TIR

La Chișinău a fost lansat sistemul „e-Autorizație transport” ce schimbări aduce

63
(reînnoit 09:40 17.07.2020)
Noua platformă online „e-Autorizație transport” va simplifica activitatea operatorilor din transport. Ei nu vor mai fi nevoiți să piardă timpul stând la coadă după autorizații la ghișee.

CHIȘINĂU, 17 iul – Sputnik. Agenția Națională Transport Auto (ANTA) a lansat joi, 16 iulie, Sistemul Informațional „e-Autorizație transport”.

Noua platformă online va permite efectuarea în format electronic a întregului proces de depunere a cererilor la operatorii de transport, de repartizare a autorizațiilor şi notificărilor.

Prezent la eveniment, premierul Ion Chicu a spus că lansarea sistemului va soluționa mai multe probleme cu care se confruntă transportatorii în procesul de obținere a autorizațiilor de transport. Noua platformă le va permite operatorilor din domeniul transporturilor să solicite online autorizațiile de transport, să urmărească la ce etapă se află procesarea cererii.

Prim-ministrul a adăugat că sistemul online „va economisi timpul, dar și banii operatorilor rutieri” și, totodată, va avea ca rezultat diminuarea corupției în domeniu.
A fost lansat sistemul „e-Autorizație transport”
A fost lansat sistemul „e-Autorizație transport”

Această platformă este un instrument digital care va crea o nouă infrastructură funcțională pentru transportatorii auto și, totodată, înseamnă încă un pas înainte în procesul de digitalizare a serviciilor publice, a menționat, cu prilejul evenimentului, ministrul Economiei și Infrastructurii, Sergiu Railean.

Potrivit ministrului, sistemul „e-Autorizație transport” reprezintă un răspuns la nevoile agenților economici, prin simplificarea procesului şi reducerea la maxim a cozilor de la ghișee – un fapt important în contextul pandemiei COVID-19.

Proiectul a fost realizat cu suportul tehnic și financiar al Programului USAID (Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare) „Reforme Structurale în Moldova”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

63
Tagurile:
sistem, transport, autorizatie
Tematic
Noi reglementări privind achizițiile în sectoarele energeticii, apei și transporturilor
Riști amendă dacă nu vei face asta: Avertismentul Ministerului Transporturilor
Drum

Șantier fără sfârșit! Încă un an pentru reabilitarea drumului Chișinău-Sculeni

28
(reînnoit 16:08 26.11.2020)
Termenul de reabilitare a drumului R1 Chișinău-Ungheni-Sculeni a fost extins. Iată când va fi dat în exploatare.

CHIȘINĂU, 26 nov – Sputnik. Termenul de reabilitare a drumului R1 Chișinău-Ungheni-Sculeni a fost din nou extins. Astfel, cel puțin până la finele anului 2022 acest drum nu va fi dat în exploatare.

Un amendament la Contractul de finanțare dintre Republica Moldova și Banca Europeană de Investiții a fost ratificat astăzi de deputați. Documentul prevede „extinderea datei finale de disponibilitate a mijloacelor financiare acordate în baza Contractului de finanțare până la 30 noiembrie 2021” și prelungirea perioadei de implementare a proiectului propriu-zis până la 31 decembrie 2022. 

Contractul de finanțare semnat între Republica Moldova și BEI are o valoare totală de 75 de milioane de euro și a fost ratificat în aprilie 2011. Extinderea termenului de implementare a proiectului de reabilitare a drumurilor a fost solicitată de Guvernul Republicii Moldova.

Precizăm că termenul de dare în folosință a drumului Chișinău-Ungheni-Sculeni a fost prelungit și anul trecut. Asta deși lucrările la acest drum trebuiau să fie terminate încă acum patru ani.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

28
Tagurile:
drum național, drumuri bune, drumuri rele, drum blocat, drumuri


Загрузка...
Dorel Noroc

Cât ne-ar putea costa importul mașinilor de peste 10 ani

165
(reînnoit 13:51 26.11.2020)
Ministerul Finanțelor anunță că a finalizat procesul de consultare publică a proiectului politicii bugetar-fiscale și vamale pentru anul 2021. Subiectul a fost discutat în cadrul emisiunii "Contrapunct" cu Secretarul de Stat la Ministerul Finanțelor Dorel Noroc.
Cât ne-ar putea costa importul mașinilor de peste 10 ani

Autoritățile vor să anuleze orice restricții privind vârsta la importul mijloacelor de transport. În schimb, automobilele mai vechi de zece ani vor avea o creştere considerabilă a accizelor de import proporţional vârstei, iar fiecare an în plus la vechimea maşinii va majora substanţial mărimea accizului vamal care va trebui achitat.

"Am introdus un sistem de accizare care va crește odată cu creșterea vârstei mașinii. Am exclus prohibițiile și pentru autoturisme, și camioane, și autobuse, introducând un sistem de accizare în funcție de vârsta mașinii", a declarat Dorel Noroc.

Oficialul mai spune că, prin aplicarea acestor măsuri, autoritățile vor descuraja importul unităților de transport vechi în favoarea stimulării importului de mașini noi. Sistemul de taxare ar putea ajunge chiar la 80-90 la sută din valoarea mașinii vechi. Astfel, dacă proiectul va fi votat în plenul Parlamentului, atunci de anul viitor moldovenii vor putea importa mașini cu o vârstă de peste zece ani, dar taxele vor fi mult mai mari. 

De menționat că, în prezent, automobilele pot fi importate în Republica Moldova doar dacă au o vârstă de până la 10 ani.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

165
Tagurile:
10 ani, mașini, import
Tematic
Din 2021, mașini mai vechi de 10 ani: Iată în ce condiții


Загрузка...

Marinarii ruși au oprit invazia americană: Provocare în Golful Petru cel Mare

0
(reînnoit 17:21 26.11.2020)
Marea navă antisubmarină a Flotei ruse din Pacific “Amiralul Vinogradov” a oprit invazia distrugătorului marinei americane „John McCain” în apele teritoriale rusești din Golful Petru cel Mare.

Ministerul Apărării din Rusia a precizat că nava americană a depășit granița maritimă cu 2 kilometri. Echipajul navei antisubmarine “Amiralul Vinogradov”, care urmărea distrugătorul marinei SUA, i-a trimis un avertisment că va lua măsuri dacă „John McCain” nu va părăsi imediat teritoriul rus.

După ce notificarea a fost trimisă, „Amiralul Vinogradov” s-a îndreptat direct spre inamic. După ce a evaluat situația, echipajul navei americane s-a grăbit să iasă în apele neutre. Ce făcea distrugătorul „John McCain” în Rusia și în ce mod comandamentul flotei a 7-a a marinei SUA a justificat acțiunile echipajului navei sale – urmăriți în videoclipul nostru.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Provocare, rusi, marinari
Tematic
"Sunt doar primii pași" - de ce SUA își trimite submarinele la frontierele Rusiei


Загрузка...