CHIȘINĂU, 27 iun. - Sputnik. Pe parcursul ultimelor 48 de ore, salvatorii au intervenit pentru a preveni inundațiile în raioanele Ocnița, Soroca, dar și orașul Vadul lui Vodă.
Împreună cu localnicii ei au ridicat un dig de protecție în localitatea Vălcineț din raionul Ocnița și au întreprins lucrări de consolidare a unui canal de scurgere a apei în apropierea râului Nistru.Lucrări complexe au fost efectuate și în orașul Soroca. Acolo au fost fortificate două baraje cu o lungime totală de peste 70 m, pentru protecția locurilor ce pot fi vulnerabile în cazul viiturilor.
La Vadul lui Vodă salvatorii au continuat instalarea digului metalic pe distanța de 1000 m. Și pe parcursul acestei zile angajații IGSU vor fi permanent în zona de risc pentru a înlătura pericolul inundațiilor.
Amintim că Serviciul Hidrometeorologic de Stat a emis Cod Portocaliu de creștere a nivelului apei în râurile Prut și Nistru.
Este posibilă ieșirea apei în lunca râului Prut în raionale Briceni și Edineţ, iar în lunca râului Nistru - în raioanele Camenca, Rezina, Criuleni, Grigoriopol, Anenii Noi, Slobozia și Ștefan Vodă. Avertizarea a intrat în vigoare în data de 23 iunie.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
CHIȘINĂU 25 ian - Sputnik. Ion Ceban a scris pe pagina sa de Facebook că salariile angajaților unor instituții municipale au întârziat deoarece procesul de finanțare a cheltuielilor de la bugetul municipal 2021 a fost inițiat pe 21 ianuarie. El a menționat că situația a fost cauzată de faptul că legea bugetului pentru acest an a fost aprobată și publicată relativ târziu și că această perioadă a coincis și cu sărbătorile de iarnă, ceea ce a tărăgănat procesul.
Încă un motiv ar fi și faptul că au apărut și unele probleme tehnice în procesul de repartizare a bugetului municipal Chișinău în cadrul Sistemului Informațional de Management Financiar, iar din această cauză publicarea tuturor documentelor ce țin de bugetele autorităților/instituțiilor finanțate de la bugetul municipal a fost posibilă în data de 22 ianuarie, fiind depășit termenul-limită cu o zi.
Ceban a mai scris că transferurile de la bugetul de stat în bugetul municipal pentru domeniul învățământului au fost efectuate în data de 22 ianuarie, iar zilele de 23 și 24 au fost zile libere.
„Reieșind din situația menționată, municipalitatea își cere scuze de la angajații care și-au primit salariile pentru luna decembrie 2020 cu întârziere, dând asigurări că în perioada următoare situația va reveni la normal”, a mai scris Ion Ceban.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
Mai multe monumente istorice, parte a patrimoniului cultural și arhitectural al Republicii Moldova, ar putea fi restaurate. Cel puțin, pentru realizarea acestui lucru pledează Agenția de Inspectare și Reabilitare a Monumentelor în cadrul proiectului „Să salvăm mărturiile trecutului pentru a construi viitorul”.
Potrivit directorului AIRM, Ion Ștefăniță, acest proiect este unul de informare și sensibilizare pentru întreaga societate, întrucât pe teritoriul țării noastre sunt o mulțime de obiective turistice aflate în stare de degradare.
"Pentru a sensibiliza opinia publică din start am prezentat într-un filmuleț scurt trei obiective ce au ajuns într-o stare deplorabilă. Este vorba de Conacul Rosetti-Roznovanu de la Lipcani, Conacul din satul Brânzeni, raionul Edineț al marelui filantrop Vasile Stroescu și Complexul de clădiri ale Spitalului din Stolniceni, Edineţ. Acesta este patrimoniul pe care l-am moștenit și prin eforturi comune trebuie conservat și restaurat. Este necesar să avem o atitudine responsabilă față de aceste bijuterii arhitecturale, iar proiectul vine să ajute în acest sens", a remarcat Ion Ștefăniță.
Potrivit lui, țara noastră deține un patrimoniu divers și foarte bogat, însă din păcate acesta nu este întotdeauna apreciat și valorificat la justa valoare. Doar în Chișinău se găsesc sute de monumente arhitecturale, adevărate opere de artă cu o valoare istorică deosebită, care sunt incluse în Registrul Monumentelor de Importantă Națională și Municipală.
Ion Ștefăniță a mai adăugat că, în cazul în care cultura nu va deveni o prioritate pentru țara noastră, atunci întreaga societate va deveni "martor al ruinării bijuteriilor arhitecturale".
Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
CHIȘINĂU, 26 ian - Sputnik. La cursul Băncii Naționale a Moldovei (BNM) pentru marți, 26 ianuarie, un dolar american este cotat cu 17,46 lei, un euro – cu 21,22 lei, o hrivnă ucraineană – cu 62,02 bani, un leu românesc – cu 4,35 lei moldovenești, o rublă rusească – cu 23,19 bani.
Fluctuațiile de pe piața valutară a Republicii Moldova sunt determinate de cotația euro-dolar pe plan mondial, dar și de raportul dintre cererea și oferta de valută pe piața internă.
BNM a anunțat că ritmul anual al inflaţiei a constituit 0,39% în luna decembrie 2020.
La 31 decembrie 2020, activele oficiale de rezervă ale BNM se cifrau la 3 miliarde 783 de milioane 540 de mii de dolari americani (3 783,54 mil. dolari SUA). Astfel, rezervele valutare ale BNM erau în creștere cu aproape 104 milioane de dolari în comparație cu 30 noiembrie 2020.
În 2020, rezervele valutare ale BNM au crescut constant, înregistrând record după record.
În lunile noiembrie și decembrie 2020, persoanele fizice au oferit un volum impresionant de valută pe piața internă, astfel încât Banca Națională a Moldovei (BNM) a considerat necesar să cumpere „surplusul”.
Totalul net de 250,7 milioane USD al ofertei persoanelor fizice din decembrie 2020 a inclus 201,1 milioane de euro și 5 milioane de dolari, ponderea altor valute fiind mai redusă.
În mod tradițional, cota sumelor în euro a fost cea mai mare - 80,2% în decembrie 2020.
În luna decembrie 2020, gradul de acoperire a cererii nete de valută din partea agenților economici prin oferta netă de valută de la persoanele fizice a constituit 105,6%, potrivit datelor publicate de BNM joi, 21 ianuarie.
În noiembrie 2020, oferta persoanelor fizice a fost și mai mare, gradul de acoperire a cererii fiind de 113,7%.
În aceste condiții, BNM a intervenit în decembrie pe piața interbancară internă prin procurări nete de valută în valoare de 41 de milioane USD.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova