Curtea Constituțională

Curtea Constituțională s-a pronunțat asupra amenzilor aplicate în timpul stării de urgență

175
(reînnoit 15:42 30.06.2020)
Magistrații Curții Constituționale s-au pronunțat cu privire la constituționalitatea amenzilor aplicate în perioada stării de urgență. Judecătorii au declarat neconstituțională amenda minimă în mărime de 22 500 de lei pentru persoanele fizice.

CHIȘINĂU, 30 iun - Sputnik. Ședința Curții Constituționale a durat aproape cinci ore, timp în care magistrații au ascultat argumentele inițiatorilor sesizării cu privire la aplicarea amenzilor în perioada stării de urgență. Într-un final, judecătorii CC au declarat neconstituțional art. 76 care se referă la amenzile minime aplicate persoanelor fizice.

”Curtea Constituțională a constat că în cazul persoanei fizice diferența amenzii dintre limita minimă de 450 de unități convenționale și maximă de 500 de unități convenționale nu-i acordă instanței de judecată posibilitatea aprecierii proporționalității sancțiunii aplicate. În cazul persoanelor juridice, amenda poate fi încadrată între 1000 și 1500 de unități convenționale, astfel marja este de 500 de unități convenționale și instanța de judecată poate individualiza amenda. Curtea a declarat neconstituțională limita minimă a amenzilor pentru persoanele fizice, care constituiau 450 de unități convenționale. În vederea executării prezentei hotărâri, până la modificarea cadrului legal pentru fapta de nerespectare a măsurilor de profilaxie, prevenire sau combatere a bolilor epidemice, dacă aceasta a pus în pericol viața cuiva, persoanei fizice i se va aplica o amendă de la limita minimă de o unitate convențională, până la limita maximă de 500 de unități convenționale ”, a declarat președintele Curții Constituționale Domnica Manole. 

Hotărârea este definitivă și nu poate fi atacată. Sesizarea la Curtea Constituțională a fost depusă de către deputatul PPDA Vasile Năstase, deputatul neafiliat Octavian Țîcu și judecătorul Serghei Papuha de la Judecătoria Chișinău, cu sediul Ciocana. Printre argumentele înaintate de autorii sesizărilor se numără lipsa unor stipulări clare privind circumstanțele în care pot fi aplicate amenzile, dar și mărimea acestora. 

”Lumea caută prin buzunare să achite pâinea, dar să plătească așa amenzi mari de peste 25 de mii de lei. O sumă pe care unii nu-și pot permite să o achite. Credem că antreprenorii mici își vor închide afacerile din cauza amenzilor de peste 75 de mii de lei”, au precizat autorii sesizării în cadrul ședinței Curții Constituționale.

Starea de urgență a fost instituită în data de 17 martie pe un termen de 60 de zile. Până la 26 mai, poliţia a sancţionat mai mulţi transportatori, oameni de afaceri şi simpli cetăţeni care au încălcat regimul de carantină stabilit în urma pandemiei de coronavirus. Potrivit Ministerului Afacerilor Interne, au fost documentate în total 2 192 de contravenții, iar suma amenzilor aplicate este de aproximativ 43 de milioane de lei. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

175
Tagurile:
demers, Curtea Constitutionala
Tematic
Curtea Constituțională a admis parțial sesizările deputaților privind starea de urgență
Igor Dodon: Curtea Constituțională a emis mai multe hotărâri ilegale
Ambulanță, Medic

Număr mare de infectări și decese cauzate de COVID într-o singură zi

75
(reînnoit 18:10 30.10.2020)
Bilanțul persoanelor infectate cu noul coronavirus a ajuns la 75 201 cazuri. 18 persoane au murit astăzi din cauza complicațiilor cauzate de COVID-19.

CHIȘINĂU, 30 oct – Sputnik. Ministerul Sănătății anunță că astăzi au fost confirmate în țară 968 de cazuri noi de infectare cu COVID-19. Bilanțul vine în urma efectuării a 3463 de teste, dintre care primar – 3124 şi repetat – 339.
Din numărul total de cazuri, patru sunt de import (Turcia-1, Rusia-1, Polonia-1, Republica Elenă-1).

Cu regret, din numărul total de cazuri 50 sunt lucrători medicali: 15 medici, 23 de asistenți medicali și 12 angajați din cadrul personalului auxiliar.

Dintre persoanele infectate,  789 sunt în stare gravă (dintre care 40 pacienți sunt conectați la aparate de respirație asistată), 1423 – în stare de gravitate medie, ceilalţi pacienţi în stare satisfăcătoare.

Ministerul informează că alte 695 de persoane au fost tratate și externate. În total, 55 190 persoane s-au vindecat de COVID-19.

În tratament la domiciliu sunt 6 322 de persoane cu forme ușoare de COVID-19, iar 24 163 sunt sub supraveghere la domiciliu.
În ultimele 24 de ore a fost înregistrat un număr mare de decese – 18 oameni cu vârste cuprinse între 53 și 85 de ani au murit în urma complicațiilor provocate de COVID-19.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

75
Tagurile:
decese, infectare, Ministerul Sănătăți, coronavirus, COVID-19
Тема:
Coronavirusul, știri de ultima oră
Tematic
Pierdere imensă: Un cunoscut medic a fost răpus de COVID-19
Expert: Va fi învins COVID-19 în Moldova și în lume?


Загрузка...
Gherghe Mărmureanu

Seismolog, despre cutremur în România după Grecia și Turcia

107
(reînnoit 16:58 30.10.2020)
Cel mai mare seismolog român, prof. Gheorghe Mărmureanu, a apreciat șansele ca România să fie lovită de un cutremur major după dezastrul din insulele grecești și Turcia.

CHIȘINĂU, 30 oct – Sputnik. Opinia publică din lumea întreagă asistă acum la imaginile groazei, publicate în urma seismului produs în Marea Egee – și care a lovit câteva orașe din Turcia, în primul rând marele port Izmir.

S-au prăbușit clădiri, sunt multe victime – o tragedie care, așa cum e firesc, îngrozește întreaga lume – și în primul rând România, țară seismică, situată relativ aproape de zona afectată.

Mai mult, noapte trecută, zona Moldovei a fost zguduită de o serie de cutremure de suprafață – un fenomen neobișnuit.

În aceste condiții, lumea se întreabă dacă seismul din apropiere va afecta și plăcile tectonice din zona țării noastre – și ne așteptă un mare cutremur și pe noi?

Răspunsul a venit de la cel mai mare seismolog român, profesorul Gheorghe Mărmureanu, președintele Institutului de Fizica Pământului.

Într-o declarație dată Antenei 3, Mărmureanu a susținut că nu există nicio legătură între fenomenele seismice in Grecia și Turcia și cele de la noi.

Mai mult, Mărmureanu spune că istoricul cutremurelor arată că nu a existat nicio corelare și nicio interacțiune între mișcările seismice din acea zonă și cele din România – chiar atunci când a fost vorba de cutremure mari de la noi sau din Turcia.

Concluzia care reiese din declarația lui Mărmureanu este clară – nu trebuie să ne temem că ar putea urma un seism major în România – cel puțin ca o consecință a celor din Turcia și Grecia.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

107
Tagurile:
Turcia, Grecia, România, Gheorghe Mărmureanu, Cutremur
Tematic
Când vine marele seism? Ce zice Mărmureanu
Cutremur mare în România – declarație extrem de importantă a seismologului Mărmureanu


Загрузка...