CHIȘINĂU, 6 iun - Sputnik. Până la această oră în Republica Moldova au fost confirmate 9247 de cazuri de infecție cu noul coronavirus, dintre care 1039 în Transnistria.
În ultimele 24 de ore, în cadrul Centrului COVID-19 Chișinău, au fost internate 59 de persoane cu suspecție la COVID-19. Starea de sănătate a persoanelor infectate: 306 de persoane în stare gravă (dintre care 27 de pacienți sunt conectați la aparate de respirație asistată), 634 - stare de gravitate medie, ceilalţi pacienţi sunt în stare satisfăcătoare.
Alte 210 persoane au fost tratate și externate. Bilanțul persoanelor tratate de COVID-19 a ajuns la 5450. Până astăzi, au fost confirmate 1734 de cazuri de infectare în rândul angajaţilor sistemului de sănătate, printre care: medici - 416, farmaciști - 21, asistenţi medicali - 684, felceri - 91, personal auxiliar - 522 persoane.
Ministerul Sănătății informează despre înregistrarea altor decese provocate de COVID-19. Este vorba de un bărbat de 70 ani, din municipiul Bălţi. El a fost internat la Spitalul Clinic Bălţi în data de 25 mai. Acesta mai suferea de diabet zaharat de tip 2, hipertensiune arterială de gradul III, obezitate de gradul III.
În cel de-al doilea caz este vorba de p femeie de 56 de ani, din raionul Sângerei. Ea mai suferea de ciroză hepatică, tuberculoză pulmonară infiltrativă.
O altă femeie de 66 de ani, din r-nul Orhei s-a stins din viază. Ea mai suferea de diabet zaharat de tip 2, hipertensiune arterială de gradul II și pielonefrită cronică.
Ministerul Sănătății anunță cu regret decesul şoferului de ambulanţă, Vasile Petruleac în vârstă de 63 de ani, confirmat pozitiv cu COVID-19. El activa în cadrul substaţiei de asistenţă medicală urgentă Râşcani, Chişinău. Acesta a fost internat în data de 2 iunie la Spitalul Clinic Republican, în stare gravă. A decedat în data de 5 iunie.
Și medicului urolog Corneliu Rotaru de 46 de ani, confirmat pozitiv cu COVID-19, s-a stins din viață. El a fost internat în data de 12 mai la Institutul de Medicină Urgentă. Acesta era foarte bun specialist care s-a dedicat cu profund devotement şi responsabilitate profesiei şi pacienţilor. Medicul a activat timp de 19 ani în cadrul Institutului de Medicină Urgentă.
În total, sistemul medical a pierdut 16 lucrători medicali, confirmați cu infecția COVID-19.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
CHIȘINĂU, 15 ian – Sputnik. Specialiștii ”Bomteh nu au depistat nici un obiect explozibil, anunță Poliția Capitalei.
”Urmare a verificării Centrului Comercial, de către specialiștii din cadrul serviciului ”Bomteh”, obiecte suspecte sau explozibile nu au fost depistate”, a comunicat serviciul de presă al instituției.
Totodată, în urma măsurilor speciale de investigație și urmărire penală, a fost identificată persoana care a făcut apelul telefonic la Poliție. Acesta s-a dovedit a fi un minor în vârstă de 13 ani.
Oamenii legii anunță că pe caz a fost inițiat un proces penal pentru a fi stabilite toate circumstanțele.
Amintim că în această seară in individ a sunat la Poliție, la 20:20, și a comunicat că pe acoperișul unui centru comercial amplasat pe str. Arborilor din Chișinău se află un obiect explozibil. Forțele de ordine au intrat în alertă.
Forțele de ordine care s-au deplasat la fața locului au încercuit zona și au evacuat toți vizitatorii din centru comercial.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
BUCUREŞTI, 15 ian – Sputnik, Doina Crainic. Pe 27 decembrie, Norvegia a lansat programul de imunizare împotriva Covid-19, persoanele din centrele de îngrijire fiind pe lista prioritară. De atunci, 23 de persoane au murit la scurt timp după ce au primit vaccinul. Medicii norvegieni investighează toate aceste cazuri și au stabilit că 13 dintre acestea au legătură cu efectele secundare ale vaccinului, potrivit presei locale, citate de RT.
„Nu vedem nimic alarmant cu privire la aceste cifre. Toate decesele apar la persoanele în vârstă și fragile, cu boli subiacente”, a explicat dr. Steinar Madsen, directorul autorității naționale de reglementare a medicamentelor, Agenția Norvegiană pentru Medicamente.
Norvegia are o populație de peste cinci milioane de locuitori. Madsen a declarat anterior că între 350 și 400 de persoane mor în casele de îngrijire în fiecare săptămână, prezicând că unii oameni în vârstă ar putea să nu reacționeze bine la vaccin.
Față de cei care au murit, 29 de persoane care au primit vaccinul au manifestat efecte secundare semnificative, nouă cazuri find grave, iar șapte cazuri ușoare, a anunţat oficialul. Toate vaccinurile împotriva Covid-19 pot provoca uneori reacții adverse precum febră și greață.
La începutul acestei săptămâni, Institutul Norvegian pentru Sănătate Publică a actualizat ghidul de vaccinare împotriva Covid-19 pentru a reflecta noile date. Documentul instruiește acum medicii să evalueze temeinic persoanele din căminele de îngrijire medicală înainte de a le administra vaccinul. În cazul persoanelor foarte bolnave care nu au speranţe să trăiască mult, beneficiile vaccinului „pot fi marginale sau neglijabile”, se precizează în ghid.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
CHIȘINĂU, 16 ian - Sputnik. La acest sfârșit de săptămână, unitățile de schimb valutar ale celor mai importante bănci din Chișinău cumpără dolarul în medie cu 17,18 - 17,22 lei și îl vând cu 17,40 - 17,42 lei.
Băncile cumpără euro cu 20,87 - 20,89 lei și îl vând cu 21,14 lei.
Leul s-a depreciat la sfârșit de săptămână în raport cu principalele valute de referință, cu excepția hrivnei ucrainene, care scade nesemnificativ. Dolarul s-a scumpit cu 3 bani, euro a urcat cu 2 bani și leul românesc cu un ban în ziua de vineri.
La cursul Băncii Naționale a Moldovei (BNM) pentru 15-17 ianuarie, un dolar american este cotat cu 17,28 lei, un euro – cu aproape 21 de lei, o hrivnă ucraineană – cu 61,62 bani, un leu românesc – cu 4,31 lei moldovenești, o rublă rusească – cu 23,58 bani.
Fluctuațiile de pe piața valutară a Republicii Moldova sunt determinate de cotația euro-dolar pe plan mondial, dar și de raportul dintre cererea și oferta de valută pe piața internă.
BNM a anunțat că ritmul anual al inflaţiei a constituit 0,39% în luna decembrie 2020.
Rezervele valutare ale BNM se cifrau la 3 miliarde 674 de milioane 820 de mii de dolari americani (3,674,820.33 milioane de dolari SUA) la finalul lunii noiembrie 2020. În 2020, rezervele valutare ale BNM au crescut constant, înregistrând record după record.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova