Garda de onoare la memorial

Memoria comună: Monument restaurat la Holercani - Foto

153
(reînnoit 16:16 23.06.2020)
În satul Holercani din raionul Dubăsari a fost restaurat monumentul ridicat pe mormântul frățesc al soldaților sovietici care au murit în timpul Marelui Război pentru Apărarea Patriei.

CHIȘINĂU, 21 iun – Sputnik. Norii grei și plumburii care atârnau deasupra satului abia mai rezistau să nu se rupă și să-și toarne ploaia pe pământ. Dar „cancelaria cerească” a fost de partea organizatorilor și manifestarea în cadrul căreia a fost inaugurat monumentul restaurat de la Holercani nu a fost perturbată.

Timp de mulți ani monumentul de pe mormântul comun al ostașilor sovietici și-a așteptat ora celei de-a doua nașteri. Și așteptarea s-a încheiat în anul împlinirii a 75 de ani de la Victorie, grație sprijinului financiar al Ambasadei Federației Ruse, a primăriei satului, prin eforturilor comune ale organizațiilor publice patriotice moldovenești.

Numele soldaților și ofițerilor sovietici care și-au dat viața pentru eliberarea Moldovei, precum și numele sătenilor care și-au pierdut viața pe front au fost imortalizate în granit. Sculptura soldatului-eliberator a fost restaurată, iar teritoriul din preajma monumentului a fost amenajat.

Восстановленный памятник героям
© Photo : А. Петрович
Monumentul restaurat al eroilor

Memoria comună unește popoarele noastre. Părinții, bunicii și străbunicii noștri au luptat umăr la umăr împotriva unui dușman comun care invadase teritoriul  Patriei noastre. Despre aceasta au vorbit participanții la ceremonie.

Șeful administrației satului, Tudor Tanasev, a menționat că restaurarea monumentului soldaților sovietici este unul dintre principalele evenimente de-a lungul celor 12 ani de când se află la conducerea primăriei.

Primarul și-a exprimat recunoștința pentru asistența acordată de Ambasada Federației Ruse, le-a mulțumit organizației slave pentru drepturile omului («Вече»), localnicilor care au ajutat la restaurarea monumentului.

La rândul său, Andrei Gorobțov, consilierul superior al Ambasadei Federației Ruse în Republica Moldova, a remarcat importanța păstrării în memoria noastră a victoriei comune în timpul Marelui Război pentru Apărarea Patriei și a exprimat recunoștință autorităților locale pentru grija de a perpetua amintirea acestui eveniment.

Colonelul Andrei Pribîtkov, atașat militar al Federației Ruse, erou al Federației Ruse, a remarcat în discursul său că a fost o mare onoare pentru el, ca nepot al unui participant la operațiunea Iași-Chișinău, să participe la ceremonia care marchează inaugurarea memorialului restaurat. Din partea ministerului Apărării al Federației Ruse, el le-a înmânat conducătorilor asociațiilor publice moldovenești o colecție de documente declasificate din vremea celui de-al doilea război mondial.

Правнуки поют о подвиге прадедов
© Photo : А. Петрович
Strănepoții cântă despre faptele eroice ale străbunicilor

Nikolai Guțul, președintele organizației slave pentru drepturile omului («Вече»), a menționat că în prezent se desfășoară lucrări de reconstrucție a unor 8 obiective - morminte militare în Republica Moldova. În lunile următoare, vor fi restaurate monumente din raioanele Criuleni, Ungheni, Orhei.

Președinte Consiliului de coordonare a compatrioților ruși, șeful Clubului istoric și patriotic rus Alexei Petrovici, a înmânat Primăriei Holercani și Ambasadei Federației Ruse un disc digital cu date de arhivă pe baza căruia unitatea de căutare „August” a restabilit și precizat lista soldaților îngropați aici. Datorită acestei lucrări, numele a zeci de soldați și ofițeri au putut fi imortalizate în granit.

Заупокойная лития по погибшим героям
© Photo : А. Петрович
Slujbă în memoria eroilor căzuți

Evenimentul a inclus și un mic concert. De asemenea, în conformitate cu tradiția militară și ortodoxă, au aer au fost trase trei salve și a fost oficiată o slujbă de pomenire în memoria celor căzuți pe front.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

153
Tagurile:
Monument, memoria
Тема:
75 de ani de la Marea Victorie (89)
Tematic
Continuă depunerea lucrărilor pentru concursul „Regimentul nemuritor - fără frontiere”
Anatolie Prohnițchi

Arderea frunzelor - pericol pentru sănătate: Amenzi usturătoare

49
(reînnoit 22:10 23.11.2020)
Specialiștii atenționează: nivelul poluării aerului atmosferic în urma arderii frunzelor ajunge la cote critice și poate avea efecte negative asupra sănătăţii populaţiei. Persoanele care vor recurge la acest proces vor plăti amenzi.
Arderea frunzelor - pericol pentru sănătate: Amenzi usturătoare

Odată cu venirea toamnei, tot mai des oamenii dau foc frunzelor uscate: atât în orașe, cât și în localitățile rurale. Substanţele nocive rezultate din arderea frunzelor se acumulează în stratul de aer de la suprafaţa solului, fiind emanate diferite substanţe toxice, precum monoxidul de carbon, dioxidul de sulf, funinginea, oxizii de azot, hidrocarburile şi dioxinele - cei mai toxici şi periculoşi compuşi organici de compoziţie complexă.

Aceste substanţe chimice pot cauza intoxicaţii, afecţiuni ale căilor respiratorii și sistemului nervos central, ale mucoasei ochiului sau unele maladii severe.

"Aceste sunt niște deprinderi și obiceiuri ale oamenilor de a aduna frunzele și a le da foc, iar mai apoi respirăm acest aer poluat. Soluția corectă ar fi ca frunzele să fie adunate și ulterior să fie folosite pentru îngrășăminte. Cumpărăm adesea diverși compuși chimici, însă nu folosim ce ne oferă natura", a relatat într-un interviu pentru Sputnik ecologistul Anatolie Prohnițchi.

Mai mult, legislația în vigoare prevede amenzi pentru arderea resturilor vegetale. Conform Codului Contravențional al Republicii Moldova, art.154, persoanele fizice se sancţionează cu amendă de la 12 la 24 de unităţi convenţionale sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de până la 60 de ore, iar persoanele juridice cu amendă de la 120 la 180 de unităţi convenţionale cu sau fără privarea, în ambele cazuri, de dreptul de a desfăşura o anumită activitate pe un termen de la 3 luni la un an.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

49
Tagurile:
amenzi pentru arderea frunzelor, frunze uscate, toamnă


Загрузка...
Ministerul Agriculturii, Dezvoltarii Regionale și Mediului

Șefi noi la două instituții subordonate Ministerului Agriculturii

190
(reînnoit 21:36 23.11.2020)
Două instituții subordonate Ministerului Agriculturii au directori noi - Oficiul Național al Viei și Vinului și Agenția de Dezvoltare și Modernizare a Agriculturii.

CHIȘINĂU, 23 nov – Sputnik. Oficiul Național al Viei și Vinului (ONVV) și Agenția de Dezvoltare și Modernizare a Agriculturii (ADMA) au noi directori – Cristina Frolov și, respectiv, Maxim Popov (director interimar). Astăzi, aceștia au fost prezentați colectivelor de către ministrul Agriculturii, Ion Perju.

De asemenea, astăzi și-a început activitatea la Ministerul Agriculturii Ghenadie Iurco, aprobat de Guvern săptămâna trecută în funcția de Secretar de stat responsabil de politicile în domeniul protecției mediului și resurselor naturale. Și Ghenadie Iurco a fost prezentat colectivului de ministrul Ion Perju.

Cristina Frolov  a fost desemnată câștigătoare pentru postul de director al ONVV în urma unui concurs organizat după expirarea mandatului de patru ani al fostului director al instituției, Gheorghe Arpentin. 

Maxim Popov a fost desemnat la conducerea ADMA în calitate de director interimar.

Anterior el a fost Secretar de stat responsabil de politicile în domeniul protecției mediului și resurselor naturale în cadrul Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului,  numit prin decizia Guvernului în martie 2020, deținând anterior funcția de șef al Cabinetului ministrului.

Ghenadie Iurco, noul Secretar de stat, a deținut până în prezent funcția de consilier al Președintelui Republicii Moldova în domeniul administrației publice locale și dezvoltării regionale.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

190
Tagurile:
Ministerul Agriculturii, sefi
Tematic
Agricultura în 2021: Ce ne așteaptă în anul care vine


Загрузка...