Specialiștii Departamentului Anesteziologie şi Terapie Intensivă de la Spitalului Clinic Republican „Timofei Moşneaga”

Ministerul Sănătății: Suntem pe poziția 7-a în regiune la capitolul COVID-19

103
Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a prezentat informații actualizate privind evoluția coronavirusului în Moldova.

CHIȘINĂU, 17 iul - Sputnik. Șeful Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Nicolae Furtună, a prezentat datele despre evoluția pandemiei de COVID-19 în Moldova. Potrivit lui Furtună, țara noastră înregistrează o incidență de 5 133 de cazuri de infecție la un milion de cetățeni. 

”Suntem pe poziția a 7-a în regiune. Nu suntem nici primii, nici ai doilea. Mortalitatea reprezintă 191 de decese la un milion de populație. Am avansat puțin, dar asta este peste tot în regiune deoarece crește numărul de cazuri. Câteva săptămâni, avem fatalitatea de 3,3 la sută. Este o rată scăzută a fatalității”, a declarat Nicolae Furtună, șeful ANSP. 

În Moldova s-au confirmat 20 264 de cazuri de coronavirus. Până acum, 67 la sută dintre pacienți s-au tratat de infecție, iar șase mii de cazuri rămân active. În același timp, 363 de persoane sunt în stare gravă. De la începutul pandemiei, 666 de moldoveni au murit în urma complicațiilor provocate de coronavirus. 

”Rămânem la cifra de 50-60 de decese săptămânal. Bănuim că vom avea trendul acesta de stabilizare a infecției. După trei săptămâni de cifre înalte, avem oscilații destul de pronunțate la rata de contagiozitate. Vârsta medie a celor decedați este mai mare de 66 de ani. 99% dintre persoanele care și-au pierdut viața au avut cel puțin o boală, cele mai frecvente fiind maladiile cardiovasculare”, a mai spus șeful ANSP.

Zilnic, se procesează până la 2 mii de teste. Cele mai multe cazuri confirmate sunt cu transmisie locală, iar cele de import reprezintă 1%. Vârsta medie a persoanelor care se infectează este de 47 de ani, iar cele mai multe sunt femei. Perioada de incubație se scurtează până la cinci zile, a mai spus Nicolae Furtună. 

”Ponderea copiilor este semnificativă. Avem 1 080 de copii care s-au infectat. Cei mai mulți au între 1-5 ani, tocmai cei care trebuie să meargă la grădiniță. La fel, avem 147 de femei însărcinate care s-au infectat. Din fericire, nu avem complicații la acest capitol”, a menționat Nicolae Furtună.

Totodată, până acum 2 845 de cazuri de COVID-19 s-au înregistrat în rândul personalului medical. 

”Rata medie de atac în rândul acestor persoane variază de la 5,3 la infirmieri și 7,3 în rândul medicilor antrenați. Noi suntem în creștere la capitolul testarea lucrătorilor medicali. Până acum, am testat 10 mii de persoane. Doar săptămâna aceasta am testat 500 de lucrători medicali”, a mai spus șeful ANSP. 

Nicolae Furtună a mai anunțat că Reăublica Moldova a contractat un lot de teste, iar acestea deja se află în vamă și până seara vor ajunge la Chișinău.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

103
Tagurile:
Virus, medici, COVID-19
Tematic
Suspiciuni fără precedent! Șefi de state cer garanții pentru acces la vaccin anti-Covid
COVID-19: Semnale de alarmă din Israel și Japonia - situație critică
Drum

Șantier fără sfârșit! Încă un an pentru reabilitarea drumului Chișinău-Sculeni

22
(reînnoit 16:08 26.11.2020)
Termenul de reabilitare a drumului R1 Chișinău-Ungheni-Sculeni a fost extins. Iată când va fi dat în exploatare.

CHIȘINĂU, 26 nov – Sputnik. Termenul de reabilitare a drumului R1 Chișinău-Ungheni-Sculeni a fost din nou extins. Astfel, cel puțin până la finele anului 2022 acest drum nu va fi dat în exploatare.

Un amendament la Contractul de finanțare dintre Republica Moldova și Banca Europeană de Investiții a fost ratificat astăzi de deputați. Documentul prevede „extinderea datei finale de disponibilitate a mijloacelor financiare acordate în baza Contractului de finanțare până la 30 noiembrie 2021” și prelungirea perioadei de implementare a proiectului propriu-zis până la 31 decembrie 2022. 

Contractul de finanțare semnat între Republica Moldova și BEI are o valoare totală de 75 de milioane de euro și a fost ratificat în aprilie 2011. Extinderea termenului de implementare a proiectului de reabilitare a drumurilor a fost solicitată de Guvernul Republicii Moldova.

Precizăm că termenul de dare în folosință a drumului Chișinău-Ungheni-Sculeni a fost prelungit și anul trecut. Asta deși lucrările la acest drum trebuiau să fie terminate încă acum patru ani.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

22
Tagurile:
drum național, drumuri bune, drumuri rele, drum blocat, drumuri


Загрузка...
Dorel Noroc

Cât ne-ar putea costa importul mașinilor de peste 10 ani

157
(reînnoit 13:51 26.11.2020)
Ministerul Finanțelor anunță că a finalizat procesul de consultare publică a proiectului politicii bugetar-fiscale și vamale pentru anul 2021. Subiectul a fost discutat în cadrul emisiunii "Contrapunct" cu Secretarul de Stat la Ministerul Finanțelor Dorel Noroc.
Cât ne-ar putea costa importul mașinilor de peste 10 ani

Autoritățile vor să anuleze orice restricții privind vârsta la importul mijloacelor de transport. În schimb, automobilele mai vechi de zece ani vor avea o creştere considerabilă a accizelor de import proporţional vârstei, iar fiecare an în plus la vechimea maşinii va majora substanţial mărimea accizului vamal care va trebui achitat.

"Am introdus un sistem de accizare care va crește odată cu creșterea vârstei mașinii. Am exclus prohibițiile și pentru autoturisme, și camioane, și autobuse, introducând un sistem de accizare în funcție de vârsta mașinii", a declarat Dorel Noroc.

Oficialul mai spune că, prin aplicarea acestor măsuri, autoritățile vor descuraja importul unităților de transport vechi în favoarea stimulării importului de mașini noi. Sistemul de taxare ar putea ajunge chiar la 80-90 la sută din valoarea mașinii vechi. Astfel, dacă proiectul va fi votat în plenul Parlamentului, atunci de anul viitor moldovenii vor putea importa mașini cu o vârstă de peste zece ani, dar taxele vor fi mult mai mari. 

De menționat că, în prezent, automobilele pot fi importate în Republica Moldova doar dacă au o vârstă de până la 10 ani.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

157
Tagurile:
10 ani, mașini, import
Tematic
Din 2021, mașini mai vechi de 10 ani: Iată în ce condiții


Загрузка...
Economie

„O minune economică” în Moldova? Răspunsul ministrului

0
(reînnoit 17:00 26.11.2020)
Ministrul Economiei și Infrastructurii, Anatol Usatîi, invitat în studioul Sputnik Moldova, a vorbit despre impactul COVID-19 asupra economiei și despre potențialul ce poate fi valorificat.

CHIȘINĂU, 26 nov – Sputnik. Pe fundalul crizei economice din Europa provocate de COVID-19, situația din Republica Moldova nu este chiar așa de proastă, a menționat ministrul Economiei și Infrastructurii, Anatol Usatîi, invitat astăzi la emisiunea „Expertiza” de la Sputnik Moldova.

Анатолий Усатый
© Sputnik / Mihai Caraus
Anatol Usatîi

Ministrul Economiei a precizat că în prima jumătate de an Produsul Intern Brut (PIB) al Republicii Moldova scăzuse dramatic - cu 14%. În lunile ulterioare însă situația s-a redresat într-o anumită măsură.

„Către finalul anului, conform estimărilor experților moldoveni și străini, descreșterea PIB va fi de 6,5%”, a spus Anatol Usatîi.

Situația nu este ușoară, dar în alte țări europene criza este mult mai accentuată, a spus ministrul: în Marea Britanie descreșterea PIB-ului a constituit 24%, în Spania – 21%, în Franța – 18%.

Moderatorul emisiunii, Andrei Petrik, l-a întrebat pe ministru dacă este „posibilă o minune economică” în Moldova.

„Credem în minuni, dar mai ales în cele făcute de mâna omului”, a răspuns Anatol Usatîi.

Ministrul a spus că responsabilii moldoveni de economie analizează cum se dezvoltă țările din jur, își canalizează atenția către sectoarele cu cel mai mare potențial de creștere.

Un exemplu de „minune economică” pentru Moldova este sectorul IT.

„În ultimi patru ani, sectorul IT s-a dezvoltat atât de mult, încât exporturile acestuia depășesc volumul exporturilor de vinuri”, a spus ministrul.

Acest lucru a fost realizat datorită faptului că „s-au luat măsuri la timp, a fost valorificat potențialul”, a adăugat invitatul.

Potențialul IT încă nu este valorificat pe deplin în Moldova, încă mai este un „câmp nearat”, a apreciat ministrul.

„Ați fi uimiți de capacitățile și ideile tinerilor implicați în sectorul IT”, a spus Anatol Usatîi.

În prezent, autoritățile din economie sunt preocupate de dezvoltarea comerțului electronic. Dacă acest domeniu ar fi fost dezvoltat până la pandemie, ar fi existat instrumentele necesare, tuturor „le-ar fi fost mai ușor”, a spus ministrul.

Drapelul Republicii Moldova pe clădirea Guvernului
© Sputnik / Мирослав Ротарь

„Pe cât de sănătos și atractiv este climatul investițional din Moldova?”, a mai fost întrebat Anatol Usatîi.  

„Aș vrea să spun că climatul investițional este foarte bun și atractiv, dar nu purtăm ochelari roz. Există anumite probleme”, a răspuns ministrul.

Aspectele problematice, din câte semnalează oamenii de afaceri din străinătate, țin de riscurile pentru investitorii străini, protejarea investițiilor, potrivit ministrului, inclusiv sub aspect juridic.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Moldova, criza economica, minune
Tematic
Cine este Anatol Usatîi, noul ministru al Economiei
Leul moldovenesc puternic pune cătușe economiei
Se salvează cine poate: Transportatorii - captivii crizei


Загрузка...