Votarea pentru amendarea Constituției Rusiei, Chișinău

În Moldova s-a încheiat votul pentru amendarea Constituției Rusiei: Cum a decurs scrutinul

54
(reînnoit 21:13 01.07.2020)
La vot au putut să participe toți cei care dețin pașaport valabil care atestă cetățenia Rusiei sau certificat de reîntoarcere în Federația Rusă.

CHIȘINĂU, 1 iul – Sputnik. La Chișinău și Tiraspol și-au încheiat activitatea secțiile de votare unde cetățenii ruși au putut să-și dea votul pentru adoptarea amendamentelor la Constituția Federației Ruse. Consultarea populară a decurs organizat și fără excese.

Siguranță maximă

La Chișinău, cetățenii ruși au putut să voteze la secția de votare amplasată în cadrul Secției Consulare a Ambasadei Federației Ruse în Moldova. De dimineață, aici s-a format chiar și o coadă din cei care au dorit să-și exercite dreptul la vot.

Toți cei care s-au prezentat la secția de votare au respectat regulile antiepidemice – au purtat măști și mănuși, au respectat distanța socială.

În interiorul secție de votare erau admiși doar câte trei alegători. Toți treceau printr-un scaner obișnuit și nimeni nici măcar nu a bănuit că le era măsurată simultan și temperatura. Scanerul termic încorporat a evitat necesitatea unui alt contact cu o persoană.

În cadrul secției de votare a fost evitată la maxim comunicarea directă între persoane. Membrii comisiei s-au așezat în boxe separate, împrejmuite cu sticlă. Alegătorii își arătau pașaportul rusesc și discutau prin intermediul speakerfonului. Trei persoane - trei cabine pentru vot, lângă urnă, fără cozi li fără îmbulzeală. S-a încercat să se facă astfel încât să fie evitat contactul dintre alegător în incinta secției de votare.

În cazul în care termoscanerul identifică o persoană cu febră, este amenajată o cameră specială. Aceasta este izolată, acolo este amenajat un loc pentru a te putea așeza în caz că omului i se face rău. De asemenea, un medic este de serviciul pe tot parcursul votării și poate acorda asistență în orice moment.

Cei care, din cauza stării de sănătate, nu au putut veni la secția de votare, au primit deja dreptul de a vota acasă. Toate cererile pentru votul cu ieșire în teren au fost satisfăcute încă acum o săptămână, făcând posibilă exprimarea opiniei lor cu privire la amendamente

Opinia ambasadorului Rusiei

La orele dimineții, la secția de votare a venit și ambasadorul Rusiei în Moldova, Oleg Vasnețov. El și-a exercitat de asemenea dreptul constituțional și și-a exprimat opinia cu privire la amendamentele la Legea Supremă a Federației Ruse.

”Acest vot este important prin faptul că cetățenii ruși votează pentru niște amendamente care vor întări Legea Supremă, care vor face ca țara noastră (Federație Rusă – n.n.) să fie mai stabilă, mai puternică, mai predictibilă și, cel mai important, îi va spori suveranitatea", a declarat Vasnețov.

Ambasadorul a spus de asemenea că a fost efectuată o anumită muncă de explicare în rândul comunităților rusești, în rândul activiștilor, a voluntarilor, pentru a explica esența acestor amendamente și de ce acest vot este important pentru țară, pentru noi toți", a mai afirmat ambasadorul.

Transnistrenii au votat cu mult entuziasm

Votarea a avut loc de asemenea și la Tiraspol, cei mai mulți oameni și-au exercitat dreptul între 29 iunie și 1 iulie. După cum i-a relatat reporterului Sputnik președintele CEC din regiune transnistreană, Elena Gorodețkaia, oamenii au venit cu multă însuflețire și interes.

”Rușii transnistreni au fost gata să participe la votare aflându-se în alte raioane, în pofida faptului că, în condiții de carantină, este complicat să ajungi până la Tiraspol, iar organizarea transportului nu a fost prevăzută”, a menționat ea.

Locuitorii din Tiraspol și Bender s-a u prezentat la secția de votare încă de la ora 7 dimineața. Cei mai mulți au votat în orele dimineții și după masă, la sfârșitul zilei de muncă.

Potrivit președintelui CEC, dimineața coada se întindea uneori și pe o distanță de 100-200 de metri, însă oamenii își așteptau cu răbdare rândul. Transnistrenii au fost disciplinați și au purtat măști, au respectat distanța socială.

”Toate măsurile impuse de ”Rospotrebnadzor” și medicul sanitar principal al regiunii au fost îndeplinite”, a subliniat Gorodețkaia..

În Moldova locuiesc 215 cetățeni ai Rusie, inclusiv în regiunea transnistreană.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

54
Tagurile:
Rusia, amendarea Constituției
Tematic
Amendarea Constituției: Cum pot vota cetățenii ruși în Moldova
Vladimir Putin a votat în cadrul scrutinului pentru amendarea Constituției Rusiei - Video
Berlin

Măsuri speciale în Germania împotriva COVID-19

80
(reînnoit 22:43 22.09.2020)
Ministrul german al Sănătății, Jens Spahn, a anunţat că Germania va introduce măsuri speciale pentru împiedicarea răspândirii coronavirusului, dar şi împotriva gripei de sezon.

BUCUREŞTI, 22 sept – Sputnik, Doina Crainik. Germania urmează să înfiinţeze puncte centrale care se vor ocupa de persoanele cu simptome gripale, dar şi clinici pentru monitorizarea febrei și cu măsuri speciale de protecție destinate grupurilor de risc, în contextul în care sezonul rece ar putea duce la o creştere a numărului de infectări cu COVID-19.

„Este important să continuăm să protejăm grupurile de risc, persoanele afectate în mod deosebit (…). Testele preventive în serie în anumite zone sensibile, cum ar fi azilurile de bătrâni, fac parte integrantă din strategia de testare pentru toamnă și iarnă. Acolo trebuie să prevenim intrarea virusului și pentru asta trebuie să aplicăm cel mai înalt nivel de vigilență”, a precizat Jens Spahn, citat de ziarulromanesc.de.

Vaccin
Пресс-служба АФК "Система"
De asemenea, sunt planificate teste rapide bazate pe detecția de antigen, precum și noi cerințe din partea Ministerului german de Interne cu privire la perioadele de carantină pentru repatriații din zonele de risc.

„Suntem mult mai bine pregătiți decât în primăvară pentru orice ar putea veni”, a mai declarat ministrul la postul de radio german Deutschlandfunk. În Germania există în prezent mai multe paturi la terapie intensivă disponibile decât în Franța și Italia la un loc. În plus, ocuparea acestor paturi poate fi gestionată mai bine decât la începutul anului.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

80
Tagurile:
COVID-19, Germania
Тема:
Coronavirusul, știri de ultima oră
Tematic
Moldovenii asociați cu COVID-19, discriminați de societate


Загрузка...
Iraida Eni-Căldare

Moldova, fără miere: Cum supraviețuiesc apicultorii

80
Din cauza condițiilor meteorologice neprielnice, crescătorii de albine se confruntă cu cea mai dificilă situație din ultimii 30 de ani. Cum se descurcă astăzi apicultorii și cum rezistă provocărilor timpului?
Moldova, fără miere: Cum supraviețuiesc apicultorii

Iraida Eni-Căldare este o apicultoare cu experiență din satul Măgurele, raionul Ungheni. Femeia spune că, după o primăvară cu înghețuri și secetă, a așteptat cu mari speranțe să înflorească salcâmul pentru ca albinele să poată strânge nectarul din flori și, respectiv, să poată avea producție de miere. Însă variațiile termice bruște au afectat copacii de salcâm în acest an, recolta de miere constituind doar 35% din volumul preconizat.

"În acest sezon, practic nu avem miere: nici de salcâm, nici polifloră. Situația este foarte dificilă. Așa an nu țin minte dacă am mai avut. Apicultorilor le vine tot mai greu să facă față schimbărilor –  natura a început să se răzbune pe om", a spus apicultoarea.

Chiar dacă este o perioadă destul de dificilă pentru apicultorii moldoveni, deocamdată aceștia nu intenționează să mărească prețurile, din simplu motiv că nu și-ar dori să piardă clienții fideli.

"Am obișnuit cumpărătorul cu un preț, iar acum nu dorim să-l majorăm, chiar dacă suntem puși în condițiile când ar trebui să o facem. Încercăm să rezistăm și să mergem mai departe", a subliniat ea.

Apicultoarea speră că anul viitor situația va fi mai bună și va putea recupera din pierderile din acest sezon.

De menționat că în Moldova se produc în temei următoarele sortimente de miere: de salcâm, de tei, de floarea soarelui, de levănțică, plorifloră și de mană.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

80
Tagurile:
Apicultori, miere de salcâm, miere
Tematic
Moldova ar putea rămâne fără miere în acest an: Cum supraviețuiesc apicultorii - Foto


Загрузка...
Mormânt antic găsit în China

A fost dezvăluit misterul lichidului dintr-un mormânt antic

0
(reînnoit 22:47 22.09.2020)
Oamenii de știință chinezi au descoperit secretul unui lichid misterios descoperit într-un vas de bronz în timpul săpăturilor unui mormânt vechi de două mii de ani.

Rezultatele cercetării au arătat că în vas exista o băutură medicinală care conține alcool. Potrivit experților, acest amestec a fost folosit pentru a opri sângerarea și pentru a reduce inflamația, transmite RIA Novosti, cu referire la Xinhua.

În prezent, oamenii de știință continuă să cerceteze descoperirea pentru a obține mai multe informații despre materiile prime din care a fost făcută băutura și despre procesul de fabricare a acesteia.

Mormântul a fost descoperit în timpul reconstrucției unei mahalale din Sanmenxia, ​​provincia Henan, în luna mai a acestui an. Pe baza rezultatelor analizei preliminare, experții consideră că mormântul datează din timpul apusului dinastiei Qin (221-207 î.Hr.) și a începutului dinastiei Han occidentale (înainte de al optulea an al erei noastre).

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
lichid, mormant, mister


Загрузка...