Frontiera cu România

Anunț important pentru moldovenii care se întorc din ”zonele verzi” din Europa - detalii

3532
(reînnoit 19:04 26.06.2020)
De la mijlocul luni iulie, moldovenii care se întorc din țările incluse în lista ”zonelor verzi” din Europa ar putea să nu mai fie obligați să stea în carantină. Asta a lăsat să se înțeleagă șeful statului, Igor Dodon, în cadrul emisiunii ”Președintele Răspunde ”.

CHIȘINĂU, 26 iun. - Sputnik. Șeful statului Igor Dodon a fost întrebat dacă în Republica Moldova va fi aplicat mecanismul practicat în România, prin care cetățenii din cele 22 de state europene considerate că fac parte din ”zone verzi”, pentru că înregistrează un număr mic de cazuri noi de COVID-19, intră în țară fără a sta în carantină.

Președintele a menționat că aceste măsuri nu vor fi adoptate cel puțin până în data de 15 iulie, până când este valabilă starea de urgență în sănătate publică. Totuși, șeful statului nu exclude că țara noastră ar putea prelua exemplul autorităților de la București, dacă situația epidimiologică se va îmbunătăți.

”Eu mi-aș dori foarte mult ca situația în Republica Moldova să fie de așa natură ca aceste 14 zile să nu fie obligatoriu de stat în carantină. Știu că mulți vor să se întoarcă acasă, mai ales în perioada estivală, vor să vadă copiii, părinții, dar înțelegem că încă persistă riscul. Sperăm foarte mult că după 15 iulie situația va fi așa încât să revedem necesitatea ca oamenii să stea 14 zile în carantină”, a declarat Igor Dodon.

Până acum, în Moldova s-au confirmat 15 079 de cazuri de COVID-19. Circa 8 599 de pacienți s-au vindecat de coronavirus, iar 502 au decedat. Conform deciziei din 15 mai a Comisiei Naționale pentru Sănătate Publică, doar moldovenii care se deplasează în afara țării în scop de serviciu și doar dacă nu au simptome la revenire nu trebuie să stea în izolare.

Luni, Comitetul Național pentru Situații de Urgență de la București a adoptat o hotărâre prin care a fost actualizată lista statelor considerate că fac parte din ”zona verde”, iar cetățenii care vin din aceste țări sunt scutiți de perioada de carantină. Este vorba despre 22 de state, inclusiv Bulgaria, Cehia, Cipru, Croația, Elveția, Estonia, Finlanda, Italia și Franța. Excepția se aplică doar în cazul persoanelor asimptomatice, care sosesc în România din statele ce figurează în listă. 

Această măsură însă nu vizează și Republica Moldova, văzută în ”zona roșie” a Europei din cauza numeroaselor cazuri noi de COVID-19. Cetățenii români care revin în România din Republica Moldova trebuie să stea 14 zile în carantină, în timp ce moldovenii pot să treacă Prutul doar dacă au un permis de ședere, contract de muncă sau își fac studiile. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

3532
Tagurile:
țării, COVID-19, Frontieră
Тема:
Viața în Moldova (296)
Tematic
COVID-19, situația la zi: 53 de persoane - internate, 166 - tratate și 8 decese
Președintele Igor Dodon, în izolare: duminică va fi testat la COVID-19
Birou

Avertismentul unui medic: Iată cum ne putem infecta cu noul coronavirus

0
(reînnoit 21:18 07.07.2020)
Medicul român Virgil Musta de la Spitalul Victor Babeș din Timișoara a prezentat un nou scenariu în legătură cu transmiterea noului coronavirus.

BUCUREȘTI, 7 iul – Sputnik, Georgiana Arsene. Specialiștii atrag atenția că noul coronavirus se transmite acolo unde ne așteptăm mai puțin.

Mai exact, aceștia spun că există riscul de contaminare de la aerul condiționat, în special în încăperile în care sunt multe persoane.

Este vorba despre un studiu realizat de peste 200 de cercetători, transmis Organizației Mondiale a Sănătății.

Virgil Musta, medic la Spitalul Victor Babeș din Timișoara, a explicat că particulele mici stau în aer mai mult timp față de cele mari, acestea coborând la sol și contaminând suprafețele.

”Există riscul să ne contaminăm pentru că, deși nu suntem în contact direct cu o persoană contaminată, în aer există riscul să fie aceste particule cu viruși”, a declarat Musta.

Medicul a precizat că la spitalul Victor Babeș din Timișoara a crescut numărul persoanelor infectate. Situația s-a schimbat în urmă cu cinci zile pentru că, în ultima lună, au avut doar un pacient pe zi nou infectat și un număr de 5-10 pacienți internați pe secție.

La ora actuală, în schimb, a crescut numărul de adresări la spital cu pacienți infectați.

Acum sunt 22 de pacienți internați și unul la terapie intensivă.

”Doi au decedat în cursul zilei de ieri. Nu avem asimptomatici”, a adăugat medicul.  

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
medic, coronavirus, infectare
Тема:
Coronavirusul, știri de ultima oră
Tematic
Două scenarii anunțate de ONU pentru lume de după pandemia coronavirusului - detalii


Загрузка...
Postul Vamal Costești

Punctul de trecere a frontierei Costești-Stânca își reia activitatea: Detalii

27
(reînnoit 22:35 07.07.2020)
Autoritățile vamale ale Republicii Moldova și României informează cim va activa în continuare punctul de trecere Costești-Stânca.

CHIȘINĂU, 7 – Sputnik. Puntul de trecere a frontierei moldo-române „Costești-Stânca” își reia activitatea.

Autoritățile vamale din Republica Moldova și România au decis ca de mâine, 8 iulie, începând cu ora 08:00 să fie restabilit traficul atât pentru călători, cât și pentru transportatorii de mărfuri. Chiar și așa unele restricții de circulație impuse pe perioada pandemiei vor fi menținute.

De precizat că după redeschiderea PTF Costești-Stânca, s-a ajuns la un număr de 24 de puncte de trecere a frontierei de stat deschise.

Poliția de Frontieră și Serviciul Vamal îndeamnă participanții la traficul transfrontalier să se informeze doar din surse oficiale despre condițiile de trecere a frontierei impuse în țările de destinație, inclusiv în cele de tranzit.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

27
Tagurile:
punct vamal, Costești-Stânca, Costeşti


Загрузка...