Circul din Chișinău

Circul din Chișinău, în gestiunea „Moldova-Concert”: Detalii

84
Ministerul Educației, Culturii și Cercetării informează despre trecerea din gestiunea Circului din Chișinău în subordinea unei întreprinderi.

CHIȘINĂU, 26 mai – Sputnik. Circul din Chișinău trece în gestiunea „Moldova-Concert”. Despre aceasta anunță Ministerul Educației, Culturii și Cercetării printr-un comunicat de presă.

Scopul acestei schimbări este păstrarea și dezvoltarea Circului din Chișinău drept edificiu de importanță națională. Cheltuielile de administrare și asigurare a gestionării eficiente a patrimoniului public vor fi optimizate.

„Fuziunea întreprinderilor nominalizate va consolida activitățile economico-financiare și manageriale ale bunurilor proprietate de stat şi concentrarea administrării acestora prin intermediul unei singure întreprinderi”, se precizează în comunicatul emis de minister.  

Circul din Chișinău a fost construit în anul 1981, autorii proiectului fiind arhitecții S. Șoihet și A. Kirilenko.

Circul a trecut prin mai multe perioade: momente de glorie, atunci când găzduia concerte şi reprezentaţii atât ale artiştilor autohtoni, cât şi ale celor de peste hotare (Germania, Belarus, China, Finlanda, Rusia, Ucraina etc.). A trecut însă și prin momente dificile, atunci când timp de un deceniu în clădire nu a fost prezentat niciun spectacol.

Circul din Chișinău va fi reparat. Renovarea se va face cu bani din cadrul Programului UE „Măsuri de Promovare a Încrederii”, implementat de PNUD.

Peste 1,5 milioane de euro din cele 2 milioane care vin din Uniunea Europeană vor fi alocate pentru lucrările care ar urma să înceapă în luna iunie. Circul din Chișinău ar putea fi redeschis pentru public către sfârșitul lui 2021.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

84
Tagurile:
lucrări de renovare, Renovare, Circ
Avertizare: Cei vaccinați împotriva COVID-19 trebuie să evite asta

Avertizare: Cei vaccinați împotriva COVID-19 trebuie evite asta

1066
(reînnoit 17:19 20.06.2021)
Șeful Centrului ”Gamaleya”, Alexandr Ginzburg , a făcut câteva recomandări persoanelor care au decis să se vaccineze pe parcursul sezonului cald.

CHIȘINĂU, 20 iunie - Sputnik. Directorul Centrului de Cercetare pentru Epidemiologie și Microbiologie numit după Gamaleya Alexander Ginzburg i-a sfătuit pe cei care sunt vaccinați împotriva coronavirusului să evite supraîncălzirea pe vreme caldă.

„Pe timp de caniculă, supraîncălzirea, disconfortul și transpirația excesivă nu contribuie nu numai la vaccinare, ci și la starea generală a unei persoane”, a spus Ginzburg.

El a subliniat că toate persoanele care suferă de hipertensiune sau diabet trebuie să fie deosebit de precaute, scrie RT.

În același timp, el a menționat că nu există contraindicații pentru înotul în bazine după vaccinare, cu toate acestea, înotul îndelungat ar trebui evitat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

1066
Tagurile:
avertizare, COVID-19, vaccin
Тема:
Vaccinul Sputnik V: știri de ultimă oră
Tematic
Centrul Gamaleia și AstraZeneca au semnat un memorandum de cooperare


Загрузка...
Constantin Cojocaru

Ce spune un apicultor despre mierea de albine din Moldova

200
(reînnoit 16:18 20.06.2021)
Care sunt beneficiile diverselor sortimente de miere pentru organism și ce tip de miere recomandă specialiștii pentru a trata afecțiunile de care suferiți? Subiectul a fost discutat în cadrul emisiunii Sputnik Matinal.
Mierea de albine: Beneficii uimitoare asupra sănătății

Pe lângă faptul că este gustoasă, mierea de albine este extrem de benefică pentru organism, afirmă apicultorul și organizatorul târgurilor apicole Constantin Cojocaru. Mierea are un conținut bogat de vitamine, aminoacizi și minerale precum calciu, fier, clorură de sodiu, magneziu, fosfat și potasiu. Mierea de albine este cel mai puternic energizant natural, care ajută foarte mult în tratamentul afecțiunilor respiratorii, celor hepatice sau cardiace.

Apicultorul Constantin Cojocaru spune că în caz de răceală cea mai bună miere pe care o puteți consuma este mierea de tei sau cea din flori de levănțică. Mierea de tei calmează accesele de tuse și vă ajută să adormiți fără probleme. Mierea de lavandă este bună în probleme pulmonare, are efect tonic și diuretic. Aceasta alină simptomele reumatice și este indicată și celor cu afecțiuni pulmonare.

Mai mult, apicultorul afirmă că și persoanele care au glicemia mărită pot consuma miere în caz de răceală, însă în cantități moderate.

"Mierea de salcâm poate fi consumată de către diabetici. Desigur nu în cantități mari. Aceasta nu are miros puternic și nu se cristalizează atât de repede", a sublniat Constantin Cojocaru.

Apicultorul a precizat că și mierea de hrișcă protejează organismul și previne problemele cardiovasculare. Aceasta combate în același timp pierderile de memorie de scurtă durată și ajută la îmbunătățirea vederii. În Moldova se produc următoarele sortimente de miere: de salcâm, de tei, de floarea soarelui, de levănțică, plorifloră și de mană.

Amintim că la începutul lunii iunie, în centrul Capitalei a fost organizat un târg cu produse apicole oferite de producătorii moldoveni. Aceștia își propun să organizeze cât mai frecvent evenimente asemănătoare pentru a-și vinde marfa.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

200
Tagurile:
Apicultori, miere
Tematic
Benefic pentru sănătate: Proceduri cu miere de albini


Загрузка...