râul Nistru

Premierul Ion Chicu a vizitat localitățile în care există risc sporit de inundații

125
Prim-ministrul Ion Chicu a vizitat astăzi localitățile vulnerabile în fața pericolului inundațiilor. Șeful Guvernului a fost în raioanele Ștefan Vodă, Căușeni și Anenii Noi.

CHIȘINĂU, 28 iun - Sputnik. Premierul a vizitat localitatea Cioburciu din raionul Ștefan-Vodă, pentru a vedea cum decurg lucrările de prevenire a inundațiilor. Inspectoratul General pentru Situații de Urgență se așteaptă ca nivelul apei să crească în zonă cu 80 de centimetri. Așa că aici este întărit digul de protecție pe o lungime de patru kilometri. 

Премьер-министр посетил районы, подверженные риску затопления.
Premierul Ion Chicu a vizitat localitățile în care există risc sporit de inundații

Lucrări de fortificare a digurilor au loc și în satele Răscăieți, Talmaza și Olănești de pe pe malul râului Nistru.

În satul Răscăeți ar putea fi inundate peste 70 de gospodării și 500 de hectare de teren agricol, dacă digul nu va rezista, având în vedere că aici se așteaptă o creștere a nivelului apei cu 1,5 metri peste 2-3 zile. 

Urgia i-a mobilizat pe localnici, care fac eforturi pentru a ridica înălțimea digului, amplasând saci cu nisip. 

Salvatorii vor rămâne în zonă până va trece viitura, iar în caz de necesitate vor fi implicați militarii și carabinierii.

„Este necesar de consolidat infrastructura digurilor de la Naslavcea până la Palanca. Ne propunem să alocăm din bugetul pentru anul 2021 mijloace bănești pentru reparația digurilor”, a spus premierul Ion Chicu.

Oficialul a mers și în localitatea Crocmaz din raionul Ștefan-Vodă, unde apa a crescut cu un metru. Dacă digul de aici va ceda, vor fi inundate casele din sat, iar prognozele nu sunt îmbucurătoare - specialiștii estimează că aici apa se va ridica cu 1,5 metri. 

Râul Nistru
© Sputnik / Anatolii Kiriak.

Potrivit unui comunicat de presă al Guvernului, digul construit dispune de o rezervă care nu permite inundarea. Pentru a evita viitura, sunt întărite punctele slabe ale construcției.

Autoritățile publice locale dispun de materiale suficiente pentru întărirea digului. A fost inspectată situația până la Olănești, unde nu s-au înregistrat pericole de inundație.

Tot astăzi Ion Chicu a vizitat satul Telița din raionul Anenii Noi, unde noaptea trecută apa râului Nistru s-a revărsat peste dig. 

Au fost inundate 8 grădini ale gospodarilor, aproape 10 hectare de terenuri agricole, o porțiune de drum, stadionul localității și o plantație forestieră de trei hectare.

Premierul a spus că pagubele vor fi evaluate de Comisia locală pentru Situații Excepționale, iar ulterior vor fi identificate sursele de recuperare a pierderilor. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

125
Tagurile:
Ion Chicu, inundații
Тема:
Pericol de inundații în Moldova – autoritățile se mobilizează (23)
Tematic
Pericol de inundații la Râșcani: Ce se întâmplă la Barajul Costești-Stânca - Video
Inundații în Moldova: De-a lungul Nistrului și Prutului sunt construite diguri și baraje
Birou

Avertismentul unui medic: Iată cum ne putem infecta cu noul coronavirus

0
(reînnoit 21:18 07.07.2020)
Medicul român Virgil Musta de la Spitalul Victor Babeș din Timișoara a prezentat un nou scenariu în legătură cu transmiterea noului coronavirus.

BUCUREȘTI, 7 iul – Sputnik, Georgiana Arsene. Specialiștii atrag atenția că noul coronavirus se transmite acolo unde ne așteptăm mai puțin.

Mai exact, aceștia spun că există riscul de contaminare de la aerul condiționat, în special în încăperile în care sunt multe persoane.

Este vorba despre un studiu realizat de peste 200 de cercetători, transmis Organizației Mondiale a Sănătății.

Virgil Musta, medic la Spitalul Victor Babeș din Timișoara, a explicat că particulele mici stau în aer mai mult timp față de cele mari, acestea coborând la sol și contaminând suprafețele.

”Există riscul să ne contaminăm pentru că, deși nu suntem în contact direct cu o persoană contaminată, în aer există riscul să fie aceste particule cu viruși”, a declarat Musta.

Medicul a precizat că la spitalul Victor Babeș din Timișoara a crescut numărul persoanelor infectate. Situația s-a schimbat în urmă cu cinci zile pentru că, în ultima lună, au avut doar un pacient pe zi nou infectat și un număr de 5-10 pacienți internați pe secție.

La ora actuală, în schimb, a crescut numărul de adresări la spital cu pacienți infectați.

Acum sunt 22 de pacienți internați și unul la terapie intensivă.

”Doi au decedat în cursul zilei de ieri. Nu avem asimptomatici”, a adăugat medicul.  

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
medic, coronavirus, infectare
Тема:
Coronavirusul, știri de ultima oră
Tematic
Două scenarii anunțate de ONU pentru lume de după pandemia coronavirusului - detalii


Загрузка...
Postul Vamal Costești

Punctul de trecere a frontierei Costești-Stânca își reia activitatea: Detalii

27
(reînnoit 22:35 07.07.2020)
Autoritățile vamale ale Republicii Moldova și României informează cim va activa în continuare punctul de trecere Costești-Stânca.

CHIȘINĂU, 7 – Sputnik. Puntul de trecere a frontierei moldo-române „Costești-Stânca” își reia activitatea.

Autoritățile vamale din Republica Moldova și România au decis ca de mâine, 8 iulie, începând cu ora 08:00 să fie restabilit traficul atât pentru călători, cât și pentru transportatorii de mărfuri. Chiar și așa unele restricții de circulație impuse pe perioada pandemiei vor fi menținute.

De precizat că după redeschiderea PTF Costești-Stânca, s-a ajuns la un număr de 24 de puncte de trecere a frontierei de stat deschise.

Poliția de Frontieră și Serviciul Vamal îndeamnă participanții la traficul transfrontalier să se informeze doar din surse oficiale despre condițiile de trecere a frontierei impuse în țările de destinație, inclusiv în cele de tranzit.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

27
Tagurile:
punct vamal, Costești-Stânca, Costeşti


Загрузка...