Igor Dodon

Dodon a avut o discuție telefonică cu Krasnoselski: Ce probleme au abordat

107
(reînnoit 22:58 03.06.2020)
În cadrul convorbiri telefonice s-a discutat despre procesul de negocieri dintre Chișinău și Tiraspol și problemele cu care se confruntă localnicii care au nevoie să circule între cele două maluri ale Nistrului.

CHIȘINĂU, 3 iun – Sputnik. Președintele Republicii Moldova a avut miercuri o discuție telefonică cu liderul nerecunoscut de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski.

Potrivit lui Dodon, a avut loc un schimb de opinii cu privire la procesul de negocieri dintre Chișinău și Tiraspol, au fost analizate anumite rezultate ale ședințelor Grupurilor de lucru pentru consolidarea încrederii.

”Am convenit să continuăm dialogul pentru a identifica soluții în vederea consolidării încrederii dintre oamenii de pe ambele maluri ale Nistrului. În mod special, am analizat situația creată în Zona de Securitate, în raioanele adiacente râului Nistru”, a informat șeful statului pe pagina sa de Facebook..

 Președintele a menționat că o atenție aparte a fost acordată situației din satele raionului Dubăsari – Cocieri, Vasilievca, Molovata Nouă, Roghi, satul Copanca din Căușeni, localnicii de aici fiind nevoiți să ajungă pe malul drept al Nistrului doar cu ajutorul bacului plutitor.

”Această stare a lucrurilor este consecința unui șir de măsuri întreprinse de structurile transnistrene în lupta cu virusul COVID-19, ceea ce a generat probleme grave pentru locuitorii satelor respective. Am fost unanimi în opinia privind necesitatea luării, în mod reciproc, a unor măsuri care ar simplifica deplasarea locuitorilor între cele două maluri ale Nistrului”, a subliniat Igor Dodon.

El a reiterat faptul că Chișinăul va depune eforturi pentru a nu admite ca măsurile sau acțiunile întreprinse să afecteze drepturile locuitorilor din regiunea transnistreană.

”Împreună cu domnul Krasnoselskii am convenit asupra oportunității de a efectua acțiuni necesare pentru protecția oamenilor contra infectării cu coronavirus. Fără îndoială, sănătatea oamenilor este valoarea supremă, însă trebuie să fie acordat sprijin și în soluționarea problemelor de ordin social-economic”, a conchis președintele Moldovei.

În regiunea transnistreană este în vigoare, până pe 15 iunie, regimul stării de urgență din cauza pericolului răspândirii noului coronavirus. Acesta a fost instituit pe 16 martie.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

107
Tagurile:
Krasnoseliski, Dodon
Tematic
Kozak și Krasnoselski au discutat planurile de cooperare dintre Rusia și Transnistria
Soare

Primăvara își intră pe deplin în drepturi: Câte grade vor fi

27
(reînnoit 19:55 01.03.2021)
Vreme neobișnuit de caldă pentru acest început de primăvară anunță meteorologii. Iar în următoarele zile se va încălzi și mai mult.

CHIȘINĂU, 2 mart - Sputnik. Temperaturi generoase, cer variabil, fără precipitații. Asta prognozează meteorologii Serviciului Hidrometeorologic de Stat pentru astăzi, 2 martie. Potrivit meteorologilor mercurul în termometre va urca până la 10 grade pe timp de zi și până la 3 grade Celsius în orele nocturne. Astfel, în raioanele de nord +5..+8°C, în raioanele centrale +6..+9°C, în raioanele de sud +7..+10°C, în capitală +7..+9°C.

Prognoza meteo pentru 01 - 07 martie 2021
© Screenshot / SHS
Prognoza meteo pentru 01 - 07 martie 2021

Vremea caldă se va menține pe parcursul întregii săptămâni, iar pe 5 martie termometrele vor indica și +17 grade Celsius în unele raioane ale țării. Meteorologii anunță că miercuri, 3 martie, nu vor avea loc schimbări esențiale ale vremii. Începând de sâmbătă se răcește brusc, iar temperatura scade cu aproximativ 10 grade Celsius. Deocamdată meteorologii nu anunță venirea Babei Dochia, care ne aduce vreme rea, în primele zile ale lunii martie: cer înnorat, vreme ploioasa, cu lapovița și chiar ninsoare.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

27
Tagurile:
Meteo, meteorit, meteoriți


Загрузка...
Mihai Ciocanu

Situația la Institutul de Medicină Urgentă: Toate paturile sunt ocupate

78
(reînnoit 20:09 01.03.2021)
Situație dificilă în spitalele din țară. Numărul cazurilor grave și extreme de grave a crescut simțitor în ultimele două săptămâni, iar în instituțiile medicale paturi libere aproape că nu au mai rămas.
Nu mai sunt paturi libere pentru bolnavii de COVID

În cadrul emisiunii "ATITUDINI", directorul Institutului de Medicină Urgentă, Mihai Ciocanu, a declarat că în ultimele 14 zile numărul pacienților cu forme grave și extreme de grave de coronavirus practic s-a dublat. În prezent, toate cele paturile din secția de terapie intensivă COVID din cadrul instituției medicale sunt ocupate.

"Ne gândim la extinderea numărului de paturi în secțiile COVID, inclusiv terapie intensivă. Numărul de pacienți care sunt externați zilnic variază între 7-12 și în locul lor vin alți pacienți ce ocupă aceste locuri", a precizat Mihai Ciocanu.

Potrivit lui, în dimineața zilei de 1 martie curent, în izolator au fost spitalizați 15 pacienți, iar 8 dintre aceștia  aveau nevoie de îngrijiri medicale în terapie intensivă. La moment, în stare gravă și extrem de gravă, la Institutul de Medicină Urgentă sunt internați 74 de pacienți.

Cât privește numărul de cadre medicale, directorul instituției afirmă că nu duce lipsă de specialiști în departamentul de terapie intensivă, mai mult că și rezidenții sunt implicați în această misiune. Situația însă este mult mai dificilă în spitalele raionale din țară, acolo unde medicii trebuie să asigure deservirea pacienților critici COVID, dar și non-COVID, a mai adăugat Ciocanu.

Precizăm că în data de 1 martie alte 994 de cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate în Republica Moldova. Astfel, bilanțul cazurilor de COVID-19 în țara noastră a ajuns la 186 447 de persoane infectate. Până în prezent, 91 lucrători medicali au decedat din cauzat infecției COVID-19. Totodată, alte 655 de persoane au fost vindecate. În total, 166 833 de persoane au fost tratate de COVID-19.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

78
Tagurile:
terapie intensivă, COVID-19
Tematic
Scăpăm sau nu de pandemie după vaccinarea în masă: Prognoza autorităților - Video


Загрузка...