Spital

În ce condiții sistemul de sănătate ar putea intra în colaps: Declarația premierului

139
Premierul Ion Chicu a declarat astăzi că autoritățile vor amenaja mai multe centre pentru tratarea pacienților cu COVID-19 în imobile care nu aveau până acum profil medical.

CHIȘINĂU, 12 iun - Sputnik. În cadrul ședinței Guvernului din această seară premierul Ion Chicu a declarat că s-ar putea ajunge la un colaps în sistemul medical, dacă cetățenii nu vor respecta în continuare mărusile antiepidemice. 

„Repartizarea locurilor libere în instituțiile medicale din Moldova este neuniformă. În unele regiuni avem locuri, iar în altele suntem la limită, pentru că și repartizarea focarelor este diferită pe teritoriul Republicii Moldova. Dacă nu vom respecta regulile, vom colapsa sistemul medical. Nu va fi posibil să-i ajutăm pe toți. Medicii depun eforturi foarte mari, dar totul este în mâinile noastre”, a declarat Ion Chicu.

Oficialul afirmă că săptămâna viitoare vor fi amenajate centre pentru tratarea pacienților în încăperi care anterior nu aveau profil medical. 

„Am decis cu colegii să activăm mai multe instituții medicale în locuri improvizate, în imobile care până acum nu aveau profil medical. Vom mai reprofila unele instituții medicale existente, dar în câteva zile vom pune la dispoziția medicilor încă câteva locuri pentru tratamentul pacienților. Ne orientăm la un număr suplimentar de 500 de locuri să fie săptămâna viitoare săptămâna viitoare. Chiar și cu așa ritmuri de creare a noilor locuri, riscăm să fim lipsiți de posibilitatea de a ajuta cetățenii, dacă nu vom fi disciplinați și nu vom respecta regulile”, a remarcat premierul.

Amintim că ieri a fost atins un record absolut al cazurilor de infectare cu coronavirus - 406, iar astăzi s-a confirmat contaminarea la 366 de persoane.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

139
Tagurile:
Sistem de sănătate, locuri, spitale
Tematic
Câte paturi au spitalele pentru a primi bolnavii de COVID-19: Iată ce spun autoritățile
Primul lot de medicamente contra COVID-19 a ajuns în spitalele din Rusia
Zinaida Gribincea

Psiholog: Dependența de Internet este precum un drog

14
(reînnoit 18:14 31.10.2020)
Internetul are avantajele lui, dar există și unele dezavantaje ce pot afecta starea emoțională a oamenilor. Psihologii sunt de părerea că Internetul are același efect precum drogul, în cazul în care nu există capacitatea de control a comportamentului.
Dependența de Internet: Consecințe grave asupra sănătății

Internetul a devenit o sursă inepuizabilă de informații, un instrument indispensabil pentru muncă și afaceri, un mod de a dobândi cunoștințe, dar și de a petrece timpul liber sau de a comunica. Beneficiile și avantajele Internetului sunt extrem de multe, însă există și consecințe negative, una dintre care ar fi dependența de Internet.

Potrivit psihologului Zinaida Gribincea, aceasta este o problemă destul de serioasă cu care se confruntă umanitatea în prezent. Este exact la fel de periculoasă ca oricare alt tip de dependență, doar că acaparează pe deplin starea și comportamentul omului.

"Este o tulburare de control al impulsului. Oamenii stau conectați ore în șir fără a avea alte activități. Ei sunt într-o poziție de subordine și pierd autonomia în fața acestuia. Persoanele dependente nu-și pot stăpâni impulsul de a sta pe Internet, care le provoacă plăcere și relaxare. Internetul are același efect ca drogul în cazul în care nu avem capacitatea de a controla comportamentul", a explicat specialistul.

Mai mult, în prezent, în anumite clinici din lume, se folosesc tratamente ale dependentei de calculator precum: psihoterapia, administrarea de medicamente contra stărilor de anxietate și depresie.

Despre metodele și capacitatea de autocontrol a utilizării Internetului fie în scop de serviciu, fie în scopuri personale, aflați din interviul audio atașat.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

14
Tagurile:
psiholog, Internet


Загрузка...
Centrul COVID-19 Chișinău

Și astăzi sunt multe cazuri noi de COVID-19 și multe decese

60
(reînnoit 17:59 31.10.2020)
În ultimele 24 de ore au fost confirmate alte 839 de cazuri noi de infectare cu COVID-19. Ministerul Sănătății a informat că alte 19 persoane au decedat ca urmare a virusului.

CHIȘINĂU, 31 oct – Sputnik. Alte 839 de cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate astăzi în Republica Moldova, dintr-un total de 3.351 de teste efectuate (primar – 3.085 şi repetat – 266).

Vânt puternic, ploaie
© Sputnik / Владимир Трефилов

În ultimele 24 de ore, alte 592 de persoane au fost tratate și externate, iar 19 persoane au decedat din cauza infecției COVID-19.

La ora actuală, 6.015 persoane sunt în tratament la domiciliu cu forme ușoare de COVID-19.

Ministerul Sănătății a oferit următoarele detalii despre starea de sănătate a persoanelor infectate: 792 sunt în stare gravă (43 de pacienți sunt conectați la aparate de respirație asistată), 1.467 au o stare de gravitate medie, iar ceilalţi pacienţi sunt în stare satisfăcătoare.

Dintre cele 839 de cazuri noi raportate astăzi, două cazuri sunt de import, ambele din Turcia. 

Printre cei contaminați în ultimele 24 de ore sunt și 70 de lucrători medicali: medici -20, asistenți medicali - 38, personal auxiliar - 12.

Printre cele 19 persoane decedate se află și un medic: Dumitru Daraban, în vârstă de 62 ani, care a activat în calitate de medic neurolog în Departamentul AMSA, în cadrul Spitalului Clinic Bălți.

„Acesta a fost transferat la data de 9 octombrie de la Spitalul Clinic Bălți la Institutul de Medicină Urgentă. Exprimăm sincere condoleanțe și compasiune familiei și colegilor. Dumnezeu să-l odihnească în pace”, a scris Ministerul Sănătății.

Până acum, 49 de lucrători medicali au decedat din cauza COVID-19.

Bilanțul persoanelor infectate cu noul coronavirus a ajuns la 76.040 de cazuri. În total, 55.782 de persoane au fost tratate de COVID-19 până acum. Numărul deceselor provocate de virus a ajuns la 1.785 de cazuri. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

60
Tagurile:
COVID-19
Тема:
Coronavirusul, știri de ultima oră
Tematic
Un epidemiolog rus, despre răspunsul imun la COVID-19 și gripă


Загрузка...