Studenți, ore, universitate

Doar 280 de tineri profesori se angajează anual în școli: Iată ce decizie a luat Guvernul

126
Stundenții care învață la pedagogie în bază de contract vor putea beneficia de indemnizații din partea statului, dacă se vor angaja în instituțiile în care sunt repartizați de Ministerul Educației. Un proiect în acest sens a fost aprobat de Guvern.

CHIȘINĂU, 24 iun. - Sputnik. Ministrul Educației Igor Șarov a anunțat că în 2019 numărul studenților care au absolvit universitățile cu profil pedagogic a constituit 1 228, dintre care 879 au fost finanțați de stat, iar restul - în bază de contract.

Șarov a precizat că anual doar 280 de tineri care au învățat cu finanțare de la buget se angajează fiind repartizați de Ministerul Educației. Dintre aceștia doar 33% merg să muncească în sate. Acest lucru însă nu se întâmplă în cazul studenților care au plătit taxe. 

„În ultimii doi ani, ținând cont de proiectele de susținere a tinerilor specialiști prin majorarea indemnizației la 120 de mii și, respectiv, 96 de mii de lei, absolvenții care și-au făcut studiile în bază de contract solicită încadrearea în instituțiile de învățământ prin repartizarea lor de către Ministerul Educației. Astfel, în următorii doi ani, preconizăm o creștere a numărului de angajări cu circa 100 de absolvenți ce au studii în bază de contract și care vor solicita încadrare în câmpul munci prin repartizare de către Minister, cu dreptul de a beneficia de indemnizații și compensații pentru achiatrea chiriilor și a consumului de energie electrică”, a declarat ministrul Educației Igor Șarov. 

Oficialul a precizat că, datorită idemnizațiilor oferite de către stat, în acest an numărul studenților care au decis să se angajeze în funcție de repartizarea Ministerului Educației a crescut cu 60 de specialiști. 

Inițiativa va fi aplicată începând cu acest an. Pentru proiectul respectiv, autoritățile urmează să aloce suplimentar 400 de mii de lei în acest an, 800 de mii de lei în 2021 și aproximativ 120 de mii de lei în anul 2022. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

126
Tagurile:
școli, profesori, educație
Tematic
Admiterea 2020: Care sunt perspectivele viitorilor studenți de la UTM
Universitățile rămân fără studenți: Cum se va desfășura admiterea la studii
Anatolie Prohnițchi

Arderea frunzelor - pericol pentru sănătate: Amenzi usturătoare

40
(reînnoit 22:10 23.11.2020)
Specialiștii atenționează: nivelul poluării aerului atmosferic în urma arderii frunzelor ajunge la cote critice și poate avea efecte negative asupra sănătăţii populaţiei. Persoanele care vor recurge la acest proces vor plăti amenzi.
Arderea frunzelor - pericol pentru sănătate: Amenzi usturătoare

Odată cu venirea toamnei, tot mai des oamenii dau foc frunzelor uscate: atât în orașe, cât și în localitățile rurale. Substanţele nocive rezultate din arderea frunzelor se acumulează în stratul de aer de la suprafaţa solului, fiind emanate diferite substanţe toxice, precum monoxidul de carbon, dioxidul de sulf, funinginea, oxizii de azot, hidrocarburile şi dioxinele - cei mai toxici şi periculoşi compuşi organici de compoziţie complexă.

Aceste substanţe chimice pot cauza intoxicaţii, afecţiuni ale căilor respiratorii și sistemului nervos central, ale mucoasei ochiului sau unele maladii severe.

"Aceste sunt niște deprinderi și obiceiuri ale oamenilor de a aduna frunzele și a le da foc, iar mai apoi respirăm acest aer poluat. Soluția corectă ar fi ca frunzele să fie adunate și ulterior să fie folosite pentru îngrășăminte. Cumpărăm adesea diverși compuși chimici, însă nu folosim ce ne oferă natura", a relatat într-un interviu pentru Sputnik ecologistul Anatolie Prohnițchi.

Mai mult, legislația în vigoare prevede amenzi pentru arderea resturilor vegetale. Conform Codului Contravențional al Republicii Moldova, art.154, persoanele fizice se sancţionează cu amendă de la 12 la 24 de unităţi convenţionale sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de până la 60 de ore, iar persoanele juridice cu amendă de la 120 la 180 de unităţi convenţionale cu sau fără privarea, în ambele cazuri, de dreptul de a desfăşura o anumită activitate pe un termen de la 3 luni la un an.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

40
Tagurile:
amenzi pentru arderea frunzelor, frunze uscate, toamnă


Загрузка...
Ministerul Agriculturii, Dezvoltarii Regionale și Mediului

Șefi noi la două instituții subordonate Ministerului Agriculturii

143
(reînnoit 21:36 23.11.2020)
Două instituții subordonate Ministerului Agriculturii au directori noi - Oficiul Național al Viei și Vinului și Agenția de Dezvoltare și Modernizare a Agriculturii.

CHIȘINĂU, 23 nov – Sputnik. Oficiul Național al Viei și Vinului (ONVV) și Agenția de Dezvoltare și Modernizare a Agriculturii (ADMA) au noi directori – Cristina Frolov și, respectiv, Maxim Popov (director interimar). Astăzi, aceștia au fost prezentați colectivelor de către ministrul Agriculturii, Ion Perju.

De asemenea, astăzi și-a început activitatea la Ministerul Agriculturii Ghenadie Iurco, aprobat de Guvern săptămâna trecută în funcția de Secretar de stat responsabil de politicile în domeniul protecției mediului și resurselor naturale. Și Ghenadie Iurco a fost prezentat colectivului de ministrul Ion Perju.

Cristina Frolov  a fost desemnată câștigătoare pentru postul de director al ONVV în urma unui concurs organizat după expirarea mandatului de patru ani al fostului director al instituției, Gheorghe Arpentin. 

Maxim Popov a fost desemnat la conducerea ADMA în calitate de director interimar.

Anterior el a fost Secretar de stat responsabil de politicile în domeniul protecției mediului și resurselor naturale în cadrul Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului,  numit prin decizia Guvernului în martie 2020, deținând anterior funcția de șef al Cabinetului ministrului.

Ghenadie Iurco, noul Secretar de stat, a deținut până în prezent funcția de consilier al Președintelui Republicii Moldova în domeniul administrației publice locale și dezvoltării regionale.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

143
Tagurile:
Ministerul Agriculturii, sefi
Tematic
Agricultura în 2021: Ce ne așteaptă în anul care vine


Загрузка...