Nistru

Dodon: În ultimii 12 ani nu s-au restabilit digurile. Vom aloca bani

38
(reînnoit 11:09 29.06.2020)
În 12 ani, după ultimele inundații puternice din țară, nu s-au făcut investiții serioase pentru restabilirea digurilor de protecție. Asta a declarat președintele Igor Dodon.

CHIȘINĂU, 29 iun. - Sputnik. Igor Dodon a anunțat că este important ca în regim de urgență, statul să aloce bani pentru întârirea digurilor de protecție, în zonele cu risc sporit de inundații din apropierea râurilor Nistru și Prut. 

”Am discutat subiectul și s-au dat indicațiile de rigoare ca în regim de urgență să facem evaluarea și să preconizăm bani în buget pentru restabilirea digurilor. Nouă ne-a mers de această dată fiindcă viitura de bază au luat-o vecinii, cu regret, dar dacă nu era ceea ce sa întâmplat în nord, în Ucriana era să avem pierderi mai mari în urma acestor ploi”, a declarat președintele Igor Dodon. 

Șeful statului a mai aunțat că situația s-a stabilizat. La Otaci, nivelul apei nu a crescut în ultimele 24 de ore și se menține adâncimea de 4,5 m. La Lipcani nivelul apei este de 6,1 metri, în scădere cu 10 cm în această noapte, la Costești este o adâncime de 93,25 m și s-a redus cu 11 cm. Totuși, mai sunt riscuri în raionul Ștefan Vodă din cauza râului Nistru și în lunca râului Prut, în regiunea orașului Cahul, din cauza Prutului. Până acum, Prutul a inundat 642 de hectare de teren, iar Nistru 84 de hectare de tereuri agricole. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

 

38
Tagurile:
ploi, inundații
Tematic
Inundații în Moldova: De-a lungul Nistrului și Prutului sunt construite diguri și baraje
Premierul Ion Chicu a vizitat localitățile în care există risc sporit de inundații
Birou

Avertismentul unui medic: Iată cum ne putem infecta cu noul coronavirus

0
(reînnoit 21:18 07.07.2020)
Medicul român Virgil Musta de la Spitalul Victor Babeș din Timișoara a prezentat un nou scenariu în legătură cu transmiterea noului coronavirus.

BUCUREȘTI, 7 iul – Sputnik, Georgiana Arsene. Specialiștii atrag atenția că noul coronavirus se transmite acolo unde ne așteptăm mai puțin.

Mai exact, aceștia spun că există riscul de contaminare de la aerul condiționat, în special în încăperile în care sunt multe persoane.

Este vorba despre un studiu realizat de peste 200 de cercetători, transmis Organizației Mondiale a Sănătății.

Virgil Musta, medic la Spitalul Victor Babeș din Timișoara, a explicat că particulele mici stau în aer mai mult timp față de cele mari, acestea coborând la sol și contaminând suprafețele.

”Există riscul să ne contaminăm pentru că, deși nu suntem în contact direct cu o persoană contaminată, în aer există riscul să fie aceste particule cu viruși”, a declarat Musta.

Medicul a precizat că la spitalul Victor Babeș din Timișoara a crescut numărul persoanelor infectate. Situația s-a schimbat în urmă cu cinci zile pentru că, în ultima lună, au avut doar un pacient pe zi nou infectat și un număr de 5-10 pacienți internați pe secție.

La ora actuală, în schimb, a crescut numărul de adresări la spital cu pacienți infectați.

Acum sunt 22 de pacienți internați și unul la terapie intensivă.

”Doi au decedat în cursul zilei de ieri. Nu avem asimptomatici”, a adăugat medicul.  

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
medic, coronavirus, infectare
Тема:
Coronavirusul, știri de ultima oră
Tematic
Două scenarii anunțate de ONU pentru lume de după pandemia coronavirusului - detalii


Загрузка...
Postul Vamal Costești

Punctul de trecere a frontierei Costești-Stânca își reia activitatea: Detalii

27
(reînnoit 22:35 07.07.2020)
Autoritățile vamale ale Republicii Moldova și României informează cim va activa în continuare punctul de trecere Costești-Stânca.

CHIȘINĂU, 7 – Sputnik. Puntul de trecere a frontierei moldo-române „Costești-Stânca” își reia activitatea.

Autoritățile vamale din Republica Moldova și România au decis ca de mâine, 8 iulie, începând cu ora 08:00 să fie restabilit traficul atât pentru călători, cât și pentru transportatorii de mărfuri. Chiar și așa unele restricții de circulație impuse pe perioada pandemiei vor fi menținute.

De precizat că după redeschiderea PTF Costești-Stânca, s-a ajuns la un număr de 24 de puncte de trecere a frontierei de stat deschise.

Poliția de Frontieră și Serviciul Vamal îndeamnă participanții la traficul transfrontalier să se informeze doar din surse oficiale despre condițiile de trecere a frontierei impuse în țările de destinație, inclusiv în cele de tranzit.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

27
Tagurile:
punct vamal, Costești-Stânca, Costeşti


Загрузка...