Lucrător medical

De ce crește numărul cazurilor de infectare cu COVID-19: Explicația șefului ANSP

432
(reînnoit 11:02 12.06.2020)
Numărul cazurilor de infectare cu noul coronavirus, dar și a deceselor provocate de COVID-19 crește de la o zi la alta. Care este motivul.

CHIȘINĂU, 12 iun - Sputnik. Incidența la un milion de cetățeni, la 10727 de cazuri de infectare cu noul coronavirus, este de 3086 de cazuri pentru Republica Moldova. Este un indicator înalt, dar nici pe departe cel mai înalt din lume sau regiune, cum afirmă marea majoritate a cetățenilor. Precizarea a fost făcută de șeful Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Nicolae Furtună, în cadrul tradiționalei conferințe de presă organizată în fiecare zi de vineri. 

„Eu propun să nu ne comparăm cu alte țări, dar să întreprindem toate măsurile de precauție și protecție ca să nu atingem cei mai înalți indicatori”, a menționat Furtună. 

Ce ține de indicatorul mortalității, raportat la un milion de populație, șeful ANSP spune că Republica Moldova a înregistrat 107 cazuri de deces.

„Iată acesta este un indicator foarte sensibil, rata de fatalitate, care este de 3,5%. Este un indicator care se schimbă de la o zi la alta, dar mai ales de la o săptămână la alta”, a mai spus Nicolae Furtună.   

Potrivit șefului ANSP, mai multe state europene au înregistrat o stagnare a numărului de îmbolnăviri, cu o creștere ulterioară. Iar această creștere este din cauza neînțelegerii de către oameni a ceea ce înseamnă măsuri de relaxare. 

„Relaxarea presupune acomodarea în ”concubinaj” cu COVID-19, lucru pe care l-am ignorat și neglijat”, a declarat șeful ANSP. 

Furtună a dat exemplul Armeniei care înregistrează zilnic peste 600 de cazuri noi de infectare cu COVID-19, anume pe fundalul de relaxare. 

El mai spune că peste 60% din cazuri sunt înregistrate în șase teritorii administrative. Pe primul loc la numărul de infectați este Chișinăul. În ultimele șapte zile, au fost înregistrate rate de creștere semnificativă a cazurilor în teritoriile administrative unde anterior numărul era mic. 

„Cea mai mare rată de creștere a numărului de cazuri de infectare cu noul coronavirus este în raionul Taraclia. Aproape 40% în șapte zile. UTA Găgăuzia - peste 31%. Mai mult de 30% s-a constatat în raionul Drochia, în Anenii Noi peste 27%, iar la Briceni - peste 26%”, a mai spus Nicolae Furtună. 

În context, șeful Agenției Naționale de Sănătate Publică a reiterat apelul pentru cetățeni de a se conforma restricțiilor impuse de autorități și de a înțelege că relaxarea nu presupune ieșitul din case în cazul în care nu există necesități stringente. Să evite aflarea în locuri aglomerate și să poarte accesorii de protecție personală. 

Amintim, ieri a fost înregistrat cel mai mare număr de cazuri noi de infectare de la începutul pandemiei. 406 persoane doar într-o singură zi. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

432
Tagurile:
Decese, coronavirus, COVID-19
Скорая помощь

Stare de urgență în toată țara de astăzi: Iată ce nu vom avea voie facem

56
(reînnoit 18:09 29.11.2020)
Astăzi intră în vigoare regimul stării de urgență în sănătate publică pe întreg teritoriul țării – purtarea măștii de protecție în spațiile publice este obligatorie în toate spațiile publice.

CHIȘINĂU, 30 nov – Sputnik. De luni, 30 noiembrie, și până pe 15 ianuarie 2021, în toată țara este instituită starea de urgență în sănătate publică. Decizia a fost luată la sfârșitul săptămânii trecute de către Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică, în scopul prevenirii răspândirii infecției COVID-19.

Vor fi reluate un șir de restricții anterioare și vor fi impuse altele noi. Este vorba în primul rând de faptul că, de astăzi, suntem obligați să purtăm masca de protecție în toate spațiile publice, atât închise, cât si deschise. Potrivit autorităților, aceasta este una dintre „măsurile de prevenire şi control al infecţiei COVID-19, aplicabile la nivel naţional”

„Purtarea măştilor de protecţie în toate spaţiile publice (de uz comun) deschise şi închise, în special în transportul public. Masca trebuie să acopere gura şi nasul”, se arată în anexa ordinului adoptat de CNESP.

Măsuri restrictive pentru următoarea perioadă

Autoritățile ai decis să interzică activitatea cluburilor de noapte (discoteci, karaoke, disco-baruri), măsura intrând în vigoare începând cu ziua de sâmbătă, 28 noiembrie 2020. Totodată, de astăzi restaurantele, barurile și cafenelele vor putea activa doar până la ora 22:00. Va fi interzisă activitatea acestora în intervalul orar 22:00 - 07:00.

În perioada stării de urgență în sănătate publică este interzisă organizarea și desfășurarea conferințelor științifice, competițiilor sportive, olimpiadelor cu prezența fizică a persoanelor. De asemenea, nu se va permite prezența spectatorilor în incinta teatrelor, cinematografelor, sălilor de concerte sau caselor de cultură.

În același timp, instituțiile publice și cele private stabilesc un regim special de muncă, fiind atras la serviciu doar personalul strict necesar pentru a asigura funcționalitatea întreprinderilor. Pentru angajații a căror activitate nu necesită prezența obligatorie la locul de muncă, va trebui să fie asigurată munca la distanţă.

Intervin modificări și în orarul de călătorie al transportul public, inclusiv în ceea ce privește numărul de unități de transport. Acesta va fi ajustat după necesitate în orele de vârf. Conducătorii auto, taxatorii și pasagerii vor fi obligați să poarte măști de protecție pe parcursul călătoriei.

În următoarea perioadă este admisă organizarea întrunirilor în masă cu caracter unic și evenimentelor festive cu participarea unui număr mai mic de 50 de persoane, fiind respectate măsurile de sănătate publică și întocmite obligatoriu listele de evidență epidemiologică a evenimentului.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

56
Tagurile:
mască, restricții, stare de urgență
Тема:
Coronavirusul, știri de ultima oră
Tematic
COVID - 19: Țările în care nu pot intra moldovenii - informații actualizate
Nu au mai fost atâtea până acum: Număr-record de cazuri noi de COVID


Загрузка...
Sală de operație, foto de arhivă

”Cadavrul” a înviat în timpul procedurii de îmbălsămare

422
(reînnoit 22:36 29.11.2020)
Personalul medical de la morgă a aruncat vina pe seama familiei ”defunctului”, organele de drept vor trebui să clarifice cauzele producerii acestui incident.

CHIȘINĂU, 29 nov – Sputnik. Un bărbat din Kenya, dat din greșeală drept decedat, a fost la un pas de a fi îmbălsămat de viu. Bărbatul în vârstă de 32 de ani și-a venit în fire când procedura la morgă începuse deja, informează publicația The Standart.

Medicii au observat că ”defunctul” se mișcă. Aceștia erau deja pe cale să introducă formaldehida. Personalul clinicii nu are de gând să-și recunoască greșeala, considerând că vinovate de cele întâmplate sunt rudele pacientului.

Este menționat faptul că rudele bărbatului nu au așteptat concluzia definitivă a medicilor.

Acesta și-a pierdut cunoștința acasă, iar familia l-a transportat la clinică. Peste câteva ore, rudelor li s-ar fi comunicat că bărbatul a murit.

Totuși, potrivit superintendentului spitalului, medicii au cerut timp ca să se lămurească în privința stării pacientului, însă rudele ia-u învinuit că nu se grăbesc și au dus singure ”corpul neînsuflețit” la morgă.

După ce bărbatul a ”înviat”, el a fost transferat într-un salon al spitalului. Avesta ar putea fi externat peste câteva zile.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

422
Tagurile:
Kenya, Îmbălsămat, morgă, defunct, cadavru


Загрузка...