Elev

Universitățile din țară vor fi finanțate după o nouă metodologie: Detalii

86
(reînnoit 16:05 10.06.2020)
O metodologie de finanțare bugetară a insituțiilor publice de învățământ superior a fost aprobată astăzi de Cabinetul de Miniștri.

CHIȘINĂU, 10 iun – Sputnik. Universitățile publice din țară vor fi finanțate după o nouă metodologie. O hotărâre în acest sens a fost aprobată astăzi de Guvern. Noua metodologie stabilește finanțarea standard, în bază de cost standard per student și coeficienți de ajustare.

Totodată, se ține cont de gradul de complexitate a programelor de studii de la ciclurile de licență și master, de finanțarea compensatorie pentru susținerea performanței și de finanțarea complementară pentru modernizarea bazei materiale și didactice a instituției.

Banii pentru finanțarea standard a instituțiilor publice de învățământ superior sunt prevăzuți pentru programele de studii superioare de licență și master, autorizate provizoriu sau acreditate de către Agenția Națională de Asigurare a Calității în Educație și Cercetare sau de alte agenții internaționale de asigurare a calității.

Aceste alocații bugetare includ:

  • cheltuieli pentru salarizarea personalului științifico-didactic, științific, didactic și didactic auxiliar, a personalului de cercetare implicat în desfășurarea programelor de studii și a altor categorii de personal;
  • contribuțiile pentru asigurări sociale și medicale obligatorii.
  • cheltuieli de achiziționare a mărfurilor, serviciilor şi lucrărilor necesare pentru asigurarea desfășurării procesului educațional și de cercetare ştiinţifică
  • procurări de mijloace fixe în scopuri educaționale şi de cercetări științifice universitare.

Calculele cu referire la alocațiile bugetare directe au ca punct de pornire doi piloni: numărul de studenți echivalenți și costul standard per student. Noțiunea de student echivalent este introdusă pentru a exprima faptul că procesul de formare profesională universitară a unui student necesită costuri diferite, în funcție de forma de învățământ, ciclul de studii la care acesta este înscris, domeniul de studii în care este pregătit.

Schimbări în educație: Ce se va întâmpla cu universitățile din Moldova>>>

Costul standard per student reprezintă suma de bani arocată pentru un student înscris la licență, într-un program cuprins în grupul l.

Prin aprobarea acestei metodologii se dorește creșterea transparenței deciziilor privind alocările bugetare către universități și păstrarea formei de control aflată la dispoziția Ministerului Educației, Culturii și Cercetării și a ministerelor de resort.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

86
Tagurile:
Proiect de finanțare, Finanțare, finanțare reformei, Universități
Tematic
Mai multe universități din Moldova vor fi lichidate: Explicația Ministerului Educației
Loterie

OMS, avertisment sumbru: Compară COVID-19 cu loteria

24
(reînnoit 22:01 18.09.2020)
Organizația Mondială a Sănătății spune că şansele de a câștiga la loterie sunt mai mari decât cele de a scăpa de infecţia COVID-19.

BUCUREȘTI, 18 sept - Sputnik. Potrivit OMS, şansele de a scăpa de infecţia COVID-19 sunt foarte mici, motiv pentru care organizația insistă pe respectarea măsurilor de protecţie. Avertismentul are loc în contextul în care numărul spitalizărilor la nivel mondial a crescut foarte mult.

Dr. Mike Ryan, director executiv al Programului OMS pentru Urgenţe Sanitare, a declarat că statistic este mai probabil să câştigi la loterie decât să scapi de infecţia Covid-19.

„Dacă nu găsim un vaccin şi nu continuăm să suprimăm acest virus şi presupunem că acest virus se răspândeşte la 60 sau 70% din populaţia lumii, şansele de a scăpa sunt de 1 la 200. Din această perspectivă, gândiţi-vă la şansele dumneavoastră de a câştiga la loterie”, a declarat Ryan.

Reprezentanții OMS au avertizat de altfel că la nivel mondial se înregistrează „creşteri ale numărului spitalizărilor în unităţile de terapie intensivă”.

La această oră, cele mai multe cazuri de coronavirus se regăsesc în Spania, Franţa, Muntenegru, Ucraina, precum şi în câteva state din SUA.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

24
Tagurile:
loterie, COVID-19, OMS
Tematic
Covid-19: OMS așteaptă creşterea numărului de morţi în octombrie și noiembrie în Europa


Загрузка...
Air Moldova

O navă a companiei Air Moldova a fost reținută la Istanbul

360
(reînnoit 22:30 18.09.2020)
O aeronavă a companiei Air Moldova a fost reținută astăzi pe aeroportul din Istanbul. Compania aeriană a venit cu explicații.

CHIȘINĂU, 18 sept - Sputnik. Operatorul aerian anunță că un avion din flota 9U a fost reținut pe aeroportul din Istanbul, Turcia, din cauza unei „datorii istorice acumulate în perioada în care Air Moldova era companie de stat”. 

Air Moldova susține că după suspendarea zborurilor în contextul pandemiei COVID-19 s-a confruntat cu probleme financiare, astfel nu a mai putut efectua plăți față de o companie ce presta servicii de alimentare cu combustibil.

În aceste condiții, astăzi, după ce a efectuat cursa Chișinău-Istanbul, nava a fost reținută pe aeroportul din Turcia și nu a mai putut efectua zborul de retur. 

„A fost reținută la sol, fară a primi permisiunea de decolare spre Chișinău”, menționează operatorul aerian printr-un comunicat de presă. 

Compania susține că nu s-a mai confruntat până acum cu astfel de situații. 

„Această acțiune este una fără precedent în istoria activității companiei Air Moldova. În momentul de față, managementul companiei duce un dialog cu reprezentanții companiei petroliere și ai aeroportului din Istanbul și întreprinde toate măsurile necesare pentru soluționarea cazului”, menționează Air Moldova.

Pasagerii cursei suspendate urmează să fie transportați la Chișinău abia mâine. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

360
Tagurile:
Istanbul, reținută, AIR Moldova, navă
Tematic
Cunoscută companie aeriană, la un pas de naționalizare - legătura cu „Air Moldova”


Загрузка...
Clinica Charite în Berlin

Unde e sticla din care a băut Navalnîi? Răspunsul Berlinului

0
(reînnoit 22:15 18.09.2020)
Reprezentantul guvernului de la Berlin a refuzat să spună dacă sticla din care a băut Navalnîi într-un hotel din Tomsk se află în Germania.

BUCUREȘTI, 18 sep – Sputnik. Purtătorul de cuvânt al guvernului Germaniei, Steffen Seibert, a refuzat să spună unde se află sticla din hotelul din Tomsk, unde a locuit Aleksei Navalnîi, sugerând să fie adresată această întrebare colegilor activistului rus.

Alexei Navalnîi
© Sputnik / Михаил Воскресенский

Joi, pe contul oficial al lui Navalnîi din Instagram a fost publicată o declarație în care se afirmă că “Noviciok”, cu care ar fi fost otrăvit acesta, a fost descoperit în sticlele din camera din Xander Hotel din Tomsk. De asemenea, se anunță că după ce colaboratorii Fundației pentru Combaterea Corupției (FBK, organizația lui Navalnîi, n.r.) au aflat despre internarea lui Navalnîi, au chemat un avocat, au intrat în cameră, au strâns și au împachetat totul, inclusiv sticlele cu apă.

“Guvernul federal a luat act de înregistrarea video pe care echipa lui Navalnîi le-a publicat. În legătură cu acest video, adresați-vă echipei lui Navalnîi. Tot ce am vrut să spunem am exprimat în comunicatele de presă, în declarații, inclusiv ale cancelarului. Nu mai avem ce adăuga”, a declarat Seibert în cadrul unui briefing organizat vineri. 

Fiind întrebat dacă autoritățile Germaniei vor transmite Rusiei sticla în calitate de „potențială probă”, Seibert a declarat că “la ceea ce au declarat toxicologii din Germania, precum și cei din Franța și Suedia despre natura și originea toxinului nu mai are ce adăuga”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Aleksei Navalnîi, sticlă, Berlin
Tematic
Reacția Moscovei la ideea UE de a numi sancțiunile “Navalnîi”


Загрузка...