Specialiștii Departamentului Anesteziologie şi Terapie Intensivă de la Spitalului Clinic Republican „Timofei Moşneaga”

Ministerul Sănătății: Încă trei pacienți au pierdul lupta cu COVID-19

97
(reînnoit 13:44 27.06.2020)
Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a prezentat informații actualizate despre evoluția coronavirusului în Moldova.

CHIȘINĂU, 27 iun. - Sputnik. Ministerul Sănătății anunță că în această dimineață încă trei pacienți au pierdut lupta cu COVID-19.

Este vorba despre un bărbat de 68 de ani din municipiul Chișinău. Acesta a fost internat în data de 20 iunie la Institutul de Medicină Urgentă cu hepatită cronică, diabet zaharat, cardiomiopatie hipertensivă și pulmonară.

A deceat și o femeie de 82 de ani din raionul Ungheni. În data de 8 iunie, bătrâna a fost internată la Spitalul Clinic Municipal Nr. 1 din Capitală. Ea mai suferea și de alte afecțiuni. 

O altă victimă este o femeie de 56 de ani din municipiul Bălți. Aceasta a fost internată în data de 18 iunie la Spitalul din Bălți cu obezitate, diabet zaharat și hipertensiune arterială. Astfel, numărul deceselor în Moldova a ajuns la 518. 

Până acum, în Republica Moldova au fost confirmate 15 776 cazuri de infecție cu noul coronavirus, dintre care 1 197 în regiunea transnistreană. 463 de persoane sunt în prezent în stare gravă, dintre care 26 sunt conectați la aparate de respirație asistată, 1 168 - au stare de gravitate medie, iar ceilalţi pacienţi sunt în stare satisfăcătoare.

În țara noastră, 2 368 cazuri de infectare sunt în rândul angajaţilor din sistemul de sănătate. S-au îmbolnăvit 596 de medici, 943 de asistenţi medicali, 681 de persoane care fac parte din personalul auxiliar și 28 de farmaciști.

În ultimele 24 de ore, în cadrul Centrului COVID-19 din Chișinău au fost internate 54 de persoane cu suspecție de coronavirus. Alte 198 de persoane au fost tratate. În total, 8 963 pacienți s-au vindecat de COVID-19.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

97
Tagurile:
decese, bolnavi, COVID-19
Тема:
Coronavirusul, știri de ultima oră (1160)
Tematic
Demograf: Vor rămâne acasă sau nu moldovenii după pandemia de COVID-19
La Bălți nu mai sunt locuri pentru bolnavii de COVID-19: Ce fac autoritățile
Sală de operație, foto de arhivă

”Cadavrul” a înviat în timpul procedurii de îmbălsămare

407
(reînnoit 22:36 29.11.2020)
Personalul medical de la morgă a aruncat vina pe seama familiei ”defunctului”, organele de drept vor trebui să clarifice cauzele producerii acestui incident.

CHIȘINĂU, 29 nov – Sputnik. Un bărbat din Kenya, dat din greșeală drept decedat, a fost la un pas de a fi îmbălsămat de viu. Bărbatul în vârstă de 32 de ani și-a venit în fire când procedura la morgă începuse deja, informează publicația The Standart.

Medicii au observat că ”defunctul” se mișcă. Aceștia erau deja pe cale să introducă formaldehida. Personalul clinicii nu are de gând să-și recunoască greșeala, considerând că vinovate de cele întâmplate sunt rudele pacientului.

Este menționat faptul că rudele bărbatului nu au așteptat concluzia definitivă a medicilor.

Acesta și-a pierdut cunoștința acasă, iar familia l-a transportat la clinică. Peste câteva ore, rudelor li s-ar fi comunicat că bărbatul a murit.

Totuși, potrivit superintendentului spitalului, medicii au cerut timp ca să se lămurească în privința stării pacientului, însă rudele ia-u învinuit că nu se grăbesc și au dus singure ”corpul neînsuflețit” la morgă.

După ce bărbatul a ”înviat”, el a fost transferat într-un salon al spitalului. Avesta ar putea fi externat peste câteva zile.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

407
Tagurile:
Kenya, Îmbălsămat, morgă, defunct, cadavru


Загрузка...
Dezinfectant

Alertă în România: Pericol de orbire - avertismentul specialiștilor

626
(reînnoit 22:40 29.11.2020)
Reprezentanții Asociației Pro Consumatori trag un semnal de alarmă cu privire la dezinfectantul de mâini fabricat în China cu metilizotiazolinonă, substanță interzisă în UE și declarată alergenul anului 2013 în SUA.

BUCUREȘTI, 29 nov – Sputnik, Georgiana Arsene. Situație dificilă în România, unde specialiștii trag un semnal de alarmă cu privire la o serie de dezinfectanți de mâini aflați la comercializare în România. Este vorba despre dezinfectantul de mâini fabricat în China cu metilizotiazolinonă – substanță interzisă în UE și declarată alergenul anului 2013 în SUA.

Reprezentanții Asociației Pro Consumatori – APC – spun că în data de 27 noiembrie 2020, Comisia Europeană a luat cunoscut prin intermediul platformei Safety Gate-Sistem de alertă rapidă pentru produse nealimentare periculoase - existenţa pe piaţa Uniunii Europene  a nouă mărci de dezinfectanţi de mâini neconformi, produse descoperite de autorităţile cu responsabilităţi în privinţa supravegherii pieţei produselor care reprezintă risc pentru sănătatea şi securitatea consumatorilor din următoarele ţări: Marea Britanie, Germania şi Franţa.

În compoziția unuia din dezinfectanții aflați la comercializare pe piața din România s-au găsit substanțe extrem de periculoase pentru viața oamenilor.

Vorbim despre un dezinfectant de mâini fabricat în Ucraina, iar alerta este transmisă de Germania. Produsul este comercializat sub denumirea de gel de mâini antibacterian pentru dezinfecție.

În compoziţia acestui produs s-a găsit metanol - valoare măsurată: 65,3% din greutate, care este extrem de toxic pentru sistemul nervos central și ochi.

Produsul se comercializa în recipient din plastic de 50 ml şi nu era prevăzut cu un sistem de închidere de siguranță pentru copii, fapt ce putea face posibilă ingerarea sau contactul cu substanţa metanol care putea provoca orbire și/sau deces, spun specialiștii APC.

Femeie cu mască
© Sputnik / Владимир Трефилов

În plus, de pe etichetă lipseau pictogramele de pericol și avertismentele obligatorii pentru acest tip de produs, astfel că utilizatorii nu dispuneau de informații privind toxicitatea și inflamabilitatea produsului.

Având în vedere că produsul nu respecta Regulamentul privind produsele biocide și Regulamentul privind clasificarea, etichetarea și ambalarea – CLP - s-a dispus retragerea acestuia de pe piață.

În România, situația este dezastruoasă. Și aceasta pentru că dezinfectanții pentru mâini comercializați aici nu au fost analizați de nici o instituție a statului român din punctul de vedere al verificării compoziției acestora, susține Costel Stanciu, președintele Asociației Pro Consumatori.

În opinia sa, lipsa de verificare ridică mari semne de întrebare cu privire la siguranța pentru consumatori și, în mod special, pentru copii.

“Solicităm urgent să se dispună de către Ministerul Sănătății realizarea unor analize de natură chimică în laboratoarele acreditate pentru astfel de încercări şi să se retragă de la comercializare dezinfectanții care ne pun în pericol sănătatea și chiar viața”, spune conferențiar universitar doctor Costel Stanciu, președintele APC.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

626
Tagurile:
România, pericol, dezinfectanţi
Тема:
Coronavirusul, știri de ultima oră (1160)
Tematic
O nouă mutație a coronavirusului, descoperită în Europa


Загрузка...