Spital

Indemnizații pentru urmașii angajaților medicali decedați în lupta cu COVID-19

41
(reînnoit 16:43 24.06.2020)
Urmașii angajaților mediclai care au decedat din cauza COVID-19 vor primi indemnizații de la stat. Un proiect în acest sens a fost aprobat astăzi de Guvern.

CHIȘINĂU, 24 iun. - Sputnik. Statul va acorda indemnizații urmașilor angajaților medicali care și-au perdut viața în lupta cu COVID-19. Este vorba despre medici, asistenți medicali, farmaciști, felceri, infirmiere și conducătorii auto din cadrul serviciilor de asistența medicală prespitalicească. Un proiect de lege în acest sens a fost aprobat în ședința Guvernului de astăzi.

„De indemnizații vor beneficia soțul supraviețuitor pentru o perioadă de 5 ani din data decesului întreținătorului, copiii până la vârsta de 18 ani sau, dacă își continuă studiile, până la încheierea acestora, fără a depăși vârsta de 23 de ani. Dacă nu există astfel de urmași, ajutorul se oferă unuia dintre părinți”, a declarat ministru Sănătății, Muncii și Protecției Sociale Viorica Dumbrăveanu. 

Cuantumul indemnizației pentru soțul supraviețuitor sau părinți va constitui 50% din baza de calcul. În cazul copiilor, acesta va constitui 75% pentru fiecare urmaș. Indemnizațiile se vor plăti din bugetul de stat.

”Baza de calcul va constitui venitul mediu lunar realizat, declarat în ultimele 12 luni calendaristice premărgătoare lunii decesului. Pentru decesele care au survenit după data de 7 martie a anului curent indemnizațiile se vor stabili din data decesului, cu condiția depunerii cererii în termen de 90 de zile din data intrării în vigoare a proietcului menționat. Cunatumul calculat nu poate fi mai mic de 50% din mărimea salariului mediu lunar din economia națională din data calculării acestei indemnizații”, a precizat Viorica Dumbrăveanu. 

Proiectul urmează să fie dezbătut și votat de Parlament. Numărul angajaților medicali decedați de COVID-19 în Moldova este de 21 pe persoane.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

41
Tagurile:
decese, indemnizații, COVID-19
Tematic
COVID-19 în ultimele 24 de ore: 71 de persoane au fost internate, două au decedat
COVID-19, situaţie gravă în Germania: Se reintroduce carantina locală
Vaccinul Sputnik V

În ce condiții ar putea ajunge în Italia vaccinul rusesc Sputnik V

23
Italia va putea să demareze negocieri cu Rusia pentru procurarea Sputnik V doar după ce preparatul va fi certificat de Agenția Europeană a Medicamentelor, a declarat ambasadorul italian la Moscova.

BUCUREȘTI, 29 nov – Sputnik. Italia va putea demara negocieri cu Rusia pentru procurarea vaccinului „Sputnik V” doar după ce acesta va fi certificat de Agenția Europeană a Medicamentelor (EMA), a declarat pentru agenția RIA Novosti, ambasadorul republicii italiene la Moscova, Pasquale Terracciano, în timpul festivităților de deschidere a patinoarului din Piața Roșie.

“Vaccinul trebuie să fie certificat de Agenția Europeană a Medicamentelor. Dacă Institutul Gamalei a demarat discuțiile pe acest subiect cu Agenția, dacă a expediat informații despre vaccinul rusesc, atunci Agenția îl va autoriza, îl va certifica, adică va fi unul dintre vaccinele accesibile”, a spus ambasadorul.

“Suntem obligați să respectăm această procedură prin intermediul EMA. Nu putem decide “vreau asta, vrea altceva”, doar prin intermediul EMA. Abia apoi vom putea demara negocieri pe acest subiect”, a menționat diplomatul.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

23
Tagurile:
Italia, Vaccinul Sputnik V, Rusia, vaccin
Tematic
Coronavirusul a afectat summitul G20. Dar Occidentul nu va tolera vaccinul rusesc
Rusia livrează vaccinul Sputnik V țărilor africane


Загрузка...
Victorina Luca

Romii din alte țări dezvoltă afaceri: Ce se întâmplă în Moldova

48
(reînnoit 14:58 29.11.2020)
Comunitatea romă din Republica Moldova se confruntă cu o serie de probleme. Cele mai importante sunt stereotipurile legate de această etnie, dar și discriminarea în societate.
Romii din alte țări dezvoltă afaceri: Ce se întâmplă în Moldova

Romii rămân a fi una din categoriile cele mai expuse discriminării în Moldova. Indiferent că vorbim despre accesul la educație, la serviciile medicale sau angajarea în câmpul muncii, reprezentanții comunității rome se confruntă cu mari bariere.

Avocata Victorina Luca, membră a Consiliului pentru prevenirea și eliminarea discriminării, susține că romii din Moldova se integrează cu greu în societate, aceasta însemnând și o discriminarea pe criteriul etnic - romii rămân a fi cea mai discriminate categorie de cetățeni.

"Nu există politici publice de integrare. Sunt o mulțime de stereotipuri în societate, barierele începând cu pregătirea de la grădiniță, școală. Integrarea în câmpul muncii la fel este foarte anevoioasă pentru romi", a declarat pentru Sputnik Victorina Luca.

Avocata afirmă că este nevoie de voință politică pentru a schimba atitudinea societății față de minorități. De exemplu, în țări ca Olanda, Norvegia, Suedia există o politică de integrare extraordinară a persoanelor de etnie romă. Aceștia sunt integrați în societate și chiar dezvoltă afaceri în diverse domenii.

În Republica Moldova nici autoritățile publice locale din majoritatea localităților din Moldova nu cunosc numărul romilor pe care îi au în comunitate. Oficial, în țară sunt doar nouă mii opt sute de romi, în timp ce cifra reală trece de aproximativ 240 de mii.

Cum explică avocata Victorina Luca această situație aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

48
Tagurile:
discriminare, romi
Tematic
Necazul baronului Cerari: Romii pleacă din Moldova


Загрузка...