Râul Prut. Barajul Costești-Stânca

Noi informații: Nu se așteaptă mărirea deversărilor din lacul de acumulare Costești-Stânca

52
(reînnoit 13:30 29.06.2020)
Serviciul Hidrometeorologic de Stat anunță că nu se așteaptă mărirea deversărilor din lacurile de acumulare de la Costești-Stânca și Dubăsari.

CHIȘINĂU, 29 iun - Sputnik. Serviciul Hidrometeorologic de Stat monitorizează continuu situația privind nivelul apei din râurile Nistru și Prut. Specialiștii colectează date de la posturile din rețeaua de observații hidrologice. În cadrul serviciului a fost instituită unitatea de criză, dar și un grup mobil care efectuează toate măsurările necesare. 

Astfel, nivelul înalt de apă pe râurile Prut și Nistru se menține. Se mențin și avertizările privind codul galben și portocaliu de risc de ieșire în luncă a apei râurilor Prut și Nistru.

”În continuare există risc de inundare a unor localităţi în locurile joase, aferente râului Prut, a terenurilor agricole pe sectorul Criva - Costești-Stânca și pe sectorul Costești–Stînca Ungheni. Se menține nivelul ridicat al apei și pe sectorul Dubăsari - gura de revărsare a râului Nistru”, este precizat într-o notă informativă a Serviciului Hidrometeorologic de Stat. 

La intrarea în țară a început să scadă nivelul apei în ambele râuri, inclusiv cantitatea apei deversate din lacul de acumulare Dnestrovsc. În aceste condiții nu se așteaptă mărirea deversărilor din lacurile de acumulare de la Costești-Stânca și Dubăsari.

Serviciul Hidrometeorologic de Stat, îndeamnă populația să se informeze din sursele oficiale și să păstreze calmul. Serviciul Hidromemeteorologic de Stat va monitoriza continuu evoluţia regimului hidrologic al râurilor Prut și Nistru și va asigura autoritățile și instituțiile publice competente, agenții economici și populația cu informație operativă, prognoze hidrologice și avertizări cu privire la situația hidrologică creată.

Și Inspectoratul General pentru Situații de Urgență continuă să monitorizeze situația din țară ca urmare a codului portocaliu de creștere a nivelului apei pe râurile Prut și Nistru.

”Pe râul Prut, sectorul satul Criva – orașul Costești, va avea loc descreșterea nivelului apei cu 0.2 - 0.4 metri, iar pe sectorul orașului Leușeni – satul Brânza se va menține niveluri înalt al apei, cu ieșirea apei în luncă. Pe râul Nistru, sectorul satul Naslavcea – orașul Dubăsari, se va menține nivelul inalt al apei, cu o scădere a nivelului apei de 0.2 – 0.4 m, iar o creștere cu 0.1 -0.3 ar putea fi atestată pe sectorul Bender– satul Talmaza”, este precizat într-un comunicat de presă al IGSU. 

În localitatea Răscăieți, raionul Ștefan Vodă, echipe de salvatori lucrează intens pentru fortificarea unui dig de protecție cu lungimea de peste 50 de metri pentru protejarea culturilor agricole din lunca râului Nistru.

Pe parcursul ultimelor zile salvatorii, reprezentanții autorităților locale, dar și cetățenii au lucrat pe mai multe sectoare de fortificare a digurilor de protecție în raioanele Soroca Ștefan Vodă, Căușeni, Rezina, Anenii Noi, dar și Vadu lui Vodă din municipiul Chișinău.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

52
Tagurile:
lac, noi, informații
Tematic
Pericol de inundații la Râșcani: Ce se întâmplă la Barajul Costești-Stânca - Video
Birou

Avertismentul unui medic: Iată cum ne putem infecta cu noul coronavirus

198
(reînnoit 21:18 07.07.2020)
Medicul român Virgil Musta de la Spitalul Victor Babeș din Timișoara a prezentat un nou scenariu în legătură cu transmiterea noului coronavirus.

BUCUREȘTI, 7 iul – Sputnik, Georgiana Arsene. Specialiștii atrag atenția că noul coronavirus se transmite acolo unde ne așteptăm mai puțin.

Mai exact, aceștia spun că există riscul de contaminare de la aerul condiționat, în special în încăperile în care sunt multe persoane.

Este vorba despre un studiu realizat de peste 200 de cercetători, transmis Organizației Mondiale a Sănătății.

Virgil Musta, medic la Spitalul Victor Babeș din Timișoara, a explicat că particulele mici stau în aer mai mult timp față de cele mari, acestea coborând la sol și contaminând suprafețele.

”Există riscul să ne contaminăm pentru că, deși nu suntem în contact direct cu o persoană contaminată, în aer există riscul să fie aceste particule cu viruși”, a declarat Musta.

Medicul a precizat că la spitalul Victor Babeș din Timișoara a crescut numărul persoanelor infectate. Situația s-a schimbat în urmă cu cinci zile pentru că, în ultima lună, au avut doar un pacient pe zi nou infectat și un număr de 5-10 pacienți internați pe secție.

La ora actuală, în schimb, a crescut numărul de adresări la spital cu pacienți infectați.

Acum sunt 22 de pacienți internați și unul la terapie intensivă.

”Doi au decedat în cursul zilei de ieri. Nu avem asimptomatici”, a adăugat medicul.  

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

198
Tagurile:
medic, coronavirus, infectare
Тема:
Coronavirusul, știri de ultima oră
Tematic
Două scenarii anunțate de ONU pentru lume de după pandemia coronavirusului - detalii


Загрузка...
Postul Vamal Costești

Punctul de trecere a frontierei Costești-Stânca își reia activitatea: Detalii

26
(reînnoit 22:35 07.07.2020)
Autoritățile vamale ale Republicii Moldova și României informează cim va activa în continuare punctul de trecere Costești-Stânca.

CHIȘINĂU, 7 – Sputnik. Puntul de trecere a frontierei moldo-române „Costești-Stânca” își reia activitatea.

Autoritățile vamale din Republica Moldova și România au decis ca de mâine, 8 iulie, începând cu ora 08:00 să fie restabilit traficul atât pentru călători, cât și pentru transportatorii de mărfuri. Chiar și așa unele restricții de circulație impuse pe perioada pandemiei vor fi menținute.

De precizat că după redeschiderea PTF Costești-Stânca, s-a ajuns la un număr de 24 de puncte de trecere a frontierei de stat deschise.

Poliția de Frontieră și Serviciul Vamal îndeamnă participanții la traficul transfrontalier să se informeze doar din surse oficiale despre condițiile de trecere a frontierei impuse în țările de destinație, inclusiv în cele de tranzit.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

26
Tagurile:
punct vamal, Costești-Stânca, Costeşti


Загрузка...