Guvernul Republicii Moldova

Relațiile moldo-române, în spațiul virtual și real

199
(reînnoit 09:39 24.05.2020)
Pe segmentul moldovenesc și român de Internet s-a declanșat un scandal cu tentă diplomatică. Schimbul de replici între Mureșan și Chicu este cel mai discutat subiect al weekendului. Sputnik prezintă reacțiile de la Chișinău și București la declarațiile de pe Facebook.

CHIȘINĂU, 23 mai – Sputnik. Toată această istorie a început de la declarația făcută de europarlamentarului Siegfried Mureșan pe pagina sa de Facebook, în care a învinuit Guvernul Chicu de faptul că ar fi eșuat în gestionarea crizei provocate de COVID-19, deoarece anterior nu a făcut față reformelor.

Siegfried Muresan, deputat european
Europarlamentarul român Siegfried Mureșan

 

Premierul moldovean Ion Chicu nu i-a răspuns autorului declarației pe căi diplomatice, ci la fel, pe întinderile Facebook-ului.

”Stau si mă uit eu la băiețașii ăștia români oploșiți prin structurile europene, care vin cu "patronajul" peste noi... Ratați, nimic în viață și în țară realizat, numai de "adus mingi" buni... Ce-ai făcut june în țara ta, că geme de cea mai mare corupție din Europa? Ai numai în județul Suceava jumate din numărul de bolnavi COVID19 înregistrați in toată țara mea. Si medici, cam tot atâți”, a scris Chicu.

Potrivit acestuia, județele moldovenești au 40% din decedați din total pe România. ”Și de 2 ori mai mulți decedați moldoveni în dreapta Prutului, decât în stânga, deși numărul populației este egal”, a adăugat el.

Ion Chicu
Premierul moldovean Ion Chicu

 

Reacția Ministerului român de Externe

La scurt timp după publicarea răspunsului premierului moldovean la atacul europarlamentarului român, Ministerul de Externe al României a condamnat declarația lui Ion Chicu.

Potrivit Ministerului, ”aceste declarații denotă o profundă lipsă de respect la adresa României și a relației bilaterale privilegiate de Parteneriat Strategic pentru Integrarea Europeană a Republicii Moldova”.

Mai mult decât atât, MAE român l-a convocat chiar pe ambasadorul Moldovei la București în legătură cu acest incident.

Poziția președintelui Moldovei

Președintele țării, Igor Dodon, a atenționat asupra faptului că în ultimele zile au fost făcute mai multe declarații care ar putea afecta în mod nejustificat relațiile bune și parteneriatul strategic pe care Republica Moldova îl are cu diferiți parteneri externi și in special cu România și Federatia Rusa.

 Conferința de presă a președintelui Igor Dodon, după căderea Guvernului Sandu / Пресс-конференция Игоря Додона после падения правительства Санду
© Sputnik / Rodion Proca
Președintele Moldovei, Igor Dodon

”Poziția mea a rămas neschimbata și consecventa - pledez pentru o politică externă echilibrată, relații reciproc avantajoase și cu Estul și cu Vestul, în care pe primul plan este interesul nostru național și bunele relații cu partenerii strategici externi”, a scris Dodon pe pagina sa de Facebook.

El a subliniat că a constatat cu îngrijorare ”modul provocator în care este denigrată Republica Moldova și instituțiile sale de către unii europarlamentari, care pe parcursul ultimilor ani par a fi mai degrabă membrii ai unor partide de opoziție din Republica Moldova și au o abordare partizană în ceea ce privește interesul cetățenilor noștri, una care creează adesea tensiuni și distorsionează realitățile din țara noastră”.

Potrivit președintelui, cu regret, în ultima perioadă asistăm tot mai des la folosirea în scop politicianist și populist a relațiilor noastre cu unii dintre partenerii externi.

Consider că aceste abordări trebuie să înceteze. Colaborarea noastră trebuie să fie una orientată strict spre interesele cetățenilor și să nu fie afectată de diferite declarații indiferent de care parte sunt făcute”, a subliniat Igor Dodon.

El a menționat că Republica Moldova beneficiază de un sprijin generos din partea partenerilor externi. ”Acest lucru s-a văzut și în timpul crizei pandemice pe care o traversăm, lucru pentru care le suntem deplin recunoscători. Asta este ceea ce cu adevărat rămâne important în relația noastră”, a conchis șeful statului.

Democrații vor discuții

Partidul Democrat a declarat că se disociază de declarațiile premierului Chicu, care pot prejudicia grav relația dintre Chișinău și București și a cerut convocarea de urgență a Consiliului Coaliției la acest subiect, chiar dacă toți deputații se află acum în regim de autoizolare.

Totodată, PDM și-a exprimat dezacordul și cu ”modul tendențios și lipsit de respect în care europarlamentarul Siegfried Mureșan dă aprecieri guvernelor din Republica Moldova”.

”Formulările categorice privind “eșuarea gestionarii crizei COVID și eșuarea reformelor” sunt superficiale și neadevărate”, au menționat democrații.

Comuniștii îl susțin pe premierul Moldovei

Partidul Comuniștilor, formațiune extraparlamentară, și-a exprimat solidaritate cu premierul moldovean în aprecierile date membrului Parlamentului European din partea României. Formațiunea politică a menționat de asemenea că un astfel de răspuns din partea unui reprezentant al conducerii țării a fost dat pentru prima dată în ultimii 10 ani.

PCRM consideră că pretențiile eurodeputatului român față de guvernul moldovenesc cu privire la reformele europene sunt lipsite de orice temei.

”Moldova a semnat Acordul de Asociere, la Chișinău se află reprezentanța oficială a UE în frunte cu Peter Michalko.  Să aprecieze ei cu cât succes sau insucces este implementat planul de acțiuni prevăzut de acest Acord. Iar Consiliul Europei, al cărui membru este Republica Moldova, să dea o apreciere desfășurării transformărilor democratice. Iar Comisia de la Veneția - să facă expertiza legislației”, menționează PCRM.  

Starea de spirit în sânul opoziției moldovenești

Tema postărilor de pe Facebook a trecut rapid de la categoria ”schimb de opinii” aproape că la cea de ”scandal diplomatic” și a scos în vileag unele probleme mai delicate ale clasei politice. Între altele, opoziția parlamentară a avut o reacție fulgerătoare la comunicatul Externelor din țara vecină, făcând front comun împotriva șefului guvernului țării. Ce-i drept, nimeni dintre reprezentanții acesteia nu a pomenit de europarlamentarul român care a venit cu învinuiri la adresa autorităților moldovenești.

Liderul PAS, Maia Sandu, a criticat declarațiile premierului moldovean.

”România trebuie să știe că nici Dodon, nici prim-ministrul lui nu reprezintă opinia oamenilor”, a scris ea pe pagina de Facebook.

Ar fi de menționat că Mureșan în postarea sa, printre criticile aduse Guvernului Chicu, a avut cuvinte de laudă doar pentru ea.

Membrul grupului parlamentar Pro Moldova, fostul democrat și ex-președinte al Parlamentului Moldovei Andrian Candu și-a exprimat și el pe rețelele sociale indignarea în legătură cu comportamentul premierului moldovean. Curios însă de ce acesta nu a venit cu contraargumente la învinuirile lui Mureșan care se referă inclusiv la Candu însuși? Pentru că europarlamentarul român nu a pomenit de bine nici timpurile când la putere în Moldova se afla Partidul Democrat, iar președinte al Parlamentului era chiar Andrian Candu.

S-au alertat și unioniștii, care au cerut demiterea Cabinetului Chicu.

Care este totuși subtextul învinuirilor lui Mureșan la adresa Guvernului Moldovei

Pure coincidențe cum, s-ar zice, nu există. În politică, evident, la fel. Postarea lui Mureșan, în contextul alegerilor prezidențiale din Moldova planificate pentru 1 noiembrie, se înscrie chiar foarte reușit în formatul electoral.

Chiar dacă, formal, cursa alegerilor în Moldova încă nu a demarat, unii întreprind deja încercări de a aduna capital electoral.

Inclusiv datorită ”ajutorului” din afară – al europarlamentarului român Mureșan

Opinia autorului ar putea să nu coincidă cu poziția redacției.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

199
Tagurile:
declarații, scandal, România, Moldova, relații
Trafic

Se circulă cu dificultate prin Chișinău: Străzile unde sunt formate ambuteiaje

17
(reînnoit 08:59 27.01.2021)
În Capitală se circulă cu dificultate. Pe unele străzi se atestă un flux sporit de transport, iar ambuteiajele sunt la ordinea zilei. Tototadă, Inspectoratul Național de Securitate Publică îndeamnă șoferii să circule cu prudență. 

CHIȘINĂU 27 ian - Sputnik. Poliția anunță că pe unele străzi din Capitală s-au format ambuteiaje și se circulă cu dificultate. Astfel, pe unele străzi sunt agenții de circulație care dirijează traficul pe porțiunile de drum care sunt mai aglomerate. 

Ofițerii INSP le recomandă șoferilor să adepteze viteza de deplasare la condițiile de drum, să folosească luminile de întîlnire, să mărească distanța de siguranță între vehicule și să nu efectueze manevre periculoase în trafic, pentru a evita situațiile de risc. 

Potrivit Inspectoratului Național de Securitate Publică (INSP), în prezent un flux sporit de transport se atestă pe următoare străzi: 

Sectorul BOTANICA:
• bd.Iu.Gagarin direcția de deplasare sens giratoriu C.Negruzzi;
Sectorul BUIUCANI:
• intersecția cu sens giratoriu str.Calea Ieșilor – I.Creangă – bd.Ștefan cel Mare;
Sectorul CENTRU:
• bd.Ștefan cel Mare tronsonul străzilor Ciuflea – Tighima;
• str.Pan Halippa direcția de deplasare str.Ismail;
Sectorul CIOCANA:
• str.Uzinelor tronsonul străzilor Voluntarilor – Lunca Bîcului;
• str.Vadului Vodă de la str. N.M.Spătarul pînă la str.Vadul lui Vodă;
• nodul rutier Tutun CTC;
Sectorul RÂȘCANI:
• intersecția cu sens giratoriu Calea Orheiului – T.Vladimirescu;
• str.Calea Orheiului – Studenţilor, direcția intrare în oraş.

Totodată, Inspectoratul Național de Securitate Publică informează că miercuri în raionele de sud ale țării ninge slab, iar pe drum se formează polei, astfel șoferii sunt îndemnați să circule cu prudență, în condiții de iarnă. Potrivit INSP, pe drumurile din țară administratorii drumurilor presoară material antiderapant, iar polițiștii monitorirează traseele, pentru a fi evitate accidentele. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

17
Tagurile:
circulație, mașini, ambuteiaj, trafic


Загрузка...
Parcare

Cum va arăta parcarea supraetajată din Chișinău: Sunt publicate schițele

87
(reînnoit 07:43 27.01.2021)
Judecând după schițele proiectului, prima parcare cu mai multe niveluri din capitală va fi combinată cu un centru comercial.

CHIȘINĂU, 27 ian - Sputnik. Pe rețelele de socializare au fost publicate schițele parcării cu mai multe niveluri din Chișinău, aceasta urmând să fie construită în apropierea Pieței Centrale.

Schițele realizate de institutul Chișinău Proiect au fost publicate de administrația pieței pe rețelele de socializare.

Judecând după desen, este planificat ca parcarea să aibă patru etaje și să fie  combinată cu un centru comercial.

După cum a anunțat anterior primarul Chișinăului, Ion Ceban, magazinele vor fi amplasate la primul etaj al clădirii.

Mașinile vor fi parcate la celelalte etaje, inclusiv pe acoperiș.

Proiectul parcării supraetajate face parte din conceptul general de modernizare a Pieței Centrale. Conform planului, parcările moderne ar trebui să apară și pe străzile Mitropolit Varlaam, Armenească și Tighina. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

87
Tagurile:
Chisinau, parcare
Tematic
Parcarea la intrarea într-un parc din Capitală va fi interzisă, dar s-a propus alternativă
Atenție șoferi, de astăzi riscați amenzi drastice pentru parcarea pe trotuare
Parcarea de la Aeroportul Internaţional Chişinău face furori
Important pentru conducătorii auto – Noile reguli pentru „parcarea pe trotuare”


Загрузка...

Emisiunea ”Obiectiv” cu Dumitru Chitoroagă: performanțe noi în domeniu biologiei

0
(reînnoit 08:17 27.01.2021)
În Republica Moldova nu este ușor să fii cercetător și adesea îndeplinești această misiune din plăcere și pasiune, chair dacă remunerarea nu este întotdeauna motivantă.

Alina Trofim este una dintre cele mai ambițioase și creative femei din domeniul științific. Ea a început să creeze proiecte de cercetări ecologice pe când era studentă la facultate. Peste un timp, soarta a adus-o în fața microscopului și, prin diverse cercetări și analize, a început să obțină culturi pure de alge cianofite. În urma experimentelor făcute, a obținut o serie de cianobacterii pe care le implementează acum cu succes în agricultură pentru îmbogățirea solului cu azot, stimularea creșterii plantelor de cultură și a recoltei.

0


Загрузка...