Curtea Supremă de Justiție

CSJ a decis: Primăria Chișinău, obligată vândă un teren proprietarilor magazinului UNIC

117
(reînnoit 16:30 01.08.2020)
Curtea Supremă de Justiție a decis ca reprezentanții primăriei Chișinău să vândă un teren de 1,38 hectare proprietarilor magazinului UNIC.

CHIȘINĂU, 1 aug - Sputnik. Autoritățile publice locale de la Chișinău au fost obligate de Curtea Supremă de Justiție să vândă proprietarilor magazinului Universal Central UNIC terenul de 1,38 ectare aferent clădirii și să încheie un contract de locațiune cu agentul economic pentru un teren de 0,21 hectare, situat în apropierea magazinului. 

 „Se respinge recursul depus de către Consiliul municipal Chișinău, reprezentat de către Tudor Tofan. Se menține decizia din 29 ianuarie 2019 a Curții de Apel Chișinău și hotărârea din 26 iunie 2017 a Judecătoriei Chișinău, sediul Centru, în cauza de contencios administrativ, la cererea de chemare în judecată depusă de către Societatea pe acțiuni magazinul Universal Central ”UNIC” împotriva Consiliului municipal Chișinău cu privire la constatarea neexaminării în termen a cererii, obligarea examinării cererilor, cu transmiterea în rezultatul privatizării a terenului în proprietate și obligarea semnării contractului de vânzare-cumpărare și încheierii contractului de locațiune”, se regăsește în textul deciziei Curții Supreme de Justiție. 

Reprezentanții magazinului ”UNIC” au acţionat în anul 2016 în judecată Consiliul Municipal şi Primăria municipiului Chişinău după ce administraţia locală i-a respins solicitarea de a privatiza terenul aferent edificiului şi de a lua în arendă un alt teren din preajmă. Ambele terenuri aparţin primăriei Chișinău dar, de mai mulţi ani, sunt date în folosinţă magazinului ”UNIC”.

Primele două instanţe de judecată au dat dreptate Centrului comercial UNIC, obligând Primăria Chişinău să vândă acel teren. Potrivit ultimei evaluări din 2009 terenul al valora peste 28 de milioane de lei.

Ulterior, decizia a fost contestată la Curtea Supremă de Justiție. Magistrații au casat decizia favorabilă pentru reprezentanții centrului comercial ”UNIC” și au trimis dosarul la Curtea de Apel Chișinău pentru rejudecare. Și de ceastă dată judecătorii au menținut decizia primei instanțe. Decizia Curții Supreme de Justiție este irevocabilă și nu mai poate fi supusă nici unei căi de atac.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

117
Tagurile:
primarie, Chisinau, CSJ
Tematic
Un judecător al CSJ a fost eliberat din funcție: Despre cine este vorba
Mașină în flăcări

Foto: Mai multe mașini s-au făcut scrum în urma unui incendiu izbucnit în curtea unui bloc

0
Mai multe mașini au luat foc în curtea unui bloc din sectorul Botanica al Capitalei. Incendiul a izbucnit în dimineața de 23 iunie. 

CHIȘINĂU, 23 iun - Sputnik. Pompierii au fost alertați despre izbucnirea unui incendiu în curtea unui bloc de pe strada Dacia, sectorul Botanica al Capitalei. Apelul către Serviciul 112 a fost efectuat în jurul orei 03:40.

La incendiu au fost trimise două echipaje de pompieri. Ajunși la fața locului, aceștia au stabilit că mai multe mașini din curtea blocului au fost cuprinse de flăcări. Potrivit Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, un automobil de model Volkswagen a fost afectat de flăcări în proporție de 90 la sută. Totodată, un Mercedes a ars în proporție de 40 %, iar alte două automobile de model Toyota și BMW au fost afectate în proporție de zece la sută.

Flăcările au fost stinse în jurul orei 04:30. Salvatorii au precizat că în urma incendiului, nu s-au înregistrat victime. Totodată, oamenii legii urmează să stabilească care a fost cauza izbucnirii focului. Conform datelor Inspectoratului General pentru Situații de Urgență în ultimele 24 de ore, pompierii și salvatorii au intervenit în 49 situații de risc.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
IGSU, Botanica, mașini, Incendiu


Загрузка...
Parlamentul Republicii Moldova

31 de ani de la adoptarea Declarației de Suveranitate: Mesajul președintelui Parlamentului

12
(reînnoit 09:05 23.06.2021)
Miercuri, 23 iunie, se împlinesc 31 de ani de la adoptarea Declaraţiei de Suveranitate a Republicii Moldova. Cu această ocazie, președintele Parlamentului a venit cu un mesaj de felicitare adresat cetățenilor.

CHIȘINĂU, 23 iun - Sputnik. Anual, în data de 23 iunie este marcată Ziua Suveranității. În anul 1990, în această zi, la prima sesiune a Sovietului Suprem al Republicii Sovietice Socialiste (RSS) Moldova de legislatura a XII-a, a fost adoptată Declarația de Suveranitate.

Asta prevedea supremația legilor în RSS Moldova asupra celor unionale și dreptul suveran de a stabili relații diplomatice cu alte țări. Ulterior, documentul a stat la baza elaborării Constituției, care până astăzi este Legea Supremă a Republicii Moldova.  

„Suveranitatea este exercitată în interesul întregului popor de către organul reprezentativ suprem al puterii de stat a Republicii. Nicio parte a poporului, niciun grup de cetățeni, niciun partid politic sau o organizație obștească, nicio altă formațiune, nicio persoană particulară nu poate să-și asume dreptul de a exercita suveranitatea”, se menționează în Declarația de Suveranitate. 

Muzeul Parlamentului găzduiește o copie a Declarației Suveranității Republicii Moldova, alături de Declarația de Independență a țării noastre.

În context, președintele Parlamentului Republicii Moldova a venit cu un mesaj de felicitare adresat cetățenilor. Zinaida Greceanîi le-a urat tutor curaj și determinare pentru a menține și apăra, în continuare, suveranitatea țării. 

„Să apere valorile patrimoniului național, să-și respecte dreptul inalienabil la viață, libertate și prosperitate, precum și să fie responsabili pentru istoria, cultura și tradițiile milenare ale poporului nostru”, a menționat președintele Parlamentului. 

Șeful Legislativului a mai remarcat că prin adoptarea Declarației de Suveranitate țara noastră a devenit un stat independent și că acest document a stat la temelia elaborării Constituției. În context, Greceanîi a îndemnat cetățenii să păstreze și să transmită noilor generații valorile și tradițiile noastre strămoșești.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

12
Tagurile:
Parlament, suveranitate națională, Declarație


Загрузка...