Происшествия

Accidentele se țin lanț în Capitală: 5 persoane traumatizate în ultimele 72 de ore

43
Accidentele rutiere rămân la ordinea zilei în Capitală. În doar 72 de ore în Chișinău s-au produs 68 de accidnete, în care 5 persoane au fost traumatizate.

CHIȘINĂU, 15 iun. - Sputnik. Potrivit poliției, în ultimele 72 de ore, în municipiul Chișinău s-au produs 68 de accidente rutiere, în care 5 perosoane au fost traumatizate. Totodată, în două accidente, polițiștii au stabilit că șoferii au urcat în stare de ebrietate la volanul, iar în aerul expirat aveau o concentrație de 0,38 și, respectiv, 1,19 mg/l.

În acest context, poliția le recomandă șoferilor să țină cont de mai multe reguli: 

  • Să nu se urce băuți la volan pentru a nu pune în pericol viața celor din jur.
  • Să evite manevrele riscante și depășirile neregulamentare.
  • Să fie prudenți în trafic.
  • Să să se asigure înainte de a schimba direcția sau banda de circulație.
  • Să reducă viteza în locurile semnalate de indicatoarele rutiere, în special la trecerile de pietoni, în zonele aglomerate, în apropierea intersecţiilor sau la depăşirea mijloacelor de transport oprite în staţii.

Șoferii vinovați de producerea accidentelor sunt amendați conform legii. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

43
Tagurile:
amenzi, Poliție, accidente
Tematic
Teodor Cârnaț are ac de cojoc pentru corupția din primăria Chișinău
Ac de cojoc pentru procurorii corupți: Cum poate fi zdruncinat „măria sa sistemul”
Президент Молдовы Игорь Додон встретился с послом России в Молдове Олегом Васнецовым

Igor Dodon s-a întâlnit cu Oleg Vasnețov: Ce au discutat

1
(reînnoit 12:28 26.11.2020)
Președintele în exercițiu, Igor Dodon, s-a întâlnit cu ambasadorul Federației Ruse în Republica Moldova, Oleg Vasnețov. Oficialii au discutat relațiile dintre țările noastre, dar și despre două evenimente internaționale la care va participa și Republica Moldova.

CHIȘINĂU 26 nov - Sputnik. Președintele în exercițiu, Igor Dodon, a anunțat pe pagina sa de Facebook că a avut o întrevedere cu ambasadorul Federației Ruse în Republica Moldova, Oleg Vasnețov. 

Dodon a scris că în cadrul întâlnirii au fost abordate mai multe subiecte de discuții. Cei doi au trecut în revistă mai multe aspecte ale relațiilor de colaborare dintre statele noastre. Totodată, președintele în exercițiu a menționat că, în pofida pandemiei, relațiile dintre Republica Moldova și Federația Rusă s-au intensificat. 

Dodon a precizat că, în următoarele săptămâni, țara noastră va participa la două evenimente internaționale importante. Iar acest lucru a fost, la fel, discutat cu ambasadorul Federației Ruse în Republica Moldova, Oleg Vasnețov. Președintele în exercițiu a menționat că este vorba despre summit-ul Uniunii Economice Eurasiatice, unde țara noastră are statut de observator din 2018, și cel al Comunității Statelor Independente. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

1
Tagurile:
Oleg Vasnețov, Igor Dodon, Ambasador, Ambasada Federației Ruse în Republica Moldova, președinte
Tematic
Dodon, despre declarația lui Sandu privind Transnistria: O mare greșeală


Загрузка...
Curtea Constituțonală

Decis: Și militarii domiciliați peste hotare trebuie primească pensii

31
(reînnoit 12:23 26.11.2020)
Curtea Constituțională a declarat neconstituțională prevederea care restricționează dreptul la pensie a militarilor moldoveni domiciliați în străinătate. Astfel, Înalta Curte a stabilit că statul trebuie să-i asigure cu pensii și pe militarii plecați peste hotare.

CHIȘINĂU, 26 nov - Sputnik. Avocatul poporului Mihail Cotorobai a depus la sfârșitul lunii iulie o sesizare la Curtea Constituțională prin care a cerut excluderea Articolului 60 din Lege, care restricționează dreptul la pensie militarilor plecați în străinătate pentru domiciliere permanentă. Cotorobai a apelat la Înalta Curte după ce a fost sesizat de către un fost militar care a solicitat intervenția în soluționarea problemei legate de transferul pensiei sale din Republica Moldova în România.

Avocatul consideră că tratamentele diferenţiate al persoanelor care nu își au domiciliul în Republica Moldova, în comparaţie cu cele care locuiesc în țară, sunt discriminatorii și nu urmăresc un scop legitim.

Astfel, magistrații Curții Constituționale au declarat astăzi neconstituțional Articolul 60 din Legea asigurării cu pensii a militarilor şi a persoanelor din corpul de comandă şi din trupele organelor afacerilor interne şi din cadrul Inspectoratului General de Carabinieri.

”Curtea a analizat această sesizare și a ajuns la concluzia că persoanele care au muncit în Republica Moldova și și-au dobândit dreptul la pensie sunt private, deoarece plata pensiei este sistată pe toată durata cât persoana se află peste hotare și primesc pensie doar după ce revin în țară. Curtea nu a putut reține argumentul prezentat de Parlament, potrivit căruia, ar exista o situație economică și financiară complicată care ar justifica restrângerea acestui drept pentru aceste peroane, fiindcă în cazul altor persoane care au domiciliul în străinătate nu a fost sistată plata pensiei. Curtea a stabilit că tratamentul diferențiat instituit de Art.60 este neconstituțional”, a declarat Domnica Manole, președintele Curții Constituționale. 

Hotărârea Curții Constituționale este definitivă, nu poate fi atacată și intră în vigoare în ziua adoptării.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

31
Tagurile:
Magistrați, judecători, Curtea Constituțională a Republicii Moldova, Curtea constituțională
Tematic
Curtea Constituțională a examinat astăzi un subiect sensibil
Igor Dodon: Curtea Constituțională adoptă decizii politice


Загрузка...
CFR se pregătește de un nou duel cu AS Roma

CFR - AS Roma: Europa League revine la Cluj!

0
La trei săptămâni după ce a fost spulberată pe Olimpico, CFR Cluj întâlnește astăzi din nou AS Roma, una dintre cele mai bune echipe din Italia la ora actuală. Partida de la Cluj va începe la ora 22:00.

CHIȘINĂU, 26 nov – Sputnik. Formația lui Dan Petrescu va avea o misiune foarte dificilă, având în vedere numeroasele probleme de lot cu care se confruntă. CFR nu se va putea baza pe mai mulți jucători importanți, din cauza accidentărilor sau a infectărilor cu Covid-19, așa cum este cazul lui Cestor, Vinicius, Omrani, Hoban sau Deac.

”Când joci cu Roma, e normal ca ea să plece favorită. La ei revine și Dzeko, ar fi fantastic orice am scoate din meciul acesta. O șansă avem și trebuie să jucăm până la capăt”, a declarat antrenorul lui CFR Cluj, Dan Petrescu.

AS Roma traversează o formă excelentă în campionat, fiind neînvinsă în ultimele 7 etape. Italienii sunt primii și în grupa A din Europa League, cu 7 puncte la activ, cu 3 mai mult ca Young Boys și CFR.

”Obiectivul nostru este victoria, chiar dacă va fi un meci dificil. Dzeko s-a antrenat singur, cu multă intensitate, timp de două zile. Cred că va juca câteva minute, iar apoi vom vedea ce va fi cu Napoli”, a spus tehnicianul Romei, Paulo Fonseca.

Echipe probabile

CFR Cluj (4-3-3): Bălgrădean - Susic, Ciobotariu, Burcă, Camora - Djokovic, Itu, Păun - Chipciu, Debeljuh, Rondon

Rezerve: Sandomierski, Cr. Manea, Latovlevici, L. Aurelio, Pereira, Joca, Carnat, Omrani

Antrenor: Dan Petrescu

AS Roma (4-2-3-1): Pau Lopez - Bruno Peres, Cristante, Juan Jesus, Calafiori - Villar, Diawara - Pedro, Lo. Pellegrini, C. Perez - Borja Mayoral

Rezerve: Mirante, Karsdorp, Smalling, Tripi, Veretout, Spinazzola, Mhitarian, Dzeko, Providence, Pogdoreanu, Milanese

Antrenor: Paulo Fonseca

Partida CFR - Roma va fi transmisă de Digi Sport, Telekom Sport și Look Sport Plus. Meciul de la Cluj va fi arbitrat de o brigadă din Austria, în frunte cu Harald Lechner.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0


Загрузка...