Piața Centrală

Controale la Piața Centrală: Iată ce au descoperit inspectorii - Video

3002
(reînnoit 12:40 14.06.2020)
Autoritățile observă că, în contextul crizei pandemice, fiecare cetățean este obligat să respecte cu strictețe toate măsurile legate de igienă și protecția personală.

CHIȘINĂU, 13 iun – Sputnik. Piața centrală a Chișinăului a fost supusă unui control pentru a verifica dacă sunt respectate cerințele Comisiei Naționale de Urgență pentru Sănătate Publică, recomandările OMS și Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură.

Șeful Agenției Naționale pentru Securitatea Alimentară, Vladislav Cotici, a menționat că au fost descoperite câteva nereguli în ceea ce privește respectarea condițiilor sanitare și epidemiologice, inclusiv în domeniul securității alimentare.

”Mă bucur că toți vânzătorii au echipament de protecție, inclusiv mănuși, măști, scuturi de protecție, dezinfectanți. Dar este necesar să controlați și să solicitați utilizarea regulată a dezinfectanților de la comercianți. În plus, este necesar să informați și să monitorizați vizitatorii de pe piață care nu respectă măsurile sanitar-epidemiologice”, a spus Cotici.

Potrivit acestuia, au fost intensificate verificările pe piețele alimentare și magazinele alimentare pentru a-i responsabiliza pe agenții economici. Agenția pentru Siguranța Alimentelor a documentat toate încălcările și va transmite poliției toate procesele verbale întocmite. Agenții economici care nu respectă regulile vor fi pedepsiți, inclusiv prin retragerea autorizațiilor sanitare și veterinare.

"Autoritatea municipală de securitate alimentară din Chișinău a implicat un număr destul de mare de inspectori pentru a monitoriza situația. Nu este ușor să gestionezi un număr mare de comercianți, dar ca urmare a unui audit neprogramat efectuat astăzi, remarcăm o tendință pozitivă în privința respectării deciziilor Comisiei Naționale de Urgență în Sănătate Publică", a subliniat șeful departamentului municipal de securitate alimentară din capitala Roman Vengher.

Autoritățile precizează că, în contextul crizei pandemice, fiecare cetățean este obligat să respecte cu strictețe toate măsurile legate de igienă și protecția personală.

În perioada 17 martie - 15 mai, în Moldova a fost în vigoare starea de urgență în legătură cu noul tip de coronavirus. Iar din 15 mai, a fost instituită stare de urgență în sănătate publică. În timpul stării de urgență din cauza coronavirusului, piețele din toată țara au fost închise. După stoparea sării de urgență, piețele și-au reluat activitatea în cea mai mare parte a țării. Cu toate acestea, în Capitală, piețele au fost redeschise abia la 1 iunie.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

3002
Tagurile:
Control, piața centrală, COVID-19
Тема:
Coronavirusul, știri de ultima oră (1240)
Tematic
Verificări la Piața Centrală: Ce se întâmplă înainte de a începe ziua de muncă - Video
Premierul Chicu cere ca Piața Centrală să fie din nou închisă - Iată motivul
Вячеслав Ионицэ

Moldova se va bălăci în sărăcie și în 2021: Cât va dura criza economică

140
(reînnoit 21:16 17.01.2021)
La sărăcia în care ne aflăm, orice creștere economică mai mică de 10% înseamnă bălăceală în continuare în glod, declară expertul economic Veaceslav Ioniță.
Moldova se va bălăci în sărăcie și în 2021! Cât va dura criza economică

Moldova a fost lovită dur de criza economică provocată de pandemia care face ravagii în întreaga lume. Potrivit expertului Veaceslav Ioniță, economia își va reveni de pe urma crizei din 2020 abia la sfârșitul lui 2021. Și asta, deoarece orice majorare a veniturilor moldovenilor nu va șterge cu buretele sărăcia în care țara noastră se bălăcește de trei decenii.

„Anul 2021 va fi un an de recuperare, dar va fi o recuperare grea. Dacă am vorbi de o țară dezvoltată, pentru ei o creștere de unul două procente este ceva normal. Pentru Republica Moldova, la sărăcia în care ne aflăm, orice creștere mai mică de 10% asta înseamnă bălăceală în continuare în glod și titlul ”onorific” de cea mai săracă țară din Europa”, a declarat expertul economic Veaceslav Ioniță în cadrul emisiunii „La Ordinea Zilei”.

Cert este că aproximativ 20% din populația țării nu a simțit criza economică cu care se confruntă majoritatea oamenilor. Veniturile acestora nu s-au micșorat în 2020, iar despre criză au auzit doar la televizor.

„Noi de fapt avem două Moldove paralele. Avem aproximativ 20% din populație care are un nivel de bunăstare destul de ridicat. În acest an, la ei și veniturile s-au ridicat, și consumul s-a menținut, oamenii și-au procurat apartamente, s-au mutat la case pe pământ sau au cumpărat autoturisme. Acest segment de oameni nu a simțit această criză. Însă în majoritatea populației această criză lovește dur”, a opinat el.

Potrivit experților Băncii Mondiale care au analizat efectele crizei asupra business-ului și a pieței muncii din țara noastră, în 2020 și-au pierdut locul de muncă aproape 70 de mii de oameni, iar nivelul șomajului a crescut până la 8%.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

140
Tagurile:
PIB, criza, saracie, criza economică
Tematic
Starea economiei Moldovei pe final de 2020 – expert economic
Anatol Usatîi, realizările în economie pe parcursul anului


Загрузка...
Centrul COVID-19 Chisinau MoldExpo

COVID bate în retragere? Câte cazuri noi s-au înregistrat astăzi

180
(reînnoit 18:35 17.01.2021)
După raportarea altor 214 de noi infectări, bilanțul cazurilor de COVID-19 a ajuns la 152 854. În ultimele 24 de ore, 5 persoane au decedat după ce s-au contaminat cu noul coronavirus.

CHIȘINĂU, 17 ian - Sputnik. Alte 214 cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate pe 17 ianuarie în Republica Moldova.

Toate cazurile sunt cu transmitere locală, a precizat Ministerul Sănătății.

Cele 214 cazuri noi au fost confirmate după efectuarea a 1074 de teste, dintre care 1002 primare și 72 repetate.

Dintre cei 214 contaminați, 10 sunt lucrători medicali: medici - 3, asistenți medicali - 5, personal auxiliar - 2.

Acum, în cadrul instituțiilor medico-sanitare spitalicești sunt internați 2277 de pacienți confirmați cu infecția COVID-19, dintre care 226 sunt în stare extrem de gravă (36 de pacienți sunt conectați la aparate de respirație asistată).

În tratament la domiciliu cu forme ușoare și moderate de COVID-19 se află 3 963 de persoane, iar 20 883 sunt sub supraveghere la domiciliu.

În ultimele 24 de ore, virusul a provocat moartea a 5 persoane. Numărul deceselor ca urmare a COVID-19 a ajuns la 3250 de cazuri.

Ministerul a anunțat că alte 481 de persoane au fost vindecate. În total, 143 150 de persoane au fost tratate de COVID-19.

Programul național de vaccinare împotriva COVID-19 ar putea începe la începutul lunii februarie. În prezent, Republica Moldova este în așteptarea primului lot de vaccinuri. Precizarea a fost făcută de prim-ministrul interimar, Aureliu Ciocoi.

El a spus că încă nu se cunoaște ce vaccin va primi țara noastră, dar că nu contează care producător va livra acest vaccin. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

180
Tagurile:
COVID-19
Тема:
Coronavirusul, știri de ultima oră (1240)
Tematic
Restricții până în martie la intrarea în Italia pentru moldoveni – precizările Ambasadei


Загрузка...