Igor Șarov

Ultima oră: Școlile din țară se redeschid - Detalii

25557
(reînnoit 15:13 13.07.2020)
Ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Igor Șarov, a vorbit despre redeschiderea instituțiilor de învățământ în anul de studii 2020-2021.

CHIȘINĂU, 13 iul - Sputnik. Instituțiile de învățământ se redeschid de la 1 septembrie. Anunțul a fost făcut de Ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Igor Șarov într-o conferință de presă. Acesta spune că ministerul face tot posibilul pentru ca procesul educațional să fie reluat în mod tradițional pe 1 septembrie, fără a expune elevii riscului de a fi infectați cu COVID-19. 

„Este timpul să planificăm întoarcerea în sălile de studii. Împreună, cu prudență, dar nu cu frică, în maximă atenție și siguranță. Avem acum în față săptămâni de muncă intensă, astfel încât la 1 septembrie în școli să sune clopoțelul de început de an școlar”, a declarat Igor Șarov. 

Potrivit ministrului, planul actual de redeschidere a școlilor reprezintă un rezumat al propunerilor managerilor instituțiilor din diverse raioane ale țării, părinți, profesori, dar și elevi. Ministrul spune că elementul principal al acestui plan este responsabilitatea și deciziile luate la nivel local. 

„Măsurile care sunt bune într-o zonă aglomerată din Chișinău nu sunt bune de urmat într-o localitate cu puțini copii”, a precizat ministrul. 

Igor Șarov mai declară că pentru redeschiderea școlilor se va ține cont de spațiile de învățare, conținutul învățări și modul de livrare a conținuturilor. Se propune ca, pentru a evita îmbolnăvirea în rândul elevilor, distanța fizică să fie cât mai mare, în contextul unei apropieri sociale specifică școlii. Astfel, spațiile vor trebui reamenajate pentru a asigura distanța și siguranța tuturor. 

Ministerul propune șapte modele de studii pentru începutul anului de studii 2020-2021. În fiecare instituție va fi adoptat modelul potrivit cerințelor și necesităților particulare ale instituției date, după discuții cu părinții, elevii și profesorii. 

 • Primul model presupune prezența fizică la școală în proporție de 100%. Modelul doi - învățarea în două schimburi. În cazul acestui model, clasele primare și cele gimnaziale au prioritate în primul schimb. Modelul trei - învățarea combinată, ceea ce înseamnă organizarea studiilor în zile de prezență și zile de învățare la distanță
 • Modelul patru - învățarea de tip hibrid (pe grupe, zilnic). Acest model dă posibilitatea pentru 50% dintre elevi să frecventeze școala, iar restul 50% - să învețe online. Mai exact, clasa se împarte în două grupe, iar fiecare dintre grupe o zi vine la școală, o zi învață online
 • Modelul cinci - învățarea alternantă (săptămânal). Acest model presupune împărțirea clase în două schimburi. Pe rând, o săptămână copii vor veni la școală, o săptămână se fac lecții online 
 • Modelul șase prevede învățarea la distanță, inclusiv online. Acest model se aplică în cazuri individuale, punctuale de forță majoră, în special acolo unde se înregistrează un număr mare de îmbolnăviri cu noul coronavirus. La anularea situației extraordinare, se revine la unul dintre primele patru modele. 
 • Modelul șapte presupune învățarea mixtă. Aici este vorba de îmbinarea a două sau mai multe modele. Poate fi implementat în 162 de instituții care sunt frecventate de un număr cuprins între 500 și 2000 de copii. 

„Fiecare dintre modelele ilustrate urmează să fie analizat și adaptat în funcție de specificul comunității și coordonate cu organele de specialitate în domeniul învățământului”, a mai spus Igor Șarov. 

În Republica Moldova sunt înregistrate 1250 de școli, iar în momentul de față, 74% sunt pregătite pentru a implementa primul model, adică cel ce presupune prezența fizică 100% în sălile de clasă. Mai exact, este vorba de 925 de școli cu un număr de până la 300 de copii.

În acest context, se recomandă reducerea duratei orelor până la 30 de minute, iar pauzele ar putea fi mai mari, pentru a permite aerisirea, iar elevii să poată  să iasă în aer liber. Totodată, vor fi valorificate mai multe intrări în instituția școlară. 

Din numărul total de școli din țară, 162 sunt frecventate de un număr între 300 și 500 de copii. În cazul acestor instituții se recomandă implementarea modelelor 2, 3, 4 și 5, dar și 1 în cazul în care spațiul permite încadrarea optimă a elevilor. 

În viitorul apropiat, atât ministrul cât și reprezentanți ai ministerului Educației vor inspecta instituțiile de învățământ din țară pentru a vedea în ce măsură acestea sunt pregătite pentru redeschidere. Amintim, instituțiile de învățământ din țara noastră au fost închise de la începutul lunii martie, iar elevii și-au continuat studiile în regim online. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

25557
Tagurile:
instituții de învățământ, coronavirus, COVID-19
Spital

Avertisment OMS: Tinerii se pot îmbolnăvi de forme grave ale infecției COVID–19

96
(reînnoit 17:31 09.08.2020)
Organizația Mondială a Sănătății vine cu un îndemn reiterat față de tineră să respecte strict măsurile de protecție împotriva noului coronavirus.

CHIȘINĂU, 9 aug – Sputnik. Chiar dacă cele mai vulnerabile persoane la noul tip de coronavirus sunt vârstnicii, nici tinerii nu sunt scutiți de diferite forme clinice ale infecției. Precizarea a fost făcută recent de directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, care a îndemnat tinerii să întreprindă măsuri de precauție, precum igiena mâinilor, distanțarea fizică, purtarea măștii, autoizolarea în caz de boală, evitarea locurile aglomerate și adunările în masă pentru a reduce răspândirea infecției COVID – 19.

Potrivit acestuia și tinerii pot suporta forme severe de boală. Mai mult, aceștia sunt o sursă de transmitere a infecției pentru un număr mare de oameni, agravând astfel situația epidemiologică.

În Republica Moldova, conform datelor statistice, cumulativ până la 31 iulie, au fost diagnosticați cu COVID – 19 7616 de persoane tinere, ceea ce constituie aproape o treime din toate cazurile înregistrate.

Astfel, 876 cazuri au fost înregistrate printre adolescenții de 10 – 19 de ani, iar alte 2 627 – printre tineri de  20 – 29 de ani. Printre cei de 30-39 de ani 4 113 persoane au fost confirmate pozitiv la COVID-19. Autoritățile de la Chișinău informează că în rândul tinerilor au fost înregistrate și decese. Patru persoane din grupul de vârstă 20 – 29 ani și 13 persoane au decedat la vârsta de 30 – 39 de ani.

Specialișii Agenției Naționale pentru Sănătate Publică reitearează îndemnul către cetățenii de toate vârstele să întreprindă măsurile de prevenire necesare pentru prevenirea răspândirii noului coronavirus;

 • evitați locurile aglomerate și evenimentele cu un număr mare de persoane
 • respectați distanța socială de minim 1 metru față de cei din jur
 • respectați igiena mâinilor și eticheta tusei sau a strănutului
 • spălați-vă frecvent pe mâini cu apă și săpun, sau dezinfectați-le cu soluție pe bază de alcool
 • tușiți și strănutați într-un șervețel de unică folosință sau în cotul îndoit. Șervețelul trebuie aruncat imediat, nu depozitat. La final, nu uitați să vă igienizați mâinile
 • purtați mască în spațiile închise și în transportul public. Nu uitați că aceasta trebuie schimbată în mod regulat sau spălată zilnic (în cazul măștilor din bumbac) și trebuie să acopere atât nasul, cât și gura. Nu atingeți masca, ochii, nasul sau gura cu mâinile neigienizate
 • ajutați persoanele în etate să facă cumpărături și implicați-vă în activitățile de voluntariat. Totodată, nu le vizitați, stați acasă și apelați la serviciul 112 dacă vă simțiți rău și aveți simptomele noului coronavirus;
 • respectați autoizolarea la domiciliu în cazul testului COVID-19 pozitiv și urmați toate indicațiile medicului;

Autoritățile îndeamnă cetățenii să raporteze cazurile de nerespectare a normelor antiepidemiologice, astfel vor putea contribui la stoparea răspândirii COVID-19.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

96
Tagurile:
Spital, coronavirus, COVID-19
Tematic
Mesaj important, corect al OMS – prezentat într-o formă controversată


Загрузка...
Микрофон в студии радио Sputnik

Caniculă: Ne paște vreun pericol de izbucnire a incendiilor de proporții în păduri?

23
(reînnoit 17:31 09.08.2020)
Incendiile de pădure au loc tot mai frecvent în multe țări ale lumii. Care este probabilitatea ca în republica Moldova să izbucnească un incendiu de proporții precum au fost cele din Siberia, Amazon, Alaska, Groenlanda şi Insulele Canare?
Caniculă: Ne paște vre-un pericol de izbucnire a incendiilor de proporții în păduri?

Cu toții cunoaștem despre "sezoanele de foc" din Australia în perioada de vară. În ultimii ani însă, intesitatea și frecvența incendiilor au luat amploare, iar sezonul din acest an a cauzat cele mai multe daune de până acum.  Cert este că fenomenul încălzirii globale îngrijorează toată lumea, iar în condițiile în care maximele termice de ceva timp nu mai coboară de +30 grade Celsius, posibilitatea izbucnirii unor incendii de proporții pune pe gânduri mulți oameni.

În acest context, într-un interviu acordat pentru Sputnik Moldova vice-directorul Agenției "MOLDSILVA", Nicolae Munteanu, a fost întrebat dacă ne paște vre-un pericol de izbucnire a incendiilor de proporții în păduri, precum au fost cele din sudul Australiei.

"Evident că nu, pentru că marea majoritate a pădurilor din Moldova sunt constituite din foioase, care sunt mai puțin supuse riscului și transmit într-un timp scurt flăcările spre deosebire de conifere, care sunt mult mai inflamabile. Totuși, depinde și de felul incendiului. Dacă este incendiul de sol acesta afectează partea de jos a vegetației forestiere și arborilor. Incendiile de coronament au o răspândire mult mai rapidă. Plus că media temperaturilor nu este atât de înaltă față de cea din Australia, iar speciile de foioase care sunt în Moldova nu vor permite incendii de așa proporții", a subliniat Nicolae Munteanu.

De menționat că până pe 9 august, în țara noastră este în vigoare Codul Galben de caniculă și pericol de excepțional de izbucnire a incendiilor, din cauza secetei și temperaturilor înalte. În condiții de temperaturi ridicate și umiditate redusă, orice scânteie poate provoca incendii de proporții. Specialiștii recomandă oamenilor să evite utilizarea focului deschis în preajma spațiilor locative, forestiere și a lanurilor cu cereale pentru prevenirea incendiilor şi extinderea acestora.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

23
Tagurile:
păduri, incendiu, caniculă


Загрузка...