Grădiniță

Când se vor redeschide grădinițele: Declarația premierului Ion Chicu

244
Reluarea activității grădinițelor din țară este un subiect tot mai des discutat în ultimele zile. Iată ce spune prim-ministrul despre acest lucru.

CHIȘINĂU, 28 mai – Sputnik. Grădinițele se vor redeschide când riscul de infectare cu noul coronavirus va fi redus la minim. O astfel de declarație a fost făcută cu puțin timp în urmă de prim-ministrul Republici Moldova Ion Chicu în cadrul unei emisiuni de la postul de televiziune N4.

„Medicii își pierd sănătatea, unii își pierd viața, iar noi ne exprimăm părerile. Locurile în spitale sunt limitate. Nu trebuie să ajungem în situația în care medicii vor trebui să aleagă pe cine să trateze”, a remarcat Chicu.

Oficialul afirmă că orice decizie privind reluarea activității grădinițelor, școlilor sau restaurantelor și cafenelelor se ia în strictă conformitate cu recomandările medicilor epidemiologi și după ce se coordonează cu specialiștii de la Organizația Mondială a Sănătății.

„Eu vreau foarte mult ca pe 1 iunie să se deschidă restaurantele, deoarece știu cât de mult au scăzut veniturile la buget din cauza că ei nu lucrează. Dar eu nu pot să oblig medicii să spună „da”. (...) Experiența relaxării pe parcursul lunii mai a arătat că la moldoveni nu s-a prins simțul responsabilității. Este riscul că, deși avem instrucțiuni clare, nu se vor respecta regulile. Noi trebuie să așteptăm valul acesta care este acum să se tempereze și atunci vom veni cu o serie de relaxări. Înțeleg oamenii care vin și protestează, dar trebuie să înțelegem că sănătatea are prioritate”, a precizat premierul.

Având în vedere argumentele prezentate, Ion Chicu spune că nu poate da un răspuns clar când vor fi redeschise grădinițele.

„Nicăieri în regiune grădinițele nu și-au reluat activitatea. Am știut de la bun început că voi fi blamat și eu și colegii mei pentru anumite acțiuni”, a declarat oficialul.

Ion Chicu îndeamnă cetățenii să conștientizeze pericolul noului coronavirus și să aștepte calm până acesta va fi diminuat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

244
Tagurile:
activitate sporită, sistat activitatea, grădiniță privată, grădinițe Chișinău
Supermarket

Dorința îndeplinită: 50% din produse în magazine vor fi autohtone

20
(reînnoit 10:33 05.12.2020)
Parlamentul a aprobat în lectură finală proiectul de lege care prevede noi condiții pentru desfășurarea comerțului din țară. Astfel, 50% din produsele de pe rafturile magazinelor din Moldova vor fi de producție autohtonă.

CHIȘINĂU, 5 dec - Sputnik. În ultimii ani, producătorii autohtoni de carne, lapte și fructe s-au plâns că reprezentanții rețelelor de magazine nu sunt loiali, iar produsele moldovenești nu au prioritate pe rafturi.

Ei au solicitat Parlamentului să voteze legea aprobată în prima lectură încă 2018, care prevede că 50% din produse în magazine să fie de origine autohtonă. Asta pentru că, spun ei, au aceeași calitate ca și produsele de import, iar dacă antreprenorii locali nu vor putea să asigure magazinele anul împrejur, ar fi bine să fie întocmită o listă cu care să fie actualizată o dată la jumătate de an.

În luna martie, reprezentanții asociațiilor au participat la mai multe ședințe ale comisiilor parlamentare unde li s-a promis că legea va fi promulgată până la sfârșitul anului 2020 și iată că, în sfârșit, li s-a făcut dreptate. 

Totodată, prin prisma legislației altor state, s-a decis plafonarea reducerilor comerciale pentru produsele alimentare (nu mai mult de 10%) cu scopul balansării puterii de negociere a părților contractante.

Cât privește perioada de plată a facturilor, sunt stabilite mai multe termene în funcție de rotația de vânzare a produselor reieșind din termenul de valabilitate a acestora (data limită de consum / data durabilității minimale) – 7, 30 și 45 de zile calendaristice.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

20
Tagurile:
magazine, produse, lege, Parlament
Tematic
Tragedie în centrul Capitalei: Bărbat găsit fără suflare în fața unui market
Atenție la ceea ce mâncați! Pește cu paraziți, într-un market din Capitală


Загрузка...
Ședința Parlamentului RM – Moțiunea de cenzură

Un deputat PDM propune moțiune împotriva Guvernului Chicu

107
(reînnoit 09:57 05.12.2020)
Deputatul PDM Nicolae Ciubuc afirmă că unica posibilitate pentru declanșarea alegerilor parlamentare anticipate este doar înaintarea unei moțiuni împotriva Guvernului Chicu. El îndeamnă și ceilalți deputații să-i susțină inițiativa pentru a dizolva actualul Parlament.

CHIȘINĂU, 5 dec - Sputnik. Democratul Nicolae Ciubuc a făcut o postare pe Facebook în care anunță că PDM are fi gata să depună o moțiune de cenzură împotriva Guvernului Chicu și face apel la ceilalți deputați să-i susțină inițiativa, dacă își doresc cu adevărat alegeri parlamentare anticipate. 

”În condițiile în care toți își doresc alegeri anticipate, stimați, încă, colegi din actualul Parlament, din toate fracțiunile, haideți să declanșăm acest proces. În situația în care Guvernul nu pleacă în demisie, totul este în mâinile noastre. Declarăm și semnăm cu toții, o moțiune, prin care retragem încrederea actualului Guvern. Pentru o moțiune, Legea indică minim 1/4 din deputați. Ce ne încurcă să semnăm toți această moțiune. O scriem împreună. La sigur, până la înregistrarea ei oficială Guvernul își va da demisia. În caz contrar, dorința de alegeri anticipate este una mimată”, a scris Nicolae Ciubuc.

Recent, și președintele în exercițiu, Igor Dodon, a declarat că deputații din opoziție pot cere demisia Guvernului Chicu, dacă aceștia nu sunt mulțumiți de activitatea lui. 

De precizat că ieri, Partidul Socialiștilor a chemat fracțiunile parlamentare la discuții pentru elaborarea unei foi de parcurs pentru dizolvarea Parlamentului. Mai exact, socialiștii propun elaborarea unei foi de parcurs conform căreia să acționeze în cazul anticipatelor. Mai mult, ei subliniază că toate aceste fracțiuni, împreună, trebuie să-și asume răspunderea pentru dizolvarea Parlamentului.

Anterior, și deputații PAS, PPDA, dar și cei la la grupul parlamentar PRO Moldova au anunțat că își doresc alegeri parlamentare anticipate. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

107
Tagurile:
moțiune de cenzură, Parlament, Guvern, Deputați
Tematic
PDM nu mai face parte din majoritatea parlamentară
Deputați PDM și PPDA: Iată cine ar fi gata să facă coaliție cu PSRM


Загрузка...