Ion Chicu

Ion Chicu s-a întâlnit cu ambasadorul Belarusului în Moldova: Despre ce au vorbit

24
(reînnoit 19:55 05.06.2020)
Premeirul țării noastre Ion Chicu s-a întâlnit cu ambasadorul Belarusului în Moldova, Anatolii Kalinin.

CHIȘINĂU, 5 iun - Sputnik. Premierul Ion Chicu a avut o întrevedere cu Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Belarus în Republica Moldova Anatolii Kalinin. Șeful guvernului moldovean i-a urat ambasadorului belarus un mandat cât mai bun, apreciind raporturile dintre statele noastre ca fiind bune. 

Президент Белоруссии Александр Лукашенко.
© Sputnik / Виктор Толочко

Prim-ministrul a vorbit despre intențiile Guvernului de a construi mai multe platforme industriale în raioanele țării și a îndemnat industriașii din Belarus să examineze oportunitatea de a investi în Republica Moldova. A fost discutat subiectul dezvoltării transportului feroviar între Belarus și Moldova.

Ambasadorul Kalinin a vorbit despre experiența companiilor de construcție a drumurilor din Belarus și tehnologiile înalte pe care acestea le folosesc. Premierul a menționat intenția Guvernului de a investi în reabilitarea și construcția drumurilor și a îndemnat companiile specializate din Belarus să participe la licitațiile organizate de autoritățile din țara noastră și de partenerii de dezvoltare.

A fost făcut un schimb de informații și opinii referitoare la evoluția situației epidemiologice în ambele țări și discutat impactul așteptat ca urmare a epidemiei. Premierul a mulțumit autorităților din Belarus pentru asistența acordată în procesul de repatriere a cetățenilor moldoveni în perioada când majoritatea statelor din regiune au declarat stare de urgență.

De asemenea, a fost abordat subiectul organizării ședinței Comisiei interguvernamentale moldo-belaruse pentru perioada lunii iulie. Ministerele responsabile vor începe pregătirea agendei pentru ședință.

Volumul comerțului bilateral între Republica Moldova și Republica Belarus a constituit aproximativ 157,29 de milioane de dolari în perioada ianuarie - septembrie 2018. Din această sumă, 68,16 de milioane de dolari au fost exporturile din Republica Moldova și 89,13 importurile din Belarus. Republica Moldova are semnate cu Republica Belarus 113 acorduri bilaterale.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

24
Tagurile:
s-au întâlnit, Moldova, belarus
Tematic
Moldoveni repatriați din Rusia, Belarus, Polonia, Lituania, Franța și Irlanda
Coronavirus

Iată care este cel mai frecvent simptom al coronavirusului - studiu

280
Datele Biroului Național de Statistică din Marea Britanie, colectate între august și octombrie 2020, au dezvăluit care este cel mai frecvent simptom al Covid-19. Contrar concepţiei obişnuite, cele mai frecvente simptome nu sunt febra și tusea uscată.

BUCUREŞTI, 25 nov – Sputnik, Doina Crainic. Cele mai recente date colectate de cercetătorii de la Oficiul Național de Statistică din Marea Britanie au arătat că pierderea gustului și a mirosului (anosmia) a fost cel mai frecvent simptom raportat al Covid-19 în rândul celor care au fost testați pozitiv din august până în octombrie.

Dintre cei de peste 35 de ani, între 20 și 40% au suferit de anosmie, comparativ cu aproximativ 15-25% care au avut febră și 13-18%, care au fost cu tuse.

Diferența a fost și mai pronunțată în rândul tinerilor, până la 60% dintre cei sub 35 de ani suferind de anosmie față de 15 până la 25% care au avut febră și mai puțin de 10% tuse

Imaginea generală reflectată de date arată că, în perioada 15 august - 26 octombrie, numărul persoanelor care au fost testate pozitiv cu simptome precum pierderea gustului şi a mirosului a crescut la toate grupele de vârstă.

Potrivit datelor Organizației Mondiale a Sănătății, numărul cazurilor pe glob se apropie de 59 de milioane și peste 1,38 milioane de oameni au murit. Țările cele mai afectate sunt Statele Unite, India și Brazilia. De asemenea, Franța, Rusia, Spania, Marea Britanie, Italia, Argentina și Columbia sunt printre zece țări cele mai afectate.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

280
Tagurile:
COVID-19, coronavirus, simptome
Тема:
Coronavirusul, știri de ultima oră
Tematic
Ne va salva sau nu de coronavirus vaccinarea - expert
Aceste produse, periculoase pentru persoanele cu coronavirus


Загрузка...
Emmanuel Macron

Macron anunță o „nouă etapă” în lupta cu COVID în Franța

59
(reînnoit 21:59 25.11.2020)
Vârful celui de-al doilea val al epidemiei de Covid-19 în Franța a trecut, a spus Emmanuel Macron, care a anunţat data când va începe o nouă etapă în lupta împotriva coronavirusului.

BUCUREŞTI, 25 nov – Sputnik, Doina Crainic. În timpul unui discurs televizat marți seara, 24 noiembrie, preşedintele Franţei Emmanuel Macron le-a cerut francezilor să-și „continue eforturile” în lupta împotriva Covid-19, menționând totodată că vârful celui de-al doilea val al epidemiei a trecut.

În timp ce țara tocmai a depăşit pragul de 50.000 de decese legate de noul coronavirus, președintele a spus că vrea ca „guvernul și parlamentul să ofere condițiile pentru a asigura izolarea persoanelor infectate, într-un mod mai restrictiv”.

Relaxarea restricţiilor după 15 decembrie

Potrivit acestuia, din 15 decembrie, dacă numărul de noi contaminări zilnice scade la 3.000, restricţiile vor putea fi ridicate și vor fi permise călătoriile. Cinematografele, teatrele și muzeele vor putea astfel să se redeschidă la acea dată, potrivit președintelui. Cu toate acestea, el a cerut „să se facă toate eforturile pentru a evita un al treilea val” al epidemiei.

„Dacă nu dorim să trecem printr-o a treia carantină, trebuie să ne dublăm vigilența: să îi protejăm pe cei dragi, în special pe cei mai vulnerabili, purtând masca, inclusiv acasă când suntem cu prietenii sau cu rudele care nu locuiesc zilnic cu noi”, a declarat Macron, citat de Sputnik France

Liceele vor putea să se deschidă complet, „cu toți elevii”, în jurul datei de 20 ianuarie, dacă numărul contaminărilor zilnice rămâne sub 5.000, a mai spus Macron.

Magazinele mici vor putea fi redeschise începând de sâmbătă, 28 noiembrie, iar serviciile la domiciliu vor fi reluate, dar până la ora 21:00 și conform „protocoalelor de sănătate”:

În același timp, certificatul pentru călătorie va permite deplasarea la 20 de kilometri de casă, în loc de unul, și timp de trei ore în loc de una. Serviciile în lăcașurile de cult vor fi din nou permise începând de sâmbătă, „în limita strictă a 30 de persoane”.

Fără vaccinare obligatorie

Președintele a mai anunțat că vaccinarea împotriva Covid-19 nu va fi obligatorie, iar campania va începe „de la sfârșitul lunii decembrie, începutul lunii ianuarie” pentru „cei mai vulnerabili oameni”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

59
Tagurile:
măsuri, Macron, COVID-19, Franța
Тема:
Coronavirusul, știri de ultima oră
Tematic
Moldovenii din Germania: Restricţii dure de Crăciun şi Revelion


Загрузка...