Cimitirul Armenesc

Decizie de ultimă oră a Comsiei Naționale de Sănătate Publică privind Paștele Blajinilor

2380
(reînnoit 17:12 29.05.2020)
Paștele Blajinilor va fi sărbătorit în data de 7 și 8 iunie, așa cum a decis anterior Mitropolia Moldovei și președintele Igor Dodon. Astăzi, Comisia Națională Extraordinară pentru Sănătătate Publică a permis acest lucru, dar cu respectarea unor reguli.

CHIȘINĂU, 29 mai - Sputnik. Premierul Ion Chicu a anunțat că Paștele Blajinilor, care a fost transferat de pe data de 26 și 27 aprilie pe 7 și 8 iunie, nu va fi amânat, dar pentru că riscurile de infectare cu COVID-19 nu au dispărut oamenii vor trebui să țină cont de măsurile de protecție. 

”Foarte mult va depinde de modul în care ne vom comporta în acele zile. Contăm pe suportul bisericii. Venim cu un mesaj pentru cetățeni, pentru societate să ne abținem să mergem în grupuri la cimitire. Noi toți avem apropați decedați și mergem tradițional la cimitre, dar trebuie să fim responsbaili în acest an și să nu meregm în număr mare. Eu am ambii părinți decedați, dar nu voi merge pe 7 și 8 iunie. Voi mai aștepta o perioadă. Să mergem atunci când riscul va fi mai mic”, a declarat premierul Ion Chicu. 

Și Mitropolia Moldovei îndemnă credincioșii, care vor participa în acele zile la slujbe, să țină cont de sfaturile autorităților și să respecte măsurile de protecție.

Iar persoanele care s-au întors din străinătate și se află în perioada de carantină sunt rugate să se roage de acasă și să apindă o lumânare în amintirea apropiaților decedați. În plus, enoriașii sunt rugați să nu facă aglomerație în jurul mormintelor și să respecte distanța socială. Oamenii mai sunt îndemnați să se abțină de la organizarea meselor copioase în cimitire și de la consumul de băuturi alcoolice. 

Totodată, premierul Ion Chicu a anunțat că de Paștele Blajinilor transportul public va fi sistat. 

”În zilele de sâmbătă și duminică, transportul public în Chișinău și Bălți nu va cirula”, a mai spus premierul Ion Chicu. 

De precizat este că transportul public în Chișinău și Bălți va fi sistat în toate weekend-urile din perioada Stării de Urgență în Sănătate Publică, adică până în data de 30 iunie. 

În prezent sunt 7 725 de cazuri confirmate de coronavirus, dintre care 979 în regiunea transnistreană. 245 de persoane sunt în stare gravă (17 pacienți sunt conectați la aparate de respirație asistată), 603 - în stare de gravitate medie, iar ceilalţi pacienţi sunt în stare satisfăcătoare. Bilanțul celor vindecați de COVID-19 a ajuns la 4 278. Numărul deceselor a ajuns la 283. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

2380
Tagurile:
Ion Chicu, COVID-19
Tematic
Cimitirele din Capitală vor fi închise de Blajini, iar transportul public va fi sistat
Ce se întâmplă cu euro și dolarul după Blajini: Curs valutar BNM pentru 7 mai
Birou

Avertismentul unui medic: Iată cum ne putem infecta cu noul coronavirus

223
(reînnoit 21:18 07.07.2020)
Medicul român Virgil Musta de la Spitalul Victor Babeș din Timișoara a prezentat un nou scenariu în legătură cu transmiterea noului coronavirus.

BUCUREȘTI, 7 iul – Sputnik, Georgiana Arsene. Specialiștii atrag atenția că noul coronavirus se transmite acolo unde ne așteptăm mai puțin.

Mai exact, aceștia spun că există riscul de contaminare de la aerul condiționat, în special în încăperile în care sunt multe persoane.

Este vorba despre un studiu realizat de peste 200 de cercetători, transmis Organizației Mondiale a Sănătății.

Virgil Musta, medic la Spitalul Victor Babeș din Timișoara, a explicat că particulele mici stau în aer mai mult timp față de cele mari, acestea coborând la sol și contaminând suprafețele.

”Există riscul să ne contaminăm pentru că, deși nu suntem în contact direct cu o persoană contaminată, în aer există riscul să fie aceste particule cu viruși”, a declarat Musta.

Medicul a precizat că la spitalul Victor Babeș din Timișoara a crescut numărul persoanelor infectate. Situația s-a schimbat în urmă cu cinci zile pentru că, în ultima lună, au avut doar un pacient pe zi nou infectat și un număr de 5-10 pacienți internați pe secție.

La ora actuală, în schimb, a crescut numărul de adresări la spital cu pacienți infectați.

Acum sunt 22 de pacienți internați și unul la terapie intensivă.

”Doi au decedat în cursul zilei de ieri. Nu avem asimptomatici”, a adăugat medicul.  

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

223
Tagurile:
medic, coronavirus, infectare
Тема:
Coronavirusul, știri de ultima oră
Tematic
Două scenarii anunțate de ONU pentru lume de după pandemia coronavirusului - detalii


Загрузка...
Postul Vamal Costești

Punctul de trecere a frontierei Costești-Stânca își reia activitatea: Detalii

27
(reînnoit 22:35 07.07.2020)
Autoritățile vamale ale Republicii Moldova și României informează cim va activa în continuare punctul de trecere Costești-Stânca.

CHIȘINĂU, 7 – Sputnik. Puntul de trecere a frontierei moldo-române „Costești-Stânca” își reia activitatea.

Autoritățile vamale din Republica Moldova și România au decis ca de mâine, 8 iulie, începând cu ora 08:00 să fie restabilit traficul atât pentru călători, cât și pentru transportatorii de mărfuri. Chiar și așa unele restricții de circulație impuse pe perioada pandemiei vor fi menținute.

De precizat că după redeschiderea PTF Costești-Stânca, s-a ajuns la un număr de 24 de puncte de trecere a frontierei de stat deschise.

Poliția de Frontieră și Serviciul Vamal îndeamnă participanții la traficul transfrontalier să se informeze doar din surse oficiale despre condițiile de trecere a frontierei impuse în țările de destinație, inclusiv în cele de tranzit.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

27
Tagurile:
punct vamal, Costești-Stânca, Costeşti


Загрузка...