Spital

Opt decese cauzate de COVID-19 au fost înregistrate astăzi

121
(reînnoit 20:10 05.06.2020)
Datele Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale cu referire la starea epidemiologică nu sunt îmbucurătoare nici la capitolul deceselor provocate de COVID-19.

CHIȘINĂU, 5 iun – Sputnik. Alte șase decese au fost înregistrate astăzi pe teritoriul Republicii Moldova, informează Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. Astfel că numărul decedaților din această zi se ridică la opt persoane. Este vorba de trei bărbați și trei femei cu vârste cuprinse între 51 și 70 de ani.

A fost răpus de noul coronavirus un bărbat de 70 de ani din raionul Sângerei, care a fost internat în data de 29 mai la Spitalul Clinic Bălți. Comorbidități: hipertensiune arterială de gradul III, edem cerebral, insuficiență poliorganică.

Cu boală cronică renală, nefropatie și glomerulopatie diabetică, anemie cronică a fost internată, în stare gravă, la data de 4 iunie o femeie din municipiul Chișinău. Femeia avea 63 de ani, iar astăzi s-a stins din cauza complicațiilor provocate de noul coronavirus.

Un alt bărbat decedat astăzi era din raionul Sângerei. Acesta avea 66 de ani și a fost internat pe 30 mai la Spitalul Clinic Republican. Bărbatul suferea de insuficiență cardio-respiratorie acută, infarct miocardic vechi, diabet zaharat, obezitate de gradul III.

A murit și un bărbat de 70 de ani din raionul Cahul. El a fost internat la Spitalul Clinic Municipal nr.1 cu mai multe comorbidități - insuficiență cardiovasculară, cardiomiopatie mixtă, hipertensiune arterială, diabet zaharat.

Cea mai tânără victimă înregistrată astăzi avea 51 de ani, fiind vorba de o femeie din Comrat. A fost internată în stare gravă pe data de 3 iunie la Spitalul Raional Comrat. Femeia era diabetică.

Un alt deces a fost înregistrat la Spitalul Clinic din Bălți, unde pe data de 3 iunie a fost internată în stare gravă o femeie de 59 de ani. Aceasta era bolnavă de diabet zaharat, obezitate de gradul III, edem cerebral.

În cadrul conferinței de dimineață, responsabilii de la Ministerul Sănătății anunțau că 274 de persoane infectate cu COVID-19 sunt stare gravă. Dintre acestea, 23 pacienți sunt conectați la aparate de respirație asistată.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

121
Tagurile:
Spital, COVID-19, decese
Tematic
Ministerul Sănătății: Peste 9 mii de cazuri de COVID-19 și 317 decese
Drum

Șantier fără sfârșit! Încă un an pentru reabilitarea drumului Chișinău-Sculeni

28
(reînnoit 16:08 26.11.2020)
Termenul de reabilitare a drumului R1 Chișinău-Ungheni-Sculeni a fost extins. Iată când va fi dat în exploatare.

CHIȘINĂU, 26 nov – Sputnik. Termenul de reabilitare a drumului R1 Chișinău-Ungheni-Sculeni a fost din nou extins. Astfel, cel puțin până la finele anului 2022 acest drum nu va fi dat în exploatare.

Un amendament la Contractul de finanțare dintre Republica Moldova și Banca Europeană de Investiții a fost ratificat astăzi de deputați. Documentul prevede „extinderea datei finale de disponibilitate a mijloacelor financiare acordate în baza Contractului de finanțare până la 30 noiembrie 2021” și prelungirea perioadei de implementare a proiectului propriu-zis până la 31 decembrie 2022. 

Contractul de finanțare semnat între Republica Moldova și BEI are o valoare totală de 75 de milioane de euro și a fost ratificat în aprilie 2011. Extinderea termenului de implementare a proiectului de reabilitare a drumurilor a fost solicitată de Guvernul Republicii Moldova.

Precizăm că termenul de dare în folosință a drumului Chișinău-Ungheni-Sculeni a fost prelungit și anul trecut. Asta deși lucrările la acest drum trebuiau să fie terminate încă acum patru ani.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

28
Tagurile:
drum național, drumuri bune, drumuri rele, drum blocat, drumuri


Загрузка...
Dorel Noroc

Cât ne-ar putea costa importul mașinilor de peste 10 ani

165
(reînnoit 13:51 26.11.2020)
Ministerul Finanțelor anunță că a finalizat procesul de consultare publică a proiectului politicii bugetar-fiscale și vamale pentru anul 2021. Subiectul a fost discutat în cadrul emisiunii "Contrapunct" cu Secretarul de Stat la Ministerul Finanțelor Dorel Noroc.
Cât ne-ar putea costa importul mașinilor de peste 10 ani

Autoritățile vor să anuleze orice restricții privind vârsta la importul mijloacelor de transport. În schimb, automobilele mai vechi de zece ani vor avea o creştere considerabilă a accizelor de import proporţional vârstei, iar fiecare an în plus la vechimea maşinii va majora substanţial mărimea accizului vamal care va trebui achitat.

"Am introdus un sistem de accizare care va crește odată cu creșterea vârstei mașinii. Am exclus prohibițiile și pentru autoturisme, și camioane, și autobuse, introducând un sistem de accizare în funcție de vârsta mașinii", a declarat Dorel Noroc.

Oficialul mai spune că, prin aplicarea acestor măsuri, autoritățile vor descuraja importul unităților de transport vechi în favoarea stimulării importului de mașini noi. Sistemul de taxare ar putea ajunge chiar la 80-90 la sută din valoarea mașinii vechi. Astfel, dacă proiectul va fi votat în plenul Parlamentului, atunci de anul viitor moldovenii vor putea importa mașini cu o vârstă de peste zece ani, dar taxele vor fi mult mai mari. 

De menționat că, în prezent, automobilele pot fi importate în Republica Moldova doar dacă au o vârstă de până la 10 ani.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

165
Tagurile:
10 ani, mașini, import
Tematic
Din 2021, mașini mai vechi de 10 ani: Iată în ce condiții


Загрузка...

Marinarii ruși au oprit invazia americană: Provocare în Golful Petru cel Mare

0
(reînnoit 17:21 26.11.2020)
Marea navă antisubmarină a Flotei ruse din Pacific “Amiralul Vinogradov” a oprit invazia distrugătorului marinei americane „John McCain” în apele teritoriale rusești din Golful Petru cel Mare.

Ministerul Apărării din Rusia a precizat că nava americană a depășit granița maritimă cu 2 kilometri. Echipajul navei antisubmarine “Amiralul Vinogradov”, care urmărea distrugătorul marinei SUA, i-a trimis un avertisment că va lua măsuri dacă „John McCain” nu va părăsi imediat teritoriul rus.

După ce notificarea a fost trimisă, „Amiralul Vinogradov” s-a îndreptat direct spre inamic. După ce a evaluat situația, echipajul navei americane s-a grăbit să iasă în apele neutre. Ce făcea distrugătorul „John McCain” în Rusia și în ce mod comandamentul flotei a 7-a a marinei SUA a justificat acțiunile echipajului navei sale – urmăriți în videoclipul nostru.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Provocare, rusi, marinari
Tematic
"Sunt doar primii pași" - de ce SUA își trimite submarinele la frontierele Rusiei


Загрузка...