CHIȘINĂU, 3 iun. - Sputnik. Purtătorul de cuvânt al Poliției Capitalei, Natalia Stati, a declarat pentru Sputnik Moldova că incidentul s-a produs noaptea trecută în comuna Ghidighici.
Oamenii legii au fost informați că un bărbat a fost strivit de un tren.Polițiștii și medicul legist care au mers la fața locului au stabilit că bărbatul de aproximativ 30 de ani a fost lovit mortal de trenul Bălți-Chișinău, iar în urma traumelor suferite a decedat.
Forțele de ordine nu exclud că bărbatul ar fi adormit pe calea ferată.
Poliția a inițiat un proces penal în acest caz și urmează să stabilească toate circumstanțele în care s-a produs tragedia, dar și identitatea victimei.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
Recent, Președintele Republicii Moldova a remis Parlamentului proiectul Strategiei privind asigurarea independenței și integrității sectorului justiției și Planul de acțiuni pentru implementarea acesteia.
Judecătoarea Marina Rusu activează în cadrul judecătoriei Cahul. Ea spune că procesele care trebuie să aibă loc în justiție nu trebuie să depindă de durata mandatelor Parlamentului, Guvernului sau a președintelui țării, iar imixtiunea politicului în sistem, fără a fi consultate opiniile judecătorilor, distorsionează conceptul de reformare a justiției.
„Când vorbim despre reforma sistemului de justiție, este important să fie ascultate, analizate și opiniile oamenilor care lucrează în sistem. În calitate de judecător, sunt îngrijorată de modul cum se încearcă să fie reformată justiția, fără a asculta și implica judecătorii în procesele care au loc”, precizează Marina Rusu.
Ea mai spune că organizația pe care o reprezintă optează pentru un sistem de evaluare internă a judecătorilor, inclusiv evaluarea integrității lor.
„Sunt de părere că mai fezabil ar fi un sistem de evaluare internă a judecătorilor pentru Moldova. Totodată, trebuie de studiat și experiența unor state care au implementat recent și evaluări externe pentru corpul de magistrați. Trebuie de creat niște mecanisme interne pentru a monitoriza procesele din justiție, iar dacă un judecător a pronunțat o hotărâre vădit ilegală, care a scandalizat societatea, ar trebui să ne gândim la niște mecanisme de prevenire, pentru a evita situații de acest gen. Responsabilitatea pentru calitatea actului de justiție o poartă CSM și toate colegiile subordonate lui”, a declarat magistratul.
Judecătoarea Marina Rusu mai spune că asociația pe care o reprezintă optează pentru schimbarea componenței CSM și resetarea tuturor colegiilor subordonate CSM-lui.
„Mandatul CSM-lui va expira în toamna acestui an. Fără un CSM reformat, fără schimbări în cadrul colegiilor de evaluare a performanţelor judecătorilor, colegiul pentru selecția și cariera judecătorilor, colegiul disciplinar și inspecţia judiciară, schimbările în justiție vor stagna. Asociația noastră ar susține și conceptul de comasare a unor colegii din subordinea CSM pentru a crea o structură care s-ar ocupa de evaluarea integrității judecătorilor, iar toate aceste aspecte am putea să le examinăm pe 26 martie, când va avea loc Adunarea Generală a Judecătorilor”, a punctat Marina Rusu.
Recent, Președintele Republicii Moldova, a remis Parlamentului proiectul Strategiei privind asigurarea independenței și integrității sectorului justiției, iar una dintre obiecțiile șefului statului vizează implementarea mecanismului de evaluare externă a judecătorilor.
Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
CHIȘINĂU, 25 feb – Sputnik. Ministerul Sănătății din Rusia a reînregistrat prețul maxim de vânzare pentru vaccinul ”Sputnik V”, el este acum de 866,81 de ruble pentru două componente, a declarat joi serviciul de presă al Cabinetului de Miniștri.
„Ministerul rus al Sănătății a reînregistrat prețul maxim de vânzare pentru vaccinul ”Sputnik V”, acum ele constituie 866,81 de ruble pentru două componente (o doză din două componente, fără a include taxa pe valoarea adăugată)”, este menționat în comunicat.
"În esență, producerea vaccinului reprezintă o comandă socială a statului pentru industria farmaceutică autohtonă. Aș dori să subliniez că prețul maxim de vânzare înregistrat se aplică exclusiv vaccinului utilizat în programele de stat de imunizare în masă din Rusia", îl citează serviciul de presă pe Manturov.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
CHIȘINĂU, 25 feb – Sputnik. Situația din țară poate fi gestionată, a declarat premierul Armeniei, Nikol Pashinyan, în timpul unui marș alături de susținătorii săi pe străzile Erevanului.
El a numit conflictul cu conducerea Statului Major "o reacție emoțională".
Statul Major al Forțelor Armate ale Armeniei a cerut joi demisia prim-ministrului Nikol Pashinyan și l-a avertizat în ceea ce privește folosirea forței împotriva propriului popor. Pashinyan a spus că, după ceForțele Armate i-au cerut demisi, el l-a eliberat din funcție pe șeful Statului Major Onik Gasparyan.
Cu o zi mai devreme, președintele Armeniei, Armen Sarkissian, la sugestia lui Pashinyan, l-a demis pe prim-adjunctul șefului Statului Major al Forțelor Armate Tiran Khachatryan, care, potrivit mediilor de informare, a ridiculizat afirmațiile șefului guvernului despre complexele "Iskander".
În timpul marșului, pe parcursul căreia au avut loc ciocniri între susținătorii și oponenții premierului, Pashinyan a mai spus că el și familia sa nu au de gând să fugă din țară.
"Sper că v-ați obișnuit cu teroarea informațională. Sunt răspândite tot felul de zvonuri – că, chipurile, am pregătit un avion și ne pregătim să fugim. Suntem aici și în niciun caz nu vom părăsi patria noastră. Familia mea este aici", a declarat Pashinyan.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova