Casa Guvernului

Guvernul se întrunește în ședință: Mai multe chestiuni importante incluse pe agendă

118
(reînnoit 14:38 24.06.2020)
Guvernul se întrunește în ședință în această după-amiază. Urmează să fie aprobat și un proiect de lege privind acordarea indemnizației urmașilor personalului medical decedat ca urmare a desfășurării activității medicale în lupta cu COVID-19.

CHIȘINĂU, 24 iun – Sputnik. În Republica Moldova urmează să fie creată instituția publică „Agenția pentru Dezvoltarea și Modernizarea Agriculturii”, conform unui proiect de hotărâre ce figurează pe agenda ședinței Guvernului din 24 iunie.

Agenția pentru Dezvoltarea și Modernizarea Agriculturii, la autogestiune, va fi subordonată Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului. Instituția urmează să fie creată prin reorganizarea și transformarea autorității publice  „Unitatea  de Implementare și Administrare  a Proiectului Creșterii Producției Alimentare”.

Scopul agenției va consta în facilitarea accesului fermierilor la tehnică și echipament agricol  modern  prin vânzare-cumpărare, inclusiv în rate, pentru asigurarea creșterii producției  agroalimentare competitive  și  dezvoltarea unei oferte de alternativă/soluții pentru modernizarea agriculturii, prin furnizare de consultanță și expertize, instruire, asistență în planificarea afacerilor în sectorul agroalimentar.

Pe agenda ședinței de astăzi a Guvernului figurează un proiect de hotărâre cu privire la planurile (comanda de stat) de pregătire a cadrelor de specialitate pe meserii, specialități în instituțiile de învățământ profesional tehnic pentru anul de studii 2020-2021.

Un alt proiect de hotărâre vizează reglementarea unor aspecte ce țin de atestarea tehnico-profesională a specialiștilor cu activități în construcții. Prin derogare de la regulamentul în vigoare, în contextul crizei provocate de COVID-19, va fi prelungit termenul de valabilitate al certificatelor  de  atestare  tehnico-profesională a specialiştilor cu activităţi în construcţii,  până la efectuarea instruirii  şi  atestării  acestora în termen de 6  luni de la momentul reluării activității de instruire şi a comisiilor de atestare.

O altă chestiune vizează alocarea de resurse financiare pentru plata indemnizațiilor unice de 16 mii de lei angajaților la stat care s-au contaminat cu COVID-19. Totodată, Guvernul urmează să aprobe un proiect de lege privind acordarea indemnizației urmașilor personalului medical decedat ca urmare a desfășurării activității medicale în lupta cu COVID-19.  

Pe agenda Guvernului sunt înscrise peste 20 de chestiuni, printre care: Cu privire la iniţierea negocierilor asupra proiectului Protocolului privind introducerea modificărilor în Acordul cu privire la colaborarea statelor-membre ale CSI în domeniul geodeziei, cartografiei, cadastrului şi explorării la distanţă cu sondă a Pământului, Cu privire la inițierea negocierilor asupra proiectului Aranjamentului administrativ pentru aplicarea Acordului în domeniul securității sociale dintre Republica Moldova și Republica Elenă și acordarea împuternicirilor pentru negocierea acestuia, Cu privire la organizarea și funcționarea unor instituții publice de învățământ din subordinea Ministerului Afacerilor Interne ș.a..

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

118
Tagurile:
sedinta, Guvernul
Tematic
Zeci de transportatori au fost sancționați pentru încălcarea măsurilor împotriva COVID-19
COVID-19 în ultimele 24 de ore: 71 de persoane au fost internate, două au decedat
Berlin

Măsuri speciale în Germania împotriva COVID-19

83
(reînnoit 22:43 22.09.2020)
Ministrul german al Sănătății, Jens Spahn, a anunţat că Germania va introduce măsuri speciale pentru împiedicarea răspândirii coronavirusului, dar şi împotriva gripei de sezon.

BUCUREŞTI, 22 sept – Sputnik, Doina Crainik. Germania urmează să înfiinţeze puncte centrale care se vor ocupa de persoanele cu simptome gripale, dar şi clinici pentru monitorizarea febrei și cu măsuri speciale de protecție destinate grupurilor de risc, în contextul în care sezonul rece ar putea duce la o creştere a numărului de infectări cu COVID-19.

„Este important să continuăm să protejăm grupurile de risc, persoanele afectate în mod deosebit (…). Testele preventive în serie în anumite zone sensibile, cum ar fi azilurile de bătrâni, fac parte integrantă din strategia de testare pentru toamnă și iarnă. Acolo trebuie să prevenim intrarea virusului și pentru asta trebuie să aplicăm cel mai înalt nivel de vigilență”, a precizat Jens Spahn, citat de ziarulromanesc.de.

Vaccin
Пресс-служба АФК "Система"
De asemenea, sunt planificate teste rapide bazate pe detecția de antigen, precum și noi cerințe din partea Ministerului german de Interne cu privire la perioadele de carantină pentru repatriații din zonele de risc.

„Suntem mult mai bine pregătiți decât în primăvară pentru orice ar putea veni”, a mai declarat ministrul la postul de radio german Deutschlandfunk. În Germania există în prezent mai multe paturi la terapie intensivă disponibile decât în Franța și Italia la un loc. În plus, ocuparea acestor paturi poate fi gestionată mai bine decât la începutul anului.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

83
Tagurile:
COVID-19, Germania
Тема:
Coronavirusul, știri de ultima oră
Tematic
Moldovenii asociați cu COVID-19, discriminați de societate


Загрузка...
Iraida Eni-Căldare

Moldova, fără miere: Cum supraviețuiesc apicultorii

84
Din cauza condițiilor meteorologice neprielnice, crescătorii de albine se confruntă cu cea mai dificilă situație din ultimii 30 de ani. Cum se descurcă astăzi apicultorii și cum rezistă provocărilor timpului?
Moldova, fără miere: Cum supraviețuiesc apicultorii

Iraida Eni-Căldare este o apicultoare cu experiență din satul Măgurele, raionul Ungheni. Femeia spune că, după o primăvară cu înghețuri și secetă, a așteptat cu mari speranțe să înflorească salcâmul pentru ca albinele să poată strânge nectarul din flori și, respectiv, să poată avea producție de miere. Însă variațiile termice bruște au afectat copacii de salcâm în acest an, recolta de miere constituind doar 35% din volumul preconizat.

"În acest sezon, practic nu avem miere: nici de salcâm, nici polifloră. Situația este foarte dificilă. Așa an nu țin minte dacă am mai avut. Apicultorilor le vine tot mai greu să facă față schimbărilor –  natura a început să se răzbune pe om", a spus apicultoarea.

Chiar dacă este o perioadă destul de dificilă pentru apicultorii moldoveni, deocamdată aceștia nu intenționează să mărească prețurile, din simplu motiv că nu și-ar dori să piardă clienții fideli.

"Am obișnuit cumpărătorul cu un preț, iar acum nu dorim să-l majorăm, chiar dacă suntem puși în condițiile când ar trebui să o facem. Încercăm să rezistăm și să mergem mai departe", a subliniat ea.

Apicultoarea speră că anul viitor situația va fi mai bună și va putea recupera din pierderile din acest sezon.

De menționat că în Moldova se produc în temei următoarele sortimente de miere: de salcâm, de tei, de floarea soarelui, de levănțică, plorifloră și de mană.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

84
Tagurile:
Apicultori, miere de salcâm, miere
Tematic
Moldova ar putea rămâne fără miere în acest an: Cum supraviețuiesc apicultorii - Foto


Загрузка...
Mormânt antic găsit în China

A fost dezvăluit misterul lichidului dintr-un mormânt antic

0
(reînnoit 22:47 22.09.2020)
Oamenii de știință chinezi au descoperit secretul unui lichid misterios descoperit într-un vas de bronz în timpul săpăturilor unui mormânt vechi de două mii de ani.

Rezultatele cercetării au arătat că în vas exista o băutură medicinală care conține alcool. Potrivit experților, acest amestec a fost folosit pentru a opri sângerarea și pentru a reduce inflamația, transmite RIA Novosti, cu referire la Xinhua.

În prezent, oamenii de știință continuă să cerceteze descoperirea pentru a obține mai multe informații despre materiile prime din care a fost făcută băutura și despre procesul de fabricare a acesteia.

Mormântul a fost descoperit în timpul reconstrucției unei mahalale din Sanmenxia, ​​provincia Henan, în luna mai a acestui an. Pe baza rezultatelor analizei preliminare, experții consideră că mormântul datează din timpul apusului dinastiei Qin (221-207 î.Hr.) și a începutului dinastiei Han occidentale (înainte de al optulea an al erei noastre).

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
lichid, mormant, mister


Загрузка...