Curtea Europeană pentru Drepturile Omului

Nagacevschi: Moldova pierde multe dosare la CEDO - cum vor interveni autoritățile

110
(reînnoit 20:31 28.07.2020)
În ultimii 15 ani, Republica Moldova a pierdut multe dosare la CEDO și autoritățile trebuie să ia măsuri în privința celor care admit încălcări. Asta a declarat ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi, în cadrul emisiunii ”Contrapunct” de la Sputnik Moldova.

CHIȘINĂU, 28 iul - Sputnik. Ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi, a declarat că, ani la rând, Republica Moldova continuă să piardă un număr mare de dosare la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului. Deși în această perioadă au fost tentative de a îmbunătăți cadrul legal, toate s-au soldat cu eșec.

În acest an, premierul Ion Chicu i-a cerut Ministerului justiției să vină cu o inițiativă legislativă ca judecătorii vinovați să poarte răspundere, inclusiv materială, pentru acțiunile lor. Astfel, ministrul Fadei Nagacevschi spune că a propus să fie introdusă în lege procedura de regres a judecătorilor sau a persoanelor implicate în gestionarea dosarelor. 

''Judecătorii care se fac vinovați de condamnarea Republicii Moldova la CEDO, dar și alte persoane implicate în gestionare dosarului care a dus la condamnarea țării, vor fi trași la răspundere. Astfel, se introduce ca temei de atragere la răspundere materială constatarea vinovăției nu doar în cadrul unui proces penal cum a fost până acum, ci și în cadrul unei proceduri  disciplinare. La fel, s-a mărit și termenul de tragere la răspundere. Până acum se întâmpla că CEDO examina dosarele cinci-șase ani și când ajungea în Moldova aveai probleme că autoritățile responsabile invocau termenele de prescripție. Astfel, vom avea termen de până la trei ani să înaintăm acțiunea de regres'', a declarat ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi. 

Ministrul susține că nu vor scăpa de pedeapsă nici judecătorii care nu mai sunt în funcție. 

''Că lucrează judecătorul în sistem sau nu lucrează, nu va mai conta. Este important să fie constată vinovăția respectivei persoane și astfel se aplică procedura de regres'', susține ministrul. 

Fadei Nagacevschi se arată indignat de faptul că mai multe asociații obștești care protejează instituțiile judecătorești s-au consolidat și sunt împotriva acestei legi.

''Vin cu diferite critici la această lege, invocând că este prematur, că este periculoasă inițiativa, că se atentează la independența justiției - abordări peste abordări. Noi stăm și ne coacem în problema aceasta de zeci de ani de zile, este gravă situația, dar ei vin și spun că atentăm la independență. Care independență a justiției? Voi și așa v-ați acoperit cu această independență și vă faceți de cap în stânga și în dreapta, Republica Moldova urmează să negocieze permanent cu partenerii de dezvoltare ca să acopere acele găuri pe care le creează sistemul perfid, a treia putere în stat'', a mai spus Fadei Nagacevschi. 

Proiectul de lege a fost votat în prima lectură de Parlament și urmează să fie votat în lectura finală de către deputați pentru ca Guvernul să-l poată pune în aplicare. 

În 2019, Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a pronunțat 54 de hotărâri în privința Republicii Moldova. În 39 de cazuri s-a constatat cel puțin o încălcare a Convenției Europene a Drepturilor Omului comise de magistrații moldoveni. Cele mai multe nereguli se referă la neasigurarea de către instanțele din țară a unui proces echitabil. S-a constatat că articolul respectiv din Convenție a fost încălcat de 22 de ori. În topul încălcărilor admise se numără și neexecutarea hotărârilor judecătorești și neasigurarea protecției proprietății. În cazul ultimei încălcări au fost emise 13 hotărâri în defavoarea statului Republica Moldova.

Astfel, CEDO a obligat statul nostru să le plătească despăgubiri reclamanților în valoare de 536.196 de euro - cu peste 300 de mii de euro mai mult în comparație cu 2018.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

110
Tagurile:
CEDO, justiție
Tematic
Cu ce se ocupă CEDO: A condamnat Bulgaria pentru că nu a recunoscut un transsexual
Ce li s-a pregătit judecătorilor din vina cărora statul este condamnat de CEDO
Lidia Guștiuc

Indemnizația unică la nașterea copilului în 2021- detalii

19
(reînnoit 19:21 26.01.2021)
Indemnizația unică la naștere a copilului a fost majorată cu 1160 de lei. Astfel, pentru copiii născuți începând cu 1 ianuarie 2021 această prestație socială constituie 9459 lei.
Indemnizația unică la nașterea copilului în 2021- detalii

Pentru copiii născuţi începând cu 1 ianuarie 2021, mamele beneficiază de indemnizaţie unică la naşterea copilului în cuantum de 9459 lei.

Potrivit Lidiei Guștiuc, consultant principal al Direcţiei stabilirea indemnizațiilor familiilor cu copii, ajutoare și compensații, Casa Teritorială de Asigurări Sociale,  pentru a benefecia de această indemnizație, fiecare mămică trebuie să o solicitate cel târziu în termen de 12 luni de la naşterea copilului.

Cererea pentru stabilirea indemnizaţiilor se depune la casa teritorială de la locul de domiciliu al solicitantului sau în mod electronic, prin intermediul portalului guvernamental unic al serviciilor publice  (www.servicii.gov.md) sau pe pagina-web a Casei Naţionale (www.cnas.md). Termenul de examinare a cererii este de 30 de zile calendaristice.

"Beneficiarul trebuie să prezinte actul personal de identitate sau al reprezentantului legal al copilului, după caz, precum și certificatul de naştere al copilului. În cazul acordării indemnizaţiilor adresate familiilor cu copii pe teritoriul altui stat, indemnizaţia unică la naşterea copilului nu se stabileşte. Termenul de adresare pentru stabilirea indemnizaţiei unice la naşterea copilului este 12 luni de la data naşterii copilului", a explicat Lidia Guștiuc.

Amintim că pentru copiii născuţi începând cu 1 ianuarie 2020, mamele beneficiau de o indemnizaţie unică la naşterea copilului în cuantum de 8299 lei, pentru fiecare copil născut viu. În 2021, ajutorul în acest sens din partea statului a crescut cu 1160 lei.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

19
Tagurile:
2021, copil, indemnizații


Загрузка...
Președinția Republicii Moldova

Evoluțiile în dosarul transnistrean au fost discutate de Sandu cu reprezentantul OSCE

29
În cadrul întrevederii au fost abordate subiectele prioritare ce se regăsesc pe agenda curentă a procesului de reglementare.

CHIȘINĂU, 26 ian – Sputnik. Președintele țării, Maia Sandu, s-a întâlnit marți cu Thomas Mayr-Harting, Reprezentantul special al Președinției în exercițiu a OSCE pentru reglementarea transnistreană.

Discuția s-a axat în mod special, pe evoluțiile în dosarul transnistrean. Sandu a insistat că pentru impulsionarea procesului de reglementare este nevoie de un executiv cu împuterniciri depline, iar acest lucru va fi posibil doar prin alegeri parlamentare anticipate.

 „Am reiterat, odată în plus, determinarea noastră de a găsi căi exclusiv pașnice pentru apropierea celor două maluri și am menționat că, pentru noi, locuitorii de pe malul stâng al Nistrului sunt cetățeni ai Republicii Moldova, care trebuie să se bucure de aceleași drepturi”, a declarat Maia Sandu.

Cei doi oficiali au scos în evidență  subiectele prioritare de pe agenda curentă a procesului de reglementare: asigurarea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului în stânga Nistrului, inclusiv dreptul la libera circulație spre și dinspre regiunea transnistreană; menținerea unei dinamici constante în procesul de negocieri etc.

Maia Sandu a menționat că, pentru a da un nou impuls proceselor interne, inclusiv cu referire la regiunea transnistreană, este nevoie de un executiv cu împuterniciri depline, iar acest lucru va fi posibil doar prin alegeri parlamentare anticipate.

Președinția în exercițiu a OSCE este deținută, în prezent, de Suedia.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

29
Tagurile:
Reglementarea transnistreană, OSCE, Maia Sandu
Tematic
Dodon s-a întâlnit cu șeful misiunii OSCE în Moldova: Ce au discutat


Загрузка...