Protest

Filmul protestului de la Căușeni: Ce au cerut și ce le-a promis agricultorilor Ion Perju

133
(reînnoit 20:12 27.07.2020)
,
Jurnaliștii Sputnik Moldova au transmis în direct ore în șir protestul agricultorilor de la Căușeni. Iată cum s-au derulat evenimentele de dimineață până seara.

CHIȘINĂU, 27 iul - Sputnik. Mai mulți agricultori din raioanele Căușeni și Ștefan Vodă au organizat astăzi proteste pe șoseaua Chișinău-Căușeni, chiar la intrare în orașul Căușeni. Acțiunile au fost îndreptate împotriva autorități care, potrivit lor, nu intervin eficient în situația critică în care au ajuns agricultorii.

Mai mulți agricultori se pregătesc să blocheze traseul național Chișinău-Căușeni
© Sputnik / Mihai Caraus
Mai mulți agricultori se pregătesc să blocheze traseul național Chișinău-Căușeni

Fermierii s-au plâns că grindina și seceta i-au lăsat fără recoltă și cu pierderi de milioane de lei, iar statul nu se implică pentru a soluționa problema. Oamenii au ieșit la manifestație cu tehnica agricolă, în speranța că poate măcar așa vor fi auziți de conducerea țării.

Vom menționa că, înainte de începerea protestului, după ședința tradițională de luni dimineață cu președintele țării Igor Dodon și președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi, premierul Ion Chicu a anunțat că autoritățile le vor acorda agricultorilor ajutoare suplimentare.

„Pe lângă cele 100 de milioane pe care le-am oferit pentru subvenționare, am discutat cum vom aloca și bani suplimentari pentru agricultori. Avem această posibilitate de a acorda bani suplimentari în funcție de pierderile înregistrate de agenții economici”, a menționat premierul. Potrivit lui Chicu, cel mai grav afectată a fost recolta de grâu.

Agricultorii au blocat parțial traficul pe șoseaua Chișinău-Căușeni

După o oră de protest, agricultorii din raioanele Căușeni și Ștefan Vodă au blocat cu tehnica agricolă traficul rutier pe șoseaua Chișinău-Căușeni, chiar la intrarea în orașul Căușeni. Aceștia au declarat că acțiunile au fost întreprinse pentru a se face auziți de autorități. 

Mai mulți agricultori se pregătesc să blocheze traseul național Chișinău-Căușeni
© Sputnik / Mihai Caraus
Mai mulți agricultori se pregătesc să blocheze traseul național Chișinău-Căușeni

Fermierii au ieșit la protest cu zeci de tractoare și chiar combine. Ei le-au cerut autorităților să intervină cu ajutoare, dat fiind că au pierdut 80 la sută din recoltă din cauza secetei și acum sunt plini de datorii, iar băncile comerciale le cer să restituie creditele. Pierderile pe care le înregistrează aproape fiecare gospodărie agricolă sunt estimate la zeci de milioane de lei.

Agricultorii sunt nemulțumiți și de faptul că autoritățile declară că nimic grav nu se întâmplă în domeniul agriculturii, în timp ce ei, de fapt, intră în faliment.   

Reprezentanții autorităților locale au ieșit să discute cu protestatarii 

După ce a fost blocat drumul, președintele Raionului Căușeni, Nicolae Gorban, a ieșit la discuții cu protestatarii. El a declarat că a primit asigurări din partea autorităților centrale, a ministrului Agriculturii, Ion Perju, că agricultorii vor fi despăgubiți, cel puțin parțial, din bugetul de stat. Însă protestatarii au refuzat să deblocheze drumul și au cerut ca în fața lor să vină ministrul Agriculturii, Ion Perju.

Mai mulți agricultori se pregătesc să blocheze traseul național Chișinău-Căușeni
© Sputnik / Cătălina Cernei
Mai mulți agricultori se pregătesc să blocheze traseul național Chișinău-Căușeni

Din cauza protestului, în zonă s-a circulat cu dificultate. Doar ambulanțele și transportul de pasageri au avut acces în zona. Polițiștii au intervenit pentru asigurarea ordinii publice. 

De precizat că la fața locului a venit și șeful Inspectoratului de Poliție Căușeni, Ion Balcan. Acesta i-a avertizat pe agricultori să permită traficul pe drumul național R30, în caz contrar participanții la acțiune riscă să fie pedepsiți. Potrivit șefului IP Căușeni, proteatatarii ar putea fi amendați pentru nerespectarea distanței sociale și pentru că nu au purtat măști de protecție, dar și pentru blocarea drumului.

Blocaj total pe șoseaua Căușeni-Palanca

Acțiunile protestatarilor au continuat. Nemulțumiți de faptul că autoritățile nu acceptă să discute cu ei, agricultorii protestatarii din sud-estul țării au blocat total șoseaua Căușeni-Palanca. Șoferii au ocolit zona pe un drum de țară, care are ieșire la R30. Cei care au avut nevoie să ajungă în localități mai îndepărtate, au putut  utiliza pentru trafic șoseaua de centură. După ce a fost blocat total drumul, deplasarea pe direcția Căușeni-Palanca a fost practic imposibilă.

Mai mulți agricultori se pregătesc să blocheze traseul național Chișinău-Căușeni
© Sputnik / Mihai Caraus
Mai mulți agricultori se pregătesc să blocheze traseul național Chișinău-Căușeni

Ministrul Ion Perju a anunțat că pleacă la Căușeni

După ore bune de așteptare, protestatarii au fost anunțați că ministrul Ion Perju este în drum spre Căușeni. Despre aceasta i-a informat șeful Inspectoratului de Poliție Căușeni, Ion Balcan. El le-a solicitat protestatarilor să retragă unitățile de transport de pe drum pe acostament.

Balcan i-a informat pe agricultori că ministrul Perju va merge la Consiliul Raional Căușeni, ceia ce i-a nemulțumit pe oamenii ieșiți la protest. Aceștia au solicitat ca Ion Perju să vină să discute cu ei pe câmp. 

„La 15:00 sau 15:30, ministrul Agriculturii va fi la Consiliul Căușeni. De aceea eu vă rog să trageți mașinile pe acostament și să deblocăm drumul. Creăm impedimente”, a precizat șeful IP Căușeni. 

Acesta a mai spus că la întâlnirea cu Perju sunt invitați liderii agricultorilor. Chiar și așa, oamenii au insistat ca ministrul să se oprească la locul protestului, motivând că nu vor să despartă grupul de protestatari în două, iar la această întâlnire trebuie să fie prezent fiecare agricultor. Aceștia au spus că nu vor merge la Consiliu, dar îl vor aștepta pe ministru în câmp. 

Ministrul Agriculturii, Ion Perju, i-a așteptat pe fermierii protestatari la Consiliul Raional Căușeni pentru discuții, însă aceștia, totuși, au insistat ca oficialul să vină totuși la ei.

„Cred că e lipsă de respect față de noi, față de familiile noastre și față de munca noastră - să treci pe alături și să nu te oprești”, a menționat nemulțumit un protestatar.

Ion Perju, în fața protestatarilor

Ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Ion Perju, a venit, spre sfârșitul zilei, în fața protestatarilor aflați în câmp. El a promis că va încerca să soluționeze problemele din domeniul agriculturii.

Ministrul Agriculturii a venit să discute cu agricultorii
© Sputnik / Cătălina Cernei
Ministrul Agriculturii a venit să discute cu agricultorii

Acesta le-a dat asigurări agricultorilor că va veni cu un răspuns la revendicările lor în maximum o săptămână. Printre revendicările protestatarilor sunt reeșalonarea creditelor bancare, restituirea TVA-ului în agricultură, acordarea subvențiilor pentru pagubele suportate în urma înghețurilor și a secetei hidrologice și instalarea sistemelor antigrindină. 

”În martie ne-am întâlnit și am vorbit despre sistemul antigrindină și ați spus că nu se face peste noapte. A trecut foarte mult timp și pierderile oamenilor sunt enorme. Este distrusă via complet și nu doar via. Mai ales în Ștefan-Vodă”, a declarat un agricultor. 

Ministrul Agriculturii Dezvoltării Regionale și Mediului, Ion Perju, a precizat că sistemele antigrindină vor fi instalate în scurt timp. 

Ministrul Agriculturii a venit să discute cu agricultorii
© Sputnik / Cătălina Cernei
Ministrul Agriculturii a venit să discute cu agricultorii

”Chiar și în unele localități afectate de grindină, chiar și în situația în care ar fi fost careva sisteme acolo, nu ar fi fost protejare. Sunt prevăzute 11 sisteme pentru Ștefan Vodă și Căușeni. Ele o să fie instalate”, a precizat Ion Perju. 

Ion Perju a declarat că va avea discuții cu reprezentanții Ministerului Finanțelor pentru a identifica barierele în ceea ce ține de restituirea TVA-unui în agricultură.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

133
Tagurile:
Căușeni, protest, filmul
Тема:
Protestele agricultorilor – revendicări și soluții (87)
Tematic
Un nou protest al reprezentanților sectorului HoReCa: Ce revendicări au de această dată
Natalia Donțu

De la servicii, la generarea de produse: Schimbări pe piața TIC din Moldova

284
Administratorul Moldova IT Park, Natalia Donțu, a vorbit la Sputnik Moldova despre dezvoltarea sectorului IT în contextul crizei pandemice, iar una din tendințele de pe piață în acest sector ar fi trecerea de la servicii la generarea de produse cu valoare adăugată.
De la sevicii la generarea de produse-Ce schimbări se anunță pe piața IT din Moldova

În anul 2019, industria IT din Moldova a înregistrat venituri de circa 6,8 miliarde de lei, depășind industria vitivinicolă, iar volumul exporturilor de produse și servicii a atins cifra de 5 miliarde de lei. Cele 2300 de companii aflate pe piața din Moldova își exportă produse și serviciile IT în peste 30 de țări ale lumii.

Administratorul Moldova IT Park, Natalia Donțu a vorbit în studioul Sputnik despre ultimele tendințe de pe piața IT din Moldova în contextul pandemiei. Ea spune că în prezent mai multe companii de pe piață își regândesc modelul de business pentru a se concentra mai mult pe generarea de produse, care au o valoare adăugată mult mai mare.

„Suntem focalizați pe serviciile IT, dar se observă o tendință de dezvoltare a componentei de produse IT. În general, estimăm că balanța va înclina spre generarea de produse pe viitor, pentru că ne confruntăm cu problema lipsei de capital uman pentru această industrie. Avem o cerere mai mare decât oferta de pe piață și atunci companiile vor fi în situația să-și regândească modelul de business astfel încât să se focalizeze mai mult pe generarea de produse, care au o valoare adăugată mult mai mare. În Moldova, companiile sunt dezvoltatoare de produse pentru sectorul de telecomunicații, sectorul bancar și pentru domeniul guvernamental”, a precizat Natalia Donțu

Ea mai spune că anul trecut companiile din Moldova - IT Park au generat o cifră de afacere de 3,7 miliarde de lei. La nivel național, cifrele sunt mai mari, dintre care 18% se datorează livrărilor de pe piața locală, inclusiv pentru structurile guvernamentale. Natalia Donțu este de părere că  Moldova a făcut pași buni pe partea de guvernare electronica, iar pandemia a generat noi soluții. La ora actuală, spune Donțu, avem trei factori care ar putea să ne miște înainte ca societate la capitolul digitalizare.

„Avem o comunitate IT foarte bună care poate oferi servicii la nivelul așteptărilor, avem o agenda guvernamentală ambițioasă de a trece cât mai multe servicii publice  în format electronic și avem cetățenii, consumatorii care au un grad înalt de digitalizare comparativ cu alte state și care absorb aceste servicii”, a precizat Natalia Donțu.

În anul 2019, contribuția sectorul TIC în PIB-ul național a constituit 7,1%, iar cea a pieței IT e de 3,1% și de circa 15 mii de angajați. La ora actuală, pe piața TIC activează 2300 de companii.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

284
Tagurile:
tehnologii digitale, IT
Tematic
Recordul bătut de sectorul IT din Moldova: Ne-a adus venituri mai mari decât vinurile
COVID-19 lovește în IT, sectorul cu dezvoltarea cea mai dinamică din ultimii ani


Загрузка...
Laborator

Date noi de la Ministerul Sănătății: Câte cazuri de COVID au fost confirmate

65
(reînnoit 17:19 15.01.2021)
Numărul cazurilor înregistrate oficial de infectare cu coronavirus a depășit 152 de mii, cel al deceselor a ajuns la 3228.

CHIŞINĂU, 15 ian – Sputnik. În ultimele 24 de ore au fost confirmate 576 cazuri noi de infectare cu COVID-19, în urma efectuării a 3108 teste, comunică Ministerul Sănătății.

Din numărul total de cazuri, șapte sunt de import (Marea Britanie-două, Germania-unu, Irlanda-unu, Italia-unu, Ucraina-unu, Federația Rusă-unu).

Astfel, bilanțul cazurilor de COVID-19 în țara noastră a ajuns la 152 263.

Au fost efectuate în total 3108, dintre care 2824 primare și 284 repetate.

Din numărul total de cazuri, în 18 este vorba de lucrători medicali: patru medici, noiă asistenți medicali și cinci angajați din cadrul personalului auxiliar.

În  instituțiile medico-sanitare spitalicești sunt internați 2291 de pacienți confirmați cu infecția COVID-19, dintre care 224 în stare extrem de gravă (40 pacienți sunt conectați la aparate de respirație asistată).

Alte 992 persoane au fost vindecate. În total, 141 975 persoane au fost tratate de COVID-19.

În tratament la domiciliu cu forme ușoare și moderate de COVID-19 se află 3966 persoane, iar 18 357 sunt sub supraveghere la domiciliu.

Din păcate, au fost înregistrate și 17 decese provocate de COVID-19. Este vorba de 9 bărbați și 8 femei cu vârste cuprinse între 41 și 85 de ani.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

65
Tagurile:
Moldova, coronavirus, COVID-19
Тема:
Coronavirusul, știri de ultima oră
Tematic
În Rusia va începe vaccinarea în masă împotriva COVID-19


Загрузка...