CEC

Ce partide vor avea dreptul participe la alegerile locale din septembrie

68
(reînnoit 09:10 24.06.2020)
Aproape 50 de formațiuni politice au dreptul de a numi un candidat pentru funcția de primar în două localități din raioanele Dondușeni și Telenești.

CHIȘINĂU, 24 iun. - Sputnik. Comisia Electorală Centrală a făcut publică lista partidelor şi organizațiilor social-politice, înregistrate de Agenția Servicii Publice, care au dreptul să participe la alegerile locale noi din 6 septembrie pentru funcția de primar al comunei Târnova din raionul Dondușeni și al satului Nucăreni, raionul Telenești.

Potrivit șefului Comisiei Electorale Centrale, Dorin Chimil, la scrutin pot fi înaintați candidații partidelor sau organizațiilor social-politice care au fost înregistrate, în modul stabilit, până în data alegerilor. 

Printre organizațiile politice care își pot propune candidații pentru participe la cursa electorală sunt: Partidul Democrat din Moldova, Partidul Comuniştilor din Republica Moldova, Partidul Politic Partidul Agrar din Moldova, Partidul Socialist din Moldova, Partidul Politic „Partidul Legii şi Dreptăţii”, Partidul Popular Creştin Democrat, Mişcarea Profesioniştilor „Speranţa - Надежда”, Partidul Liberal, Partidul Politic Partidul Oamenilor Muncii, Partidul Social Democrat, Mişcarea social-politică „Forţa Nouă”, Partidul Politic „Partidul Socialiştilor din Republica Moldova”, Partidul Politic „Șor”, Partidul Politic Partidul Verde Ecologist, Partidul Politic Noua Opțiune Istorică, Partidul politic „Partidul Nostru”, Partidul Republican din Moldova, Partidul Politic „Noi”, Partidul Politic Uniunea Centristă din Moldova, Partidul European, Partidul Politic Partidul Popular Democrat din Moldova, Partidul „Moldova Unită – Eдиная Молдова”, Partidul Conservator, Partidul Naţional Liberal, Partidul Politic „Uniunea Salvați Basarabia”, Partidul Politic „Moldova Mare”, Partidul Liberal Democrat din Moldova, Mişcarea Social-Politică a Romilor din Republica Moldova, Partidul „Patrioţii Moldovei”, Partidul politic „Partidul Stânga Europeană”, Partidul politic Mişcarea Populară Antimafie, Partidul Politic Partidul Popular din Republica Moldova, Partidul Politic „Democraţia Acasă”, Partidul Regiunilor din Moldova, Partidul Popular Socialist din Moldova, Partidul Acţiunea Democratică, Partid Politic Partidul „Renaștere”, Partidul Politic „Platforma Demnitate și Adevăr”, Partidul Politic „Partidul Popular Românesc”, Partidul Politic „Patria”, Partidul Politic „Partidul Riso-Slavean din Moldova”, Partidul Politic „Partidul Societății Progresiste”, Partidul Politic „Partidul Popular European din Moldova”, Partidul Politic „Partidul Unității Naționale”, Partidul Politic „Partidul Acțiune și Solidaritate”, Partidul Politic „Voința Poporului”, Partidul Politic „Partidul Acțiunii Comune – Congresul Civic”.

Alegerile locale la de la Nucăreni și Târnova urmau să fie organizate în data de 17 mai, însă din cauza stării de urgență care a fost introdusă în țară pe 17 martie și a durat până în 15 mai, Comisia Electorală Centrală a decis să amâne scrutinul pentru 6 septembrie.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

68
Tagurile:
partide, cec
Tematic
Votarea pe parcursul a două zile: Ce spune CEC despre această inițiativă
Alegerile sunt deja aproape: Ce modificări propune CEC
 „Aparat bun”: Echipamentul donat de Rusia i-a fost de folos Găgăuziei

„Aparat bun”: Echipamentul donat de Rusia i-a fost de folos Găgăuziei

18
(reînnoit 18:51 05.03.2021)
Medicii din Găgăuzia mulțumesc autorităților din Tatarstan pentru echipamentul medical care facilitează efectuarea intervențiilor chirurgicale.

COMRAT, 5 mart - Sputnik, Maxim Topal. Calitatea serviciilor medicale la Spitalul raional Ceadîr-Lunga s-a îmbunătățit semnificativ, spre bucuria medicilor și a pacienților. Totul datorită noului aparat laparoscopic donat de guvernul Tatarstanului - acesta este deja utilizat pe scară largă în sălile de operație, a declarat pentru Sputnik Natalia Popazoglo, directorul Spitalului raional. 

Очень хороший аппарат: оборудование, подаренное Россией, широко используется в Гагаузии
© Sputnik / Maxim Topal
Noul aparat laparoscopic este deja utilizat pe scară largă în sălile de operație

Ea a menționat că operațiile cu utilizarea laparoscopului se efectuează aproape zilnic la spitalul Ceadîr-Lunga.

"Practic, acestea sunt operații în care vezica biliară este decupată. Aceste operații sunt efectuate și sub anestezie, dar folosind un laparoscop video, cavitatea abdominală a pacientului nu este tăiată foarte tare. La două-trei zile după operație, persoana este externată din spital cu intervenții minime și fără cusături. Acesta este un dispozitiv foarte bun”, a spus Natalia Popazoglo.

Astfel de operații sunt efectuate gratuit pacienților cu asigurare medicală și cu trimiterea de la medic. 

Reamintim că la sfârșitul anului trecut Ambasada Federației Ruse în Moldova a predat autorităților din Găgăuzia mai multe loturi de echipamente medicale scumpe furnizate de regiunile Rusiei - de guvernul Sankt Petersburgului, cel al Tatarstanului și de mecenați. 

Echipamentul medical furnizat include un laparoscop video, un gastroscop video, un colonoscop video, dispozitive de ventilație artificială pulmonară, concentratoare de oxigen, echipamente cu raze X și multe altele. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

18
Tagurile:
Rusia, donație, echipament, găgăuzia, medici
Tematic
Încă un lot de echipament medical din Rusia a fost predat spitalelor din Găgăuzia


Загрузка...
Centrul COVID-19 Chișinău

Situația devine tot mai alarmantă: Din nou un număr mare de infectări

57
(reînnoit 19:03 05.03.2021)
După recordul înregistrat joi, Ministerul Sănătății anunță că și vineri avem un număr foarte mare de infectării. Mai exact, 1788 de persoane au fost diagnosticate cu COVID-19. Alți 22 de bolnavi au pierdut lupta cu maladia, inclusiv un medic.

CHIȘINĂU 5 mart - Sputnik. Vineri au fost anunțate alte 1 788 de cazuri confirmate de COVID-19. Printre noile cazuri sunt și 11 de import din Ucraina, Germania, Franța, Republica Elenă, România, Spania și Italia. Rezultatele vin după procesarea a 4 859 de teste primare.

Bilanțul cazurilor de COVID-19 în țara noastră a ajuns la 192 985. 

Totodată, 77 de cadre medicale au fost diagnosticate cu COVID-19. Este vorba despre 17 medici, 38 de asistenți medicali și 22 de infirmieri. 

Ministerul Sănătății anunță și decesul a 22 de pacienți. Printre bolnavii decedați se numără și Natalia Catrangiu, în vârstă de 42 ani, care activa în calitate de medic nefrolog la un spital privat. Anterior, ea a activat la Spitalul Clinic „Sfânta Treime”.

Până în prezent, 93 de lucrători medicali au murit din cauza complicațiilor date de noul coronavirus. În total, 4 071 de bolnavi au fost răpuși de boală. 

Conform datelor Ministerului Sănătății, în prezent 322 de pacienți sunt în stare extrem de gravă, iar 65 sunt conectați la aparate de ventilare artificială. 

Totodată, alte 822 persoane s-au vindecat de noul virus. În total, 169 623 persoane au fost tratate de COVID-19.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

57
Tagurile:
bolnavi, spitale, pandemie, COVID-19
Tematic
Ciocoi: Moldova are bani să procure un milion de vaccinuri anti-COVID-19


Загрузка...