CHIȘINĂU, 23 mai – Sputnik. Autoritatea Aeronautică Civilă informează că a aprobat trei curse charter „Chișinău – Moscova” pentru perioada 29 - 31 mai.
Biletele pentru curse pot fi procurate online pe site-urile operatorilor.
Luna aceasta au fost operate mai multe curse charter de repatriere a cetățenilor moldoveni din Franța, Marea Britanie, Italia și Federația Rusă.
Ministerul de Externe i-a îndemnat anterior pe cetățenii moldoveni să revină în țară doar prin intermediul curselor autorizate, să se informeze despre zborurile efectuate în scopul repatrierii, exclusiv din surse oficiale, în special de pe pagina web a Autorității Aeronautice Civile (www.caa.md), să consulte reprezentanții Ambasadei sau Consulatului General al Republicii Moldova din țara de reședință în privința procedurilor de repatriere.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
CHIȘINĂU 21 ian - Sputnik. O tânără din raionul Râșcani se deplasa spre Sângerei, iar la un moment dat a pierdut controlul mijlocului de transport și s-a izbit într-un copac. Din cauza loviturii puternice, șoferița a murit pe loc până la venirea ambulanței.
În urma impactului, mașina a fost transformată într-un morman de fiare. În automobil se mai aflau și doi pasageri, care s-au ales cu numeroase traumatisme și au fost transportați de urgență la spital.
Potrivit ofițerului de presă al Inspectoratului de Poliție Sângerei Ina Moscaliuc, oamenii legii urmează să stabilească toate circumstanțele producerii accidentului.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
Majorarea preţului produselor petroliere, înregistrată în ultimele zile, este justificată, spune expertul economic Veaceslav Ioniță. Potrivit fostului deputat, la baza acestor scumpiri stă creșterea accizei pentru produsele petroliere, precum și creșterea prețurilor pe piețele internaționale.
„În acest an s-au întâmplat două lucruri negative, din punctul nostru de vedere, care au afectat prețurile la produsele petroliere. Unu – anul acesta, la fel ca și în fiecare an din ultimii 10 ani de zile, Guvernul majorează accizele la produsele petroliere. În acest an, pentru un litru de benzină pe care îl cumpărați, plătiți 4,87 acciza. Anul trecut a fost 4,47 acciza. Să nu uităm și de TVA-ul care constituie 48 de bani. Deci avem 48 de bănuți impozite achitate suplimentar pentru fiecare litru de benzină. Acesta este primul factor legat de creșterea prețurilor la produsele petroliere”, a declarat Veaceslav Ioniță într-un interviu pentru Sputnic Moldova.
Și creșterea prețului petrolului pe piețele internaționale a dus la scumpirea benzinei și a motorinei.
„Dacă în luna septembrie-octombrie a anului trecut prețului unui barrel de petrol a fost de 40 USD, ceea ce tradus în lei moldovenești înseamnă 4 lei și 30 de bănuți, în decembrie el s-a scumpit cu 25% până la 50 USD, iar în prezent a mai crescut cu 10% până la 55 USD/barrel. Ceea ce înseamnă o scumpire de 50 de bănuți a litrului de petrol doar în ultimele zile”, a adăugat Veaceslav Ioniță.
Expertul spune că petroliștii au profitat de pe urma ieftinirii petrolului în vara anului trecut, când prețul la petrol a scăzut dramatic, ajungând la minimul din ultimii 25 ani, dar acum nu fac decât să se adapteze condițiilor de pe piață.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
CHIȘINĂU, 21 ian – Sputnik. Printre decretele semnate de Joe Biden miercuri, 20 ianuarie se regăsește și cel cu privire revenire SUA în Acordul de la Paris privind schimbările climatice, informrază RIA Novosti.
De asemenea, el a dispus revenirea țării în Organizația Mondială a sănătății. Procesul de ieșire a Americii din OMS a fost lansat în iulie trecut de Trump, care a învinuit organizația de mușamalizare a adevăratei amplori a epidemiei de coronavirus, în interesul Chinei, și refuzul de a se reforma.
Biden a întors de asemenea SUA în Acordul de la Paris cu privire la climă. Documentul presupune reducerea emisiilor de dioxid de carbon în atmosferă.
Noul președinte a oprit totodată construcția zidului la frontiera cu Mexicul și a anulat regimul stării de urgență în teritoriile din preajma frontierei.
Administrația lui Trump a înăsprit anterior regimul de acces în țară al imigranților, de asemenea, a ridicat un zid pe o bună parte a frontierei cu Mexicul pentru a împiedica pătrunderea ilegală pe teritoriul SUA. Trump a promis să construiască în jur de 720-800 de kilometri de gard, până la 5 ianuarie erau ridicați deja 727 de kilometri. De menționat că Biden a dat de înțeles anterior că nu va dărâma ceea ce a fost construit deja.
În afară de aceasta, Biden a semnat decretul cu privire la anularea restricțiilor de intrare în Statele Unite pentru cetățenii unui șir de țări din Orientul Mijlociu. În 2017, Trump a interzis accesul cetățenilor din Iran, Libia, Yemen, Somalia, Sudan și Irak. După ce câteva instanțe locale de judecată au recunoscut decretul drept ilegal, acesta fost redactat: din listă au fost omise Irakul și Sudanul, dar a fost adăugat Ciad și RPDC. În lista neagră au ajuns de asemenea funcționari venezueleni.
Printr-un alt decret semnat de noul șef al statului este rechemată permisiunea cu privire la construcția conductei Keystone XL la frontiera dintre Canada și SUA, care era susținută de administrația lui Trump.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova