 40 de lei kilogramul la acest început de august, iar cei din soiul „Mașa” – 20 de lei kilogramul.

Un kilogram de tomate costă 25-35 de lei, iar cele mici, din soiul „Sherry” se vând cu 40 de lei kilogramul.  Cei mai buni cartofi moldovenești costă 10 lei kilogramul, morcovii – 15 lei kilogramul, ceapa uscată tradițională – 10 lei kilogramul, usturoiul – până la 50 de lei kilogramul.   

Legăturile de mărar, pătrunjel și salată verde costă câte 5 lei. 

Chișinăuienii preferă să se aprovizioneze cu fructe și legume pentru necesitățile cotidiene cât mai aproape de casele lor – iată de ce oferta de la piețele agroalimentare de cartier sunt reprezentative.

În plus, cumpărăturile din preajma casei se bazează și pe încrederea dintre comercianți și cumpărători stabilită deseori pe parcursul anilor anteriori.

Încrederea în comercianți este importantă – consumatorul nutrește speranța că acesta își procură mărfurile de la furnizori verificați, responsabili și onești, care nu utilizează în procesul de cultivare a fructelor sau legumelor nitrați și pesticide peste limita admisibilă.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

102
Tagurile:
Chisinau, Piaţă, preturi, legume, fructe
Tematic
Amar, dar bun: Produsul alimentar pe care au început să-l cumpere moldovenii - Video
Pătrunjelul: Ce se întâmplă în organismul tău când îl consumi
Sezonul cartofilor noi: 5 rețete delicioase și ușor de preparat
Ștefan Gheorghiță

COVID-19: Situația la zi din Republica Moldova

70
(reînnoit 16:08 20.10.2020)
Crește numărul cazurilor noi de COVID-19 și a deceselor provocate ca urmare a complicațiilor cauzate de infecție. Subiectul a fost discutat în cadrul emisiunii "ATITUDINI".
COVID-19: Situația la zi din Republica Moldova

Șeful Secției Supraveghere epidemiologică a gripei și infecțiilor respiratorii din cadrul Agenției Națională pentru Sănătate Publică, Ștefan Gheorghiță, a declarat pentru Sputnik că situația epidemică din Republica Moldova este una îngrijorătoare.

Actualmente sunt înregistrate 67302 cazuri de infectare cu COVID-19. Formele grave constituie cinci la sută, iar formele ușoare - 87 de procente. La ziua de azi, 898 persoane se află în stare gravă, iar 43 sunt conectate la aparate de respirație artificială. 71, 4 procente s-au tratat de COVID-19, iar 1584 de persoane, adică 2,4 la sută au decedat.

"Situația este complicată. Trebuie să ne mobilizăm complet, să ne unim eforturile, să ne consolidăm, să ne comportăm adecvat și să respectăm măsurile impuse de autorități și Comisie. Vine și sezonul rece cu viroze și infecții respiratorii virale acute, iar din acest motiv trebuie să fim și mai precauți. Evoluția virusului depinde de întreaga societate", a declarat pentru Sputnik Ștefan Gheorghiță.

Potrivit lui, cea mai înaltă incidență a bolii în ultimele 14 zile este în Chișinău - 302 persoane la 100 de mii de populație, fiind urmat de raioanele Edineț, Cimișlia, Vulcănești și municipiul Bălți. Cea mai mică incidență se atestă la Leova, Rezina și Hâncești.

De menționat este că din data de 13 octombrie a fost instituită starea de urgență în sănătate publică în unitățile administrativ-teritoriale pentru care a fost stabilit gradul de alertă „Cod Roșu” în baza indicatorilor nivelului de risc al transmiterii virusului SARS-CoV-2, calculat şi prezentat de către Agenția Națională pentru Sănătate Publică. Doar în trei raioane - Hâncești, Leova și Soroca, se menține alerta cod galben. Restul țării se află sub „Cod Roșu”.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

70
Tagurile:
Moldova, medic, COVID-19


Загрузка...
Bucătărie la o grădiniță

Chicu despre alimentația copiilor în școli: Meniu variat

19
(reînnoit 15:48 20.10.2020)
Alimentația copiilor în școli este subiectul zilei și la Guvern. Premierul a abordat această chestiune cu specialiști în domeniu. La ce concluzie au ajuns.

CHIȘINĂU, 20 oct – Sputnik. Un combinat centralizat de alimentație publică ar putea fi creat în scurt timp. De asemenea, normele financiare alocate pentru alimentația copiilor ar putea fi majorate, iar procedurile de achiziții publice urmează a fi eficientizate. Aceste subiecte au fost analizat în cadrul unei ședințe convocate de premierul Ion Chicu cu reprezentanții domeniului HoReCa, despre măsurile de eficientizare a activității sectorului de alimentație publică în instituțiile școlare și preșcolare.

În cadrul întrevederii la care au participat și ministrul Sănătății, cel al Finanțelor, dar și directorul Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor și viceprimarul Chișinăului, au fost propuse mai multe modele privind implementarea unui nou mecanism de gestionare a alimentației publice în școli și grădinițe. Astfel a fost analizată ajustarea meniului după recomandările experților Organizației Mondiale a Sănătății.

Premierul Ion Chicu este de părere că elevii și preșcolarii trebuie să beneficieze de un meniu variat, care să le asigure o creștere sănătoasă. Iar produsele din sistemul alimentației publice, care ajung în instituțiile de învățământ, trebuie să corespundă standardelor de calitate.

De precizat, autoritățile orașului au considerat că este necesară centralizarea achiziţiilor publice ale produselor alimentare pentru copiii din grădiniţele municipiului. Acest lucru este necesar pentru a furniza instituțiilor produse de aceeași calitate, origine și la același preț.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

19
Tagurile:
Ion Chicu, meniu, meniul copiilor
Tematic
Ce produse alimentare s-au scumpit în Moldova


Загрузка...
Organizațiile de microfinanțare ar putea fi interzise în Rusia - detalii

Organizațiile de microfinanțare ar putea fi interzise în Rusia

0
(reînnoit 16:09 20.10.2020)
Deputatul rus Serghei Mironov consideră că organizațiile de microfinanțare reprezintă un pericol pentru societate, mai ales pe timp de criză economică, și spune că s-ar putea ajunge la situația anilor '90 . Iată care este situația în Moldova și ce cred economiștii.

CHIȘINĂU, 20 oct - Sputnik. Liderul „Spravedlivaia Rossia”, Serghei Mironov, a propus interzicerea organizațiilor de microfinanțare din Rusia, iar datoriile pe care le-au acumulat clienții să fie anulate, informează RIA Novosti.

”Așa-numitele împrumuturi ”până la salariu” trebuie interzise. Într-o țară civilizată nu pot exista împrumuturi la 300-700% pe an, aceasta este o prostie. Pentru debitorii unor astfel de organizații, este necesară o amnistie de credit, cu alte cuvinte, să le fie anulate datoriile", susține Mironov.

Potrivit politicianului, pe timp de criză economică astfel de organizații sunt cu atât mai periculoase pentru societate.

”Chiar și în condiții normale acestea dăunează societății, iar în timpul crizei economice va începe să crească o armată de oameni fără adăpost și să criminalizeze societatea cu o viteză atât de mare încât să putem aluneca într-o nouă etapă similară anilor '90 în doar câțiva ani ", a spus Mironov.

Situația din Moldova și opinia experților economici

Acest subiect este unul destul de actual și pentru societatea din Republica Moldova, unde cetățenii adesea ajung în incapacitate de plată încât riscă să se pomenească în stradă sau chiar la închisoare.

Oamenii, totuși, împrumută bani de la companiile de microcreditare. În opinia economistului Viorel Gârbu, cauza principală a scăderii interesului (atât din partea persoanelor fizice, cât și a celor juridice) față de serviciile oferite de bănci constă în condițiile extrem de complexe și birocratice de acordare a împrumuturilor, plus o rată procentuală a dobânzii nejustificat de ridicată.

Recent, autoritățile din Moldova au intervenit în acest sector și au instituit reguli mai stricte pentru organizațiile de creditare nebancară. Guvernul a avizat pozitiv un proiect al CNPF care prevede reglementări clare pentru aceste instituții.

Economistul Veaceslav Ioniță susține că ideea CNPF de a reglementa activitatea de creditare nebancară este una bună, întrucât moldovenii se împrumută prea mult, dar în multe cazuri aceste persoane nu pot întoarce creditele.

”După criza bancară din 2014, numărul companiilor de creditare nebancară au crescut substanțial. Pe de altă parte, s-a observat un lucru foarte important – cetățenii noștri se împrumută foarte mult. În prezent, cetățenii noștri au depășit un volum al datoriilor de peste 20 de miliarde de lei, dintre care în jur de șapte miliarde de lei sunt de la instituțiile de creditare nebancară. Educația financiară a oamenilor din Moldova este foarte slabă. Foarte ușor găsești pe piață dobânzi de 400 de procente”, a declarat Veaceslav Ioniță.

Aceeași temere ca și în cazul Rusiei o împărtășește și economistul Vlad Bercu. Potrivit lui, creșterea puternică a creditelor bancare destinate procurării imobilelor și pentru consum este un factor pozitiv, dar, pe da altă parte, ar putea duce la supraîndatorarea populației și la o criză a împrumuturilor.

”Majorarea soldului creditelor a dus și la creșterea datoriilor. În anul 2019 sumele restante la credite de consum au crescut cu 75%. Când vorbim de majorarea datoriilor avem în vedere, în primul rând, persoanele fizice, nevoiașe, care iau credite foarte mici. Or, respectivii clienți de cele mai multe ori se confruntă cu probleme din lipsa cunoștințelor financiare. Statul a luat deja câteva măsuri. Este vorba de obligarea creditorilor să arate rata efectivă a creditului. De fapt, băncile sunt excesiv de reglementate în acest sens, iar contractarea unui împrumut de la bancă comportă un risc mai mic față de companiile de microcreditare. Iar pentru evitarea împovărării de datorii a persoanelor fizice, specialiștii recomandă inclusiv limitarea penalităților. De cele mai multe ori penalitățile depășesc cu mult suma totală a creditului”, subliniază Bercu.

Expertul economic Roman Chircă, solicitat de Sputnik, atenționează că unele dintre aceste firme practică escrocheria și frauda, în situația în care domeniul creditării extrabancare este unul nou pentru societatea noastră și, deocamdată, activitatea lui nu este reglementată strict de Banca Națională a Moldovei (BNM). 

„Aceste companii sunt felurite și nu sunt chiar așa de facilitatoare în obținerea creditelor, cum pare de multe ori. Mai degrabă, ele profită de disponibilitatea cetățenilor de a lua credite pentru nevoi urgente, pentru viața curentă, pentru situații care exprimă mai degrabă o stare de criză”, constată Roman Chircă.

Roman Chircă le recomandă oamenilor să apeleze la bănci atunci când au nevoie de credite ori să citească bine condițiile contractului, atunci când acesta există.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Moldova, economiști, Rusia, microfinanțare
Tematic
Economist: De ce oamenii evită băncile și merg la companiile de microcreditare


Загрузка...