Controale la piețele agroalimentare din Chișinău

Nici una din piețele agroalimentare din Chișinău nu respectă regulile de protecție

52
(reînnoit 14:49 15.06.2020)
Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor efectuează în continuare vizite inopinate și controale la piețele agroalimentare.

CHIȘINĂU, 15 iun – Sputnik. Piețele agroalimentare din Chișinău nu respectă cu strictețe regulile impuse de Comisia de Sănătate Publică. La o astfel de concluzie a ajuns conducerea Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor după controale inopinate efectuate la aceste unități de comerț. Astfe, ANSA informează că atât vizitatorii piețelor, cât și comercianții nu poartă corect echipamentul de protecție.

La fel, nu se respectă distanța socială, iar la intrarea în unitățile comerciale nu se face cu regularitate termometria.

De asemenea, operatorii economici amplasați pe teritoriul piețelor agoalimentare nu dispun de cunoștințe suficiente despre măsurile de prevenire și combatere a infecției COVID-19.

Totodată, au fost remarcate și înbunătățiri la nivel de organizare a activităților. Vorbim aici de accesul transportului pe teritoriul pieței, precum și amplasarea mijloacelor de dezinfecție în locuri vizibile și în cantități suficiente pentru vizitatori. Reprezentanții ANSA spun că se întreprind măsuri de dezinfecție, iar geamurile de protecție și delimitare a spațiului de comunicare dintre vânzători și vizitatori sunt instalate corespunzător.

ANSA va continua să inspecteze piețele agroalimentare și magazinele pentru a responsabiliza atât consumatorii, cât și operatorii economici.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

52
Tagurile:
Piață, piață locală, ANSA
Drum

Șantier fără sfârșit! Încă un an pentru reabilitarea drumului Chișinău-Sculeni

12
(reînnoit 16:08 26.11.2020)
Termenul de reabilitare a drumului R1 Chișinău-Ungheni-Sculeni a fost extins. Iată când va fi dat în exploatare.

CHIȘINĂU, 26 nov – Sputnik. Termenul de reabilitare a drumului R1 Chișinău-Ungheni-Sculeni a fost din nou extins. Astfel, cel puțin până la finele anului 2022 acest drum nu va fi dat în exploatare.

Un amendament la Contractul de finanțare dintre Republica Moldova și Banca Europeană de Investiții a fost ratificat astăzi de deputați. Documentul prevede „extinderea datei finale de disponibilitate a mijloacelor financiare acordate în baza Contractului de finanțare până la 30 noiembrie 2021” și prelungirea perioadei de implementare a proiectului propriu-zis până la 31 decembrie 2022. 

Contractul de finanțare semnat între Republica Moldova și BEI are o valoare totală de 75 de milioane de euro și a fost ratificat în aprilie 2011. Extinderea termenului de implementare a proiectului de reabilitare a drumurilor a fost solicitată de Guvernul Republicii Moldova.

Precizăm că termenul de dare în folosință a drumului Chișinău-Ungheni-Sculeni a fost prelungit și anul trecut. Asta deși lucrările la acest drum trebuiau să fie terminate încă acum patru ani.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

12
Tagurile:
drum național, drumuri bune, drumuri rele, drum blocat, drumuri


Загрузка...
Dorel Noroc

Cât ne-ar putea costa importul mașinilor de peste 10 ani

149
(reînnoit 13:51 26.11.2020)
Ministerul Finanțelor anunță că a finalizat procesul de consultare publică a proiectului politicii bugetar-fiscale și vamale pentru anul 2021. Subiectul a fost discutat în cadrul emisiunii "Contrapunct" cu Secretarul de Stat la Ministerul Finanțelor Dorel Noroc.
Cât ne-ar putea costa importul mașinilor de peste 10 ani

Autoritățile vor să anuleze orice restricții privind vârsta la importul mijloacelor de transport. În schimb, automobilele mai vechi de zece ani vor avea o creştere considerabilă a accizelor de import proporţional vârstei, iar fiecare an în plus la vechimea maşinii va majora substanţial mărimea accizului vamal care va trebui achitat.

"Am introdus un sistem de accizare care va crește odată cu creșterea vârstei mașinii. Am exclus prohibițiile și pentru autoturisme, și camioane, și autobuse, introducând un sistem de accizare în funcție de vârsta mașinii", a declarat Dorel Noroc.

Oficialul mai spune că, prin aplicarea acestor măsuri, autoritățile vor descuraja importul unităților de transport vechi în favoarea stimulării importului de mașini noi. Sistemul de taxare ar putea ajunge chiar la 80-90 la sută din valoarea mașinii vechi. Astfel, dacă proiectul va fi votat în plenul Parlamentului, atunci de anul viitor moldovenii vor putea importa mașini cu o vârstă de peste zece ani, dar taxele vor fi mult mai mari. 

De menționat că, în prezent, automobilele pot fi importate în Republica Moldova doar dacă au o vârstă de până la 10 ani.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

149
Tagurile:
10 ani, mașini, import
Tematic
Din 2021, mașini mai vechi de 10 ani: Iată în ce condiții


Загрузка...