COVID-19

Autoritățile îndeamnă oamenii nu se relaxeze în raport cu pericolul COVID-19

90
(reînnoit 18:23 11.06.2020)
Autoritățile au prezentat astăzi informații actualizate cu privire la evoluția coronavirusului în țară. COVID-19 ia amploare, iar oficialii ne îndeamnă să respectăm în continuare cu strictețe măsurile de protecție.

CHIȘINĂU, 11 iun - Sputnik. În condițiile în care astăzi s-a înregistrat un număr record de 406 cazuri noi de infectare cu coronavirus, autoritățile ne îndeamnă să fim vigilenți, mai ales că în această lună se reiau majoritatea activităților economice. 

„Adaptarea măsurilor economice nu înseamnă relaxarea măsurilor de precauție și trebuie respectate cu strictețe în continuare”, a declarat secretarul de stat al Ministerului Sănătății Constantin Rîmeș. 

Oficialul a remarcat că de la începutul lunii iunie au fost efectuate 281 de controale inopinate la frizerii, farmacii, agenți economici cu activități de asistență medicală.

S-au constatat astfel mai multe neconformități. În rezultat, ANSP a întocmit 23 de hotărâri de suspendare a activității și 8 procese verbale pentru contravenții. 

„Venim cu un apel către toți agenții economici să protejeze angajații și să aibă grijă de beneficiarii serviciilor ca să protejeze sănătatea angajaților și oamenilor”, a îndemnat Constantin Rîmeș. 

Secretarul de stat al Ministerului de Interne Sergiu Golovaci a declarat la rândul său că în ultima perioadă au fost aplicate mai multe amenzi pentru nerespectarea măsurilor de protecție împotriva coronavirusului. 

„Dacă de la începutul documentării a încălcărilor au fost aplicate 2252 de contravenții administrative. Pe zi noi avem documentate circa 30 de încălcări. Ieri am avut 26 de contravenții. 20 în privința la persoane fizice, iar 6 sunt agenți economici. Această tactică va fi prelungită în continuare”, a declarat Golovaci.

Secretarul de stat a spus că amenzi vor fi aplicate în continuare și a îndemnat oamenii să nu cadă în capcana dezinformării, având în vedere că pe rețelele de socializare se vehiculează informații false, potrivit cărora pericolul coronavirusului nu ar mai exista. 

„Acest virus există și el în primul rând bate în oamenii vulnerabili, iar vulnerabili sunt cetățenii în etate. Acea restricție de aflare în locuri publice fără o necesitate stringentă a persoanelor de peste 63 de ani este valabilă. Dacă nu este o urgență, vă rog să stați acasă”, a îndemnat oficialul. 

În context, Sergiu Golovaci a rugat oamenii să poarte în continuare măști și să fie înțelegători, dacă nu li se va permite accesul în transportul public fără acest mijloc de protecție.

Cele mai multe cazuri au fost înregistrate astăzi în Chișinău - 95. Pe locul doi este raionul Comrat cu 39 de cazuri. Urmează Taraclia cu 33 de cazuri, Bălți cu 23 de cazuri noi confirmate, Ceadîr-Lunga, Criuleni, regiunea transnistreană cu câte 18 cazuri.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

90
Tagurile:
pericol, COVID-19
Tematic
Record absolut: Peste 400 de cazuri de infecție cu COVID-19 într-o singură zi
Primul lot de medicamente contra COVID-19 a ajuns în spitalele din Rusia
Nicolae Botgros

Nicole Botgros, internat la Urgență cu COVID

13
(reînnoit 07:50 28.10.2020)
Maestrul Nicolae Botgros a fost internat la Spitalul de Urgență în stare gravă, după ce anterior a fost testat pozitiv cu COVID-19.

CHIȘINĂU, 28 oct – Sputnik. Conducătorul Orchestrei de muzică populară „Lăutarii”, Nicolae Botgros, a ajuns la Urgență în urma complicațiilor cauzate de noul coronavirus. Presa locală scrie că  mai mulți membri ai orchestrei ai fost confirmați ci COVID-19.

Nicolae Botgros are 65 de ani. Potrivit surselor, artistul se află în stare gravă, dar stabilă. Vom reveni cu detalii.

Marele violonist s-a născut în satul Badicu-Vechi, raionul Cahul. Prima orchestră pe care a dirijat-o a fost „Ciocârlia” de la Edineț.  Botgros a activat apoi în ansamblul „Joc”. În 1973 a devenit violonist în orchestra „Mugurel” a Filarmonicii de la Chișinău. Din anul 1978 este dirijor al Orchestrei Naționale de muzică populară „Lăutarii”, fondată în anul 1970 în cadrul Filarmonicii Naționale de către interpretul Nicolae Sulac.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

13
Tagurile:
Nicolae Botgros, COVID-19
Тема:
Coronavirusul, știri de ultima oră


Загрузка...
Copii

Psiholog: Legăturile sociale cu ceilalţi ne menţin sănătoși

6
(reînnoit 07:49 28.10.2020)
Descoperirile recente realizate de neurologi arată modul cum legăturile sociale, în special în timpul lockdown-ului, au un efect pozitiv asupra stării de sănătate. Ce spune un lector în psihologie la Universitatea din Essex, într-un interviu acordat Sputnik.

BUCUREŞTI, 28 oct – Sputnik. Pascal Vrtička, lector în psihologie la Universitatea din Essex, a explicat, într-un interviu pentru Sputnik, modul cum putem rămâne conectați social în această perioadă.

Întrebat cât de important este pentru noi să ne menţinem legăturile sociale, mai ales dacă revenim la lockdown, Dr. Pascal Vrtička a spus că legăturile sociale sunt importante pentru noi tot timpul. Suntem ființe sociale şi avem nevoie de interacțiuni semnificative cu ceilalți pentru a rămâne sănătoși fizic și mental. Situaţia nu este diferită în contextul în care ne îndreptăm din nou spre lockdown.

De asemenea, Vrtička a mai spus că faptul de a fi conectaţi social influențează pozitiv sănătatea noastră fizică și mentală. Conexiunile sociale ne fac să ne îngrijorăm mai puțin cu privire la potențialele pericole și să ne simțim mai puțin stresați. De asemenea, dormim mai bine, avem un ritm cardiac și tensiune arterială mai mici, necesarul nostru de energie de bază este mai mic și sistemul nostru imunitar funcționează mai eficient. În plus, suntem mai puțin predispuși la depresie atunci când ne simțim conectați social.

În acelaşi timp, a te simți conectat social este o experiență interioară subiectivă. Putem avea o mie de prieteni, dar totuși să ne simțim singuri. Nu izolarea socială fizică, obiectivă, ne îmbolnăvește corpul și mintea, ci izolarea socială percepută emoţional și sentimentul de singurătate. Aceasta înseamnă că măsurile de lockdown ne vor afecta diferit pe fiecare dintre noi. Şi, desigur, trebuie să îi identificăm și să-i ajutăm pe cei care suferă cel mai mult subiectiv de singurătate în această perioadă, a mai spus profesorul de psihologie.

Acesta a subliniat că nu este nimic în neregulă în faptul de a ne simţi afectaţi de situaţia creată de această criză. Trebuie să fim binevoitori cu noi înşine şi să avem grijă de noi. „Faceți o baie fierbinte, o pauză de la știri și de la rețelele de socializare, o plimbare sau o alergare în parc. Încercaţi să vă simţiţi cât mai confortabil posibil. De asemenea, poate fi de ajutor şi cultivarea unei atitudini pline de compasiune față de ceilalți. Așadar, încercați să manifestaţi mai multă amabilitate când interacționați cu colegii dvs. de la serviciu, cu profesorii copiilor dvs., chiar și cu străini la magazinul alimentar sau când conduceți.

Dacă îi abordaţi pe ceilalți cu bunătate și compasiune, vă activaţi propriile emoții pozitive și zonele din creier responsabile cu recompensele și procesele hormonale. Aşadar, vă puteţi simți efectiv mai bine dacă manifestaţi amabilitate şi îi ajutaţi pe ceilalți. Şi, ceea ce este foarte important, cereţi ajutor când simțiți că nu mai puteți face față singur. Este o tendinţă naturală de a căuta ajutor dacă ne simțim copleșiți sau de a-i ajuta pe alții dacă au nevoie de noi. Prin urmare, aproape întotdeauna va fi cineva care să ne asculte și să ne ajute, fiindcă, la urma urmei, suntem împreună în această situaţie. Iar forța noastră comună este cea mai puternică modalitate de a face faţă cu bine acestei situaţii”, a mai spus Dr. Pascal Vrtička.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

6
Tagurile:
sănătate, sociale, relații, psiholog
Tematic
Șeful OMS avertizează că următoarele luni vor fi foarte dure


Загрузка...