Igor Dodon

Igor Dodon: Curtea Constituțională a emis mai multe hotărâri ilegale

106
(reînnoit 16:24 25.05.2020)
Președintele Igor Dodon consideră că mai multe hotărâri ale Curții Constituționale, emise în ultimii ani, depășesc cadrul Legii Supreme.

CHIȘINĂU, 25 mai - Sputnik. Igor Dodon a venit cu o reacție la adresarea unui grup de inițiativă format din foşti judecători constituționali şi savanți notorii în domeniul dreptului către președintele țării.

Semnatarii adresarii, 17 personalități, fac apel către toate ramurile puterilor în stat, partidele politice parlamentare, comunitatea științifică, societatea civilă să inițieze un dialog constructiv și cumpătat pe marginea soluționării problemelor jurisdicţiei constituţionale din Republica Moldova și necesității înfăptuirii unor reforme judicioase în acest domeniu.

”Instituția prezidențială este deschisă pentru dialog și va delega (...) doi juriști cu experiență, care vor prezenta argumentele și punctul de vedere al Președinției asupra practicii jurisdicției constituționale, care deseori, în ultimii zece ani, a fost defectă și a provocat instabilitate politico-instituțională și confuzie în rândul juriștilor și comunității științifice”, a precizat Igor Dodon. 

Președintele a mai scris că 14 hotărâri ale Curții Constituționale emise în ultimii ani ar depăși cadrul Legii Supreme.

”Curtea Constituțională, prin deciziile sale, deseori și-a permis ilegal să modifice textul Constituției - situație nemaiîntîlnită în practica internațională. Precedentul suspendării temporare a Președintelui de către Curtea Constituțională, contrar prevederilor constituționale, hotăriârile ilegale ale Curții în interesul uzurpatorilor puterii de stat din iunie 2019 au dezonorat țara în fața comunității internaționale și au fost ulterior aspru condamnate de Comisia de la Veneția”, a mai scris președintele pe Facebook. 

Potrivit lui Igor Dodon, chiar dacă deciziile au fost condamnate de savanți, practicieni și de Comisia de la Veneția, aceste hotăriâri ilegale mai sunt în vigoare.

Șeful statului și-a exprimat încrederea că aceste subiecte și alte probleme ale jurisdicției constituționale din țara noastră vor fi dezbătute profund în cadrul unei conferințe anunțate, iar comunitatea științifică, autoritățile publice, partidele parlamentare vor veni cu propuneri pentru consolidarea jurisdicției constituționale, în vederea asigurării supremației Constituției, suveranității poporului, echilibrului și conlucrării autorităților statului.

Curtea Constituțională nu a reacționat deocamdată la afirmațiile președintelui. 

Printre semnatarii adresării se numără: Victor Pușcaș, fost președinte al Curții Constituționale, Stanislav Pavlovschi, ex-judecător la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, Nicolae Andronic, avocat și fost prim-vicepreședinte al Parlamentului, precum și fost prim-viceprim-ministru, Gheorghe Avornic, președintele Uniunii Juriștilor din Moldova.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

106
Tagurile:
Ilegal, CC, Igor Dodon
Tematic
Igor Dodon: Vor fi prelungite acțiunile de susținere a mediului de afaceri
Imagine din arhivă

Criza COVID-19: A fost constituit un consiliu consultativ pe lângă prim-ministru

45
(reînnoit 20:15 27.02.2021)
Având în vedere agravarea situației epidemiologice din țară, Guvernul a decis să instituie un consiliu consultativ de sănătate publică pe lângă prim-ministru.

CHIȘINĂU, 27 feb - Sputnik. Într-un comunicat de presă al Guvernului se menționează că instituirea Consiliului consultativ pe lângă prim-ministru a fost instituit în condițiile în care în ultimele zile se atestă un număr sportit de infectări cu COVID-19. 

În cadrul acestui consiliu vor fi oferite recomandări, expertiză și consultanță premierului interimar Aureliu Ciocoi în ceea ce privește gestionarea situației pandemice. 

Din acest consiliu fac parte conducători ai principalelor instituții medicale din țară, specialiști din domeniul medical, secretarul general al Guvernului Liliana Iaconi, consilierul prezidențial în domeniul sănătății Ala Nemerenco, reprezentanți ai organizaţiilor internaţionale și asociaţiilor din domeniul medical.

Amintim că vineri Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică a instituit regim special de activitate în toată țara, în perioada 1-15 martie, pentru a înceteni răspândirea virusului Covid-19.

Astfel, angajatorii din sectorul public, cât și din domeniul privat, vor trebui să organizeze activitatea personalului în așa mod, încât aceștia să nu fie supuși riscul de infectare cu COVID-19. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

45
Tagurile:
prim-ministru, consiliu, COVID-19
Tematic
Video, foto: Vaccinul împotriva COVID-19 din România a ajuns la Chișinău


Загрузка...
Imagine din arhivă

Munca de la distanță: Iată ce are dreptul facă angajatorul cu subalternii din 1 martie

164
(reînnoit 18:40 27.02.2021)
După ce ieri Comisia Națională Extraordinară pentru Sănătate Publică a decis să instituie regim special de activitate în perioada 1 - 15 martie, astăzi autoritățile sanitare din municipiul Chișinău au prezentat cadrul legal de reglementare a procesului.

CHIȘINĂU, 27 feb - Sputnik. Comisia Extraordinară de Sănătate Publică a municipiului Chișinău a descris într-o hotărâre adoptată sâmbătă, 27 februarie, cum va decurge procesul de muncă în sectorul public, cât și cel privat, în perioada regimului special de activitate. 

„Conducătorii entităților publice și private de pe teritoriul municipiului Chișinău vor asigura regim special de lucru prin atragerea la serviciu a personalului strict necesar pentru asigurarea funcționalității instituției și a personalului activitatea căruia necesită prezența obligatorie la serviciu”, se precizează în hotărârea Comisiei. 

Potrivit documentului, pentru personalul activitatea căruia nu necesită prezența obligatorie la locul de muncă, se vor asigura condiții de muncă la distanță. În acest caz, angajatorului i se oferă drepturi suplimentare de control al angajaților. 

„Angajatorul este în drept să verifice activitatea salariatului la domiciliu. Modalitatea concretă de realizare a controlului va fi agreată reciproc prin mijloacele de comunicare electronică”, se menționează în hotărâre. 

Vineri,  Comisia Națională Extraordinară pentru Sănătate Publică a decis ca în perioada 1 - 15 martie să fie instituit regim special de activitate. Astfel, angajatorii din sectorul public, cât și din domeniul privat, vor trebui să organizeze activitatea personalului în așa mod, încât aceștia să nu fie supuși riscul de infectare cu COVID-19. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

164
Tagurile:
angajator, lucru la distanță, distanță, muncă
Tematic
Îi vizează pe toți angajații! Regim special de muncă pentru bugetari și cei de la privat


Загрузка...