Club de noapte

Dorința de distracție, mai mare decât teama de COVID-19: În club se dansează până în zori

305
(reînnoit 10:13 01.08.2020)
Tinerii din Capitală se distrează în cluburile de vară în pofida restricțiilor autorităților. Dansează ceafă în ceafă fără să le pese de consecințe.

CHIȘINĂU, 1 aug – Sputnik. În timp ce pacienții gravi cu COVID-19 se află între viață și moarte în spitale, tinerii chefuiesc până în zori în cluburile de noapte în aer liber. Realitatea tristă este că nicio persoană nu poartă mască, iar distanță socială nu poate să existe în condițiile în care tinerii dansează ceafă în ceafă.

Chiar dacă mulți dintre ei sunt conștienți de faptul că, odată ce merg într-un loc aglomerat, se expun riscului de infectare cu COVID-19, cheful de distracție este mai mare decât teama de coronavirus.

Despre cluburile care activează pe timp de pandemie se cunoaște în cercuri restrânse – între tineri. Dacă formal ele activează ca și terase pe timp de pandemie și trebuie să ai o masă rezervată la care să stai și să nu vii cu mai mult de trei persoane, în realitate lucrurile stau cu totul diferit. Oamenii sunt lăsați să intre în club într-un număr mare și după o anumită oră nu se mai ține cont dacă ai sau nu masă rezervată. Cu alte cuvinte, tinerii vin să danseze și să comunice cu cei pe care nu i-au mai văzut de multă vreme.

Ne-am dorit să aflăm care este poziția administratorului unui club de noapte în aer liber în legătură cu această situație și de ce nu se conformează în totalitate regulilor impuse de autorități. Ne-a răspuns la telefon o femeie care a vorbit evaziv și care a negat că în clubul respectiv se încalcă regulile impunse de autoritățile.

” - La terasa noastă oamenii poartă mască. Când stau la masă, oamenii pot să și-o scoată. – Dar când dansează, tinerii poartă mască? – Noi nu dăm interviuri”, acesta este răspunsul care l-am primit de la femeia care ne-a răspuns la telefon și care nu a dorit să se prezinte.

Imaginile video filmate de tinerii care se distrează în acest club și care au fost plasate pe Instagram arată cu totul altceva decât ce ne-a declarat mai sus persoana care a răspuns la numărul de telefon indicat de pagina de Facebook a clubului în aer liber.

L-am contactat pe ofițerul de presă al Poliției Capitalei, Natalia Sati, pentru a afla dacă oamenii legii s-au autosesizat în cazul teraselor care se transformă în timpul nopții în cluburi.

”Politia s-a autosesizat cu privire la imaginile video și urmează să fi stabilite toate circumstanțele, dacă agentul constatator v-a stabili că agentul economic a admis încălcări cu privire la respectarea condițiilor impuse de către autorități, acesta risca o amendă în marime de până la 75 de mii de lei”, a declarat Natalia Stati pentru Sputnik Moldova.

Amintim că cluburile de noapte de orice tip, în incăpere sau în aer liber, nu au voie să activeze în perioada stării de urgență în sănătate publică. Starea de urgență este valabilă până în data de 31 august. Potrivit premierului Ion Chicu aceasta este unica soluție de a menține sub control pandemia de COVID-19 în țara noastră.

”Se păstrează aceleași restricții până în data de 31 august de aflare în locuri publice a mai mult de trei persoane, regim special pentru persoanele care au o vârstă mai mare de 63 de ani, activitățile cluburilor de noapte. Ne referim la activitatea discotecilor”, a precizat anterior premierul Ion Chicu.

Pe timpul stării de urgență în sănătate publică, purtarea măștilor în transportul public, în spațiile comerciale, în spațiile publice închise este obligatorie. Masca trebuie să acopere atât gura, cât și nasul. O altă obligație ține de evitarea aglomerațiilor.

Persoanele cu vârsta de peste 63 de ani nu au voie să se deplaseze în afara domiciliului, cu excepția necesității stringente. Aceasta obligație se răsfrânge și asupra persoanelor cu probleme de sănătate, ele, la fel, fiind în grupul de risc.

Se permite organizarea întrunirilor în masă cu caracter unic, cu participarea unui număr mai mic de 50 de persoane, cu respectarea măsurilor de sănătate publică și cu întocmirea obligatorie de către organizatori a listei de evidență epidemiologică a evenimentului. Întrunirile însă nu pot fi organizate în adiacentul instituțiilor publice, de învățământ, spitalelor sau altor locuri cu risc sporit de infecție.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

305
Tagurile:
tineri, COVID-19
Tematic
De groază: Ce a făcut administratorul unui club de noapte din Chișinău – Video
Vacanță

Persoanele angajate care revin din vacanță se vor autoizola din cont propriu

25
(reînnoit 11:41 04.08.2020)
Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale vine cu precizări despre respectarea regimului de autoizolare pentru cetățenii care revin în țară după ce au fost în vacanță.

CHIȘINĂU, 4 aug – Sputnik. Regimul de autoizolarea pentru moldovenii care revin în țară după vacanță este obligatoriu și se face din cont propriu. O dispoziție în acest sens a fost emisă de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. Potrivit documentului, certificat de concediu medical pentru carantină vor putea obține doar persoanele care prezintă dovada contactului cu un bolnav de COVID-19 confirmat pozitiv.

„În conformitate cu prevederile pct. 31 al Instrucțiunii privind modul de eliberare a certificatului pentru carantină se eliberează salariaților care au fost în contact cu persoanele cu boli contagioase. Astfel, regimul de autoizolare la intrarea în țară, în cazul în care persoana nu prezintă dovada a contactului cu un bolnav de COVID-19 confirmat pozitiv, nu intră sub incidența prevederilor punctului 31 al Instrucțiunii menționate, fapt care nu permite eliberarea certificatului de concediu medical pentru carantină. Respectiv, autoizolarea persoanelor la revenirea în țară după călătoriile de odihnă se realizează pe cont propriu, fără eliberarea certificatului de concediu medical”, este precizat în circulara MSMPS.

De asemenea, potrivit prevederilor Hotărârilor Comisiei Extraordinare de Sănătate Publică, persoanele care traversează frontiera de stat pe sensul de intrare în Republica Moldova vor completa în mod obligatoriu fișa epidemiologică, precum și vor semna declarația pe propria răspundere de a respecta regimul de autoizolare o perioadă de 14 zile în locurile determinate.

Amintim, Republica Moldova a prelungit perioada stării de urgență în sănătate publică până la 31 august.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

25
Tagurile:
Vacanță, izolare, sat izolat


Загрузка...
Curtea Constituțională

CC examinează constituționalitatea unor prevederi din Legea insolvabilității

13
(reînnoit 11:08 04.08.2020)
Curtea Constituțională examinează sesizarea privind excepția de neconstituționalitate a articolului 84 din Legea insolvabilității.

CHIȘINĂU, 4 aug - Sputnik. Curtea Constituțională examinează astăzi sesizarea privind excepția de neconstituționalitate a articolului 84 aliniatul 2 din Legea insolvabilității.

Aceasta prevede ca în caz de eschivare a debitorului de la îndeplinirea obligaţiilor, conform prezentei legi, instanţa de insolvabilitate, la cererea administratorului, a adunării creditorilor sau a comitetului creditorilor ori din oficiu, îi poate ridica debitorului dreptul de administrare a patrimoniului, dacă acesta dispune de el, îi poate interzice să părăsească localitatea de reşedinţă fără permisiunea sa expresă ori poate aplica alte măsuri de asigurare în conformitate cu legislaţia în vigoare. 

Potrivit avocatului Marcel Burlacu, temeiul sesizării a servit situația în care Curtea de Apel Chișinău i-a interzis clientului său Cornel Mazur, timp de mai bine de șapte ani, să părăsească țara. 

”El și cei patru copii ai săi nu pot merge la odihnă peste hotarele Republicii Moldova pentru că îi este îngrădit dreptul la viață de familie, libertatea de circulație și alte drepturi. Cornel Mazur nu a fost tras nici la răspundere judiciară. Nu sunt hotărâri intrate în vigoare în procese penale sau contravenționale împotriva acestuia”, a precizat avocatul în fața înaltei instanțe. 

Autor al sesizării este Corneliu Mazur. La ședință mai sunt prezenți avocatul Marcel Burlacu, reprezentantul Parlamentului, Radu Radu, reprezentantul Guvernului, Dorel Lișman, șeful secției Juridice a Ministerului Economiei și Infrastructurii, Andrei Ciornîi.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

13
Tagurile:
Lege, CC
Tematic
Jocurile cui le face Curtea Constituțională, de ce hotărârea de marți trezește nedumeriri?


Загрузка...
Igor Dodon

Vizită la Moscova: Agenda discuțiilor lui Dodon cu oficiali din Rusia

15
(reînnoit 11:32 04.08.2020)
Șeful statului a informat că, printre alte chestiuni, intenționează să discute despre reluarea negocierilor cu Rusia privind obținerea împrumutului de 200 de milioane de euro.

CHIȘINĂU, 4 aug – Sputnik. Președintele Moldovei, Igor Dodon, întreprinde o vizită de lucru la Moscova unde urmează să aibă o serie de întrevederi cu mai mulți oficiali ruși.

Șeful statului intenționează să discute chestiuni ce țin de aprofundarea cooperării moldo-ruse în toate domeniile de interes reciproc.

”Planific să discut cooperarea în domeniul economic, facilitarea exportului mărfurilor noastre pe piața rusă, reluarea negocierilor cu Federația Rusă în privința creditului de circa 200 de milioane de euro, posibilitățile de susținere a diasporei moldovenești în Federația Rusă și altele”, a scris Dodon pe pagina sa de Facebook.

Vineri, 31 iulie, Guvernul Moldovei a decis reluarea negocierilor privind acordarea împrumutului în valoare de 200 de milioane de euro din partea Federației Ruse.

Viceprim-ministrul, ministru al Finanțelor, Serghei Pușcuța, a declarat atunci că la data de 23 iunie 2020, Ministerul Finanțelor al Federației Ruse a confirmat disponibilitatea de a relua consultările bilaterale pentru oferirea unui împrumut financiar de stat Guvernului Republicii Moldova, în sumă de 200 milioane de euro. ”Voi aminti că în legea bugetului de stat pentru anul 2020, suma împrumutului de 200 de milioane de euro este prevăzută ca sumă de finanțare a deficitului bugetar”, a declarat Pușcuța.

În ce constă problema acordării crediului

Anterior, Guvernul Chicu a ajuns la o înțelegere cu Rusia privind acordarea unui credit în valoare de 200 de milioane de euro cu dobândă de 2% anual, pe un termen de 10 ani. Prima tranșă de 100 de milioane de euro trebuia să fie transferată în timp de 30 de zile din data intrării în vigoare a Legii privind ratificarea acordului cu Rusia. Creditul oferit trebuia să fie cheltuit parțial la acoperirea deficitului bugetar, care în 2020 constituie aproximativ 16 miliarde de lei.

Însă în data de șapte mai, magistrații Curții Constituționale au declarat neconstituțional acordul de împrumut în valoare de 200 de milioane de euro dintre Republica Moldova și Federația Rusă. Sesizarea a fost depusă la CC de către de deputatul din grupul parlamentar PRO Moldova Sergiu Sîrbu. Mai multe prevederi ale respectivei legi au fost contestate și de deputații din PAS și PPPDA. 

Decizia Curții Constituționale de a recunoaște drept neconstituțional Acordul privind acordarea unui împrumut Chișinăului, în Rusia a fost considerată drept una politizată.

”Această decizie provoacă nedumerire și regret. Nedumerire pentru că, în primul rând, partea moldoveană a solicitat un împrumut, Rusia nu a impus nimic nimănui. Și, în al doilea rând, negocierile privind acordul au fost desfășurate în mod deschis și transparent, începând din noiembrie 2019. Acestea au fost mediatizate de mass-media din Moldova. Din anumite motive, nimeni nu a pus problema constituționalității negocierilor”, a declarat vicepremierul rus de externe, Andrei Rudenko.

Pe 25 iunie, în urma unei întâlniri cu șeful adjunct al Administrației Prezidențiale a Rusiei, reprezentantul special al președintelui rus pentru dezvoltarea comerțului și relațiilor economice cu Republica Moldova, Dmitri Kozak, la Moscova, președintele Moldovei, Igor Dodon, a declarat că Chișinăul și Moscova vor relua negocierile privind acordarea unui împrumut de 200 de milioane de euro.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

 

15
Tagurile:
Credit, Moscova, Dodon
Tematic
Rusia va susține exportul moldovenesc și va relua negocierile cu privire la credit
Negocierile cu Federația Rusă privind împrumutul de 200 de milioane de euro vor fi reluate


Загрузка...