Dunărea lângă Belgrad

Râul datorită căruia Republica Moldova a devenit stat maritim este sărbătorit astăzi

110
Odată cu accesul la Dunăre, Republica Moldova s-a ales și cu acces la mare, iar Portul Internațional Giurgiulești a fost și este o mare oportunitate pentru noi în contextul crizei provocate de pandemia COVID-19.

CHIȘINĂU, 29 iun – Sputnik. Anual, pe data de 29 iunie, este sărbătorită Ziua Dunării în cele peste 10 țări din bazinul acestui râu, inclusiv în Republica Moldova.

În 2020, genericul sărbătorii este „Descoperă Dunărea”, precizează Agenția de Mediu.

Dunărea izvorăşte din Munţii Pădurea Neagră (Germania), este unul dintre cele mai mari fluvii ale Europei și-și colectează resursele de apă din regiunile Carpaților, Alpilor și Balcanilor.

Având o lungime de 2.857 de kilometri, Dunărea, care mai este numită și ,,marea diagonală a Europei” este al doilea fluviu al continentului european ca lungime, după Volga, şi al treilea, ca importanţă economică, după Rin şi Volga.

Dunărea traversează în drumul său 13 ţări - Germania, Austria, Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, Slovenia, Croaţia, Bosnia şi Herţegovina, Serbia, Bulgaria, România, Republica Moldova, Ucraina şi 4 capitale - Viena, Bratislava, Budapesta, Belgrad.

Cum s-a ales Republica Moldova cu ieșire la mare

În anul 1999, pe când președinte era Vladimir Voronin, Republica Moldova a primit de la Ucraina o fâșie de teren de 450 de metri în schimbul cedării unei porțiuni de drum. Prin acel teren cu ieșire la Dunăre, pe care se află Portul Internațional Liber Giurgiulești, Republica Moldova s-a ales cu acces la Marea Neagră. Președintele Voronin se declara pe atunci încrezător că schimbul teritorial cu Ucraina era avantajos pentru Republica Moldova și a avut dreptate.

An de an, activitățile Portului Giurgiulești sunt în dinamică pozitivă, potrivit informațiilor publicate pe site-ul oficial al acestuia.

În 2019, creșterea volumului anual al transbordărilor portului a crescut până la aproape 1,1 milioane de tone de mărfuri.

În 2019, Portul Internațional Liber Giurgiulești a contribuit la exportul producției agricole moldovenești în 44 de țări ale lumii. De asemenea, prin Portul Giurgiulești a fost efectuat importul de produse petroliere, cărbune, îngrășăminte, materiale de construcție și alte mărfuri din 27 de țări.

În contextul crizei provocate de pandemia COVID-19, Portul Giurgiulești a fost soluția salvatoare pentru Republica Moldova.

Mărfurile sunt expediate de aici „fără obstacole pe nave maritime și fluviale, în timp ce companiile de transport auto se confruntă cu rețineri considerabile la traversarea frontierelor internaționale”, se arată pe pagina web a Portului Giurgiulești.

În ultimii 30 de ani, „transportul naval intern a degradat, în schimb avem Portul Internațional Giurgiulești, care este un nod deosebit de important pentru comerțul internațional al Republicii Moldova”, a declarat pentru Sputnik expertul pe probleme de infrastructură și transport Oleg Tofilat. 

Portul Internațional Liber Giurgiulești, capabil să primească atât nave fluviale, cât şi nave maritime, a fost dat în exploatare în octombrie 2006, iar Vladimir Voronin a declarat atunci că Republica Moldova a devenit țară maritimă.

Portul Giurgiulești constă din Terminalul petrolier, care este funcțional din 2007, Portul de mărfuri și de călători și o Zonă industrială.

Operator al Portului Giurgiulești este Danube Logistics SRL, cu capital olandez, care a avut și calitatea de investitor al proiectului, în baza unui acord semnat la sfârșitul anului 2004 cu statul moldovean.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

110
Tagurile:
Dunărea, Moldova
Tematic
Portul Internațional Giurgiulești devine punct de legătură dintre Europa și Asia
Dodon a explicat ce se va întâmpla cu Portul Giurgiulești
Birou

Avertismentul unui medic: Iată cum ne putem infecta cu noul coronavirus

218
(reînnoit 21:18 07.07.2020)
Medicul român Virgil Musta de la Spitalul Victor Babeș din Timișoara a prezentat un nou scenariu în legătură cu transmiterea noului coronavirus.

BUCUREȘTI, 7 iul – Sputnik, Georgiana Arsene. Specialiștii atrag atenția că noul coronavirus se transmite acolo unde ne așteptăm mai puțin.

Mai exact, aceștia spun că există riscul de contaminare de la aerul condiționat, în special în încăperile în care sunt multe persoane.

Este vorba despre un studiu realizat de peste 200 de cercetători, transmis Organizației Mondiale a Sănătății.

Virgil Musta, medic la Spitalul Victor Babeș din Timișoara, a explicat că particulele mici stau în aer mai mult timp față de cele mari, acestea coborând la sol și contaminând suprafețele.

”Există riscul să ne contaminăm pentru că, deși nu suntem în contact direct cu o persoană contaminată, în aer există riscul să fie aceste particule cu viruși”, a declarat Musta.

Medicul a precizat că la spitalul Victor Babeș din Timișoara a crescut numărul persoanelor infectate. Situația s-a schimbat în urmă cu cinci zile pentru că, în ultima lună, au avut doar un pacient pe zi nou infectat și un număr de 5-10 pacienți internați pe secție.

La ora actuală, în schimb, a crescut numărul de adresări la spital cu pacienți infectați.

Acum sunt 22 de pacienți internați și unul la terapie intensivă.

”Doi au decedat în cursul zilei de ieri. Nu avem asimptomatici”, a adăugat medicul.  

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

218
Tagurile:
medic, coronavirus, infectare
Тема:
Coronavirusul, știri de ultima oră
Tematic
Două scenarii anunțate de ONU pentru lume de după pandemia coronavirusului - detalii


Загрузка...
Postul Vamal Costești

Punctul de trecere a frontierei Costești-Stânca își reia activitatea: Detalii

27
(reînnoit 22:35 07.07.2020)
Autoritățile vamale ale Republicii Moldova și României informează cim va activa în continuare punctul de trecere Costești-Stânca.

CHIȘINĂU, 7 – Sputnik. Puntul de trecere a frontierei moldo-române „Costești-Stânca” își reia activitatea.

Autoritățile vamale din Republica Moldova și România au decis ca de mâine, 8 iulie, începând cu ora 08:00 să fie restabilit traficul atât pentru călători, cât și pentru transportatorii de mărfuri. Chiar și așa unele restricții de circulație impuse pe perioada pandemiei vor fi menținute.

De precizat că după redeschiderea PTF Costești-Stânca, s-a ajuns la un număr de 24 de puncte de trecere a frontierei de stat deschise.

Poliția de Frontieră și Serviciul Vamal îndeamnă participanții la traficul transfrontalier să se informeze doar din surse oficiale despre condițiile de trecere a frontierei impuse în țările de destinație, inclusiv în cele de tranzit.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

27
Tagurile:
punct vamal, Costești-Stânca, Costeşti


Загрузка...