Primăria Chișinău

Câți bani s-au acumulat pe contul anti-COVID-19 al Primăriei și cum au fost distribuiți

64
(reînnoit 18:38 23.05.2020)
Persoane fizice și juridice au donat 1,6 milioane de lei pe contul bancar deschis de Primăria Chișinău pentru combaterea COVID-19. Un milion de lei deja a fost distribuit unor spitalele și policlinici.

CHIȘINĂU, 23 mai – Sputnik. Primăria Chișinău anunță că s-au acumulat 1,6 milioane de lei pe contul bancar pe care l-a deschis pentru combaterea COVID-19. Banii au fost donați de persoane fizice şi juridice.

Sâmbătă, 23 mai, soldul rămas pe cont era de circa 600 de mii de lei.

Restul sumei deja a fost distribuită spitalelor municipale, asociațiilor medical-teritoriale din sectoarele Chișinăului, precum și Direcției generale asistență socială și sănătate, pentru achitarea serviciilor de transportare și, respectiv, de alimentare a medicilor.

În primul rând însă banii vor fi utilizați pentru achiziţionarea de medicamente și echipamente de protecție - mănuși, halate, măști, ochelari, termometre etc..

Iată cum au fost distribuiți banii:

- AMT Buiucani, AMT Ciocana, AMT Râşcani, AMT Botanica - câte 250 mii lei;

- AMT Centru - 150 mii lei;

- IMSP Spitalul Clinic Municipal ,,Sfântul Arhanghel Mihail",  - 100 mii lei;

- IMSP Spitalul municipal nr.4 - 100 mii lei,

- IMSP Spitalul municipal nr.1 - 100 mii lei;

- Direcţia generală asistenţă socială şi sănătate - 50 mii lei pentru serviciile de transport  a lucrătorilor medicali şi 100 mii lei pentru serviciile de alimentaţie a medicilor.

Entitățile beneficiare ale sumelor indicate vor prezenta ulterior rapoarte publice despre utilizarea banilor.

Decizia privind distribuirea banilor a fost luată de Grupul de lucru creat în scopul gestionării mijloacelor bănești donate de agenții economici și persoanele fizice, în urma examinării necesităților instituțiilor medico-sanitare publice, precizează Primăria.

Contul bancar rămâne deschis - detaliile sunt prezentate pe pagina web a Primăriei Chișinău. Cetăţenii și agenții economici pot dona în continuare bani și prin intermediul serviciului guvernamental de plăţi electronice „Mpay”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

64
Tagurile:
COVID-19, primăria Chişinău
Тема:
Coronavirusul, știri de ultima oră (736)
Tematic
Diplome pentru medicii români ce au muncit la spitalul „Sf. Arhanghel Mihail” - Foto
Angajați de la Spitalul Militar Central au fost decorați de ministrul Apărării – Video
Ploaie

Ne așteaptă o duminică ploioasă: Prognozele meteorologilor

36
(reînnoit 19:12 30.05.2020)
Serviciul Hidrometeorologic de Stat anunță că vom avea parte de o zi ploiasă. Cerul va fi noros, iar temperaturile vor fi mai scăzute.

CHIȘINĂU, 31 mai - Sputnik. Meteorologii anunță pentru astăzi vreme posomorâtă, iar pe arii extinse vor cădea ploi de scurtă durată. 

Potrivit specialiștilor Serviciului Hidrometeorologic de Stat, nici temperaturile nu vor fi specifice sfârșitului lunii mai, ci ușor mai scăzute pentru această perioadă. 

Maximele vor oscila între 15 și 18 grade Celsius în nordul țării, 16 și 19 grade în centru, iar la sud mercurul din termometre va urca până la 20 de grade.

Prognoza meteo pentru 31 mai
Prognoza meteo pentru 31 mai

Datele arată că vremea va fi determinată de influența unei zone de aer cu presiunea atmosferică scăzută. Vântul va sufla din Sud-Vest.

Ploile nu vor conteni nici săptămâna viitoare. Chiar de luni vor cădea precipitații cu descărcări electrice în nordul țării. Totuși, vremea se va încălzi ușor, iar maximele vor ajunge până 25 de grade Celsius. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

36
Tagurile:
meteo, ploile
Tematic
Ploi cu tunete și fulgere anunțate pentru astăzi: Prognoza meteo pentru 24 - 30 mai
Pregătiți umbrela – vin ploi cu tunete și fulgere: Prognoza meteo pentru 20 – 26 mai


Загрузка...
Вячеслав Ионицэ

Cât de pregătiți suntem dezvoltăm comerțul electronic: Iată ce spun experții economici

69
(reînnoit 00:36 31.05.2020)
Pandemia COVID-19 a avut un efect catalizator asupra pieței comerțului online. Chiar dacă în ultima perioadă, tendința de a procura produse pe Internet a crescut semnificativ în rândul moldovenilor, piața online în Moldova se află la început de cale.
Impactul pandemiei asupra comerțului electronic: Iată ce spun experții economici

O măsură importantă din partea autorităților pentru susținerea businessului în condițiile unei prelungiri a crizei pandemice ar trebui să fie trecerea la comerțul electronic al tuturor tipurilor de afaceri. Potrivit Băncii Mondiale, astăzi în Moldova doar jumătate dintre companii au propriul lor site sau pagină pe rețelele de socializare.

Experții vorbesc despre posibilitatea statului de a oferi programe de subvenționare a companiilor pentru a crea magazine online, precum și pentru reducerea cheltuielilor privind comisioanele mari legate de plățile online care ajung la 3 la sută.

Într-un interviu pentru Sputnik Moldova, expertul economic Veaceslav Ioniță a remarcat faptul că pandemia de coronavirus își lasă amprenta în sensul pozitiv asupra comerțului online, demonstrând că acesta este foarte important și accesibil, în special în această perioadă.

Cu toate acestea, expertul a menționat că în țara noastră nu este practicat comerțul online în adevăratul sens al cuvântului, iar vânzările de acest tip se află la început de cale. Potrivit lui Ioniță, în realitate, comerțul online presupune și achitarea online, iar la noi acest segment este puțin dezvoltat.

"În Moldova plățile online sunt efectuate pentru achitarea serviciilor comunale. În mare parte, dacă achiziționăm un produs de pe Internet, achitarea se face la venirea curierului. Acesta nu este comerțul online adevărat", a explicat expertul economic.

În același timp, Veaceslav Ioniță a subliniat că în ultima perioadă moldovenii au început să plaseze la greu comenzi online. Expertul economic consideră că această tendință se va menține și după încheierea pandemiei.

De menționat este că în ultimele luni mai mulți antreprenori s-au conformat noilor cerințe și au început să-și vândă marfa online. Cei care deja au experiență în domeniul respectiv au remarcat o creștere spectaculoasă a vânzărilor online pe timp de pandemie.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

69
Tagurile:
pandemie, expert economic, Comerț online


Загрузка...