Vameșii și polițiștii de fontieră au schimbat uniformele pe costume de protecție

Câte persoane au intrat și au ieșit din țară în 24 de ore: Nicio suspecție de COVID-19

514
(reînnoit 12:03 23.05.2020)
Aproape 4.000 de persoane au traversat frontiera de stat în 24 de ore. Peste 2.500 au intrat în țară. Pe cale terestră, din Federația Rusă au revenit 151 de moldoveni, tranzitând Ucraina, iar din Cehia au revenit 85 de conaționali.

CHIȘINĂU, 23 mai – Sputnik. Un număr de 3.991 de persoane au traversat frontiera din dimineața de 22 mai până în dimineața de 23 mai.

Din acest total, 2. 513 persoane au intrat în Republica Moldova, inclusiv 1.351 pe la frontiera moldo-română, iar 738 – traversând frontiera cu Ucraina.

Totodată, 424 de persoane au intrat în țară pe cale aeriană, informează Poliția de Frontieră.

Nicio persoană nu a prezentat simptome ale infecției de tip COVID-19. În punctele de trecere a frontierei au fost supuse screeningului toate cele 3.991 de persoane și completate 2.513 fișe epidemiologice individuale.

Cele mai tranzitate puncte de trecere a frontierei, la intrarea în Republica Moldova, au fost: PTF Leușeni – 979 traversări persoane; PTF Otaci –  432 traversări persoane; PTF Aeroportul Chișinău - 424 traversări persoane (curse charter Istanbul, Moscova și București); PTF Giurgiulești-Galați - 200 traversări persoane; PTF Tudora – 245 traversări persoane.

În punctul de trecere Otaci, pe sensul de intrare în țară s-au înregistrat 151 de cetățeni moldoveni care au revenit din Federația Rusă tranzitând Ucraina.

Alți 85 de moldoveni au revenit din Cehia. Până la punctul de trecere românesc Albița, a fost organizată deplasarea lor cu un autocar. Apoi, ei au traversat frontiera Republicii Moldova pe jos, pentru ca ulterior, din punctul de trecere Leușeni, să fie preluați de un alt autocar, pentru deplasarea în interiorul țării.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

514
Tagurile:
traversarea frontierei, Traversări, COVID-19
Tematic
Putin: Situația legată de COVID-19 se stabilizează, trebuie să consolidăm rezultatele
Вячеслав Ионицэ

Cât de pregătiți suntem dezvoltăm comerțul electronic: Iată ce spun experții economici

68
(reînnoit 00:36 31.05.2020)
Pandemia COVID-19 a avut un efect catalizator asupra pieței comerțului online. Chiar dacă în ultima perioadă, tendința de a procura produse pe Internet a crescut semnificativ în rândul moldovenilor, piața online în Moldova se află la început de cale.
Impactul pandemiei asupra comerțului electronic: Iată ce spun experții economici

O măsură importantă din partea autorităților pentru susținerea businessului în condițiile unei prelungiri a crizei pandemice ar trebui să fie trecerea la comerțul electronic al tuturor tipurilor de afaceri. Potrivit Băncii Mondiale, astăzi în Moldova doar jumătate dintre companii au propriul lor site sau pagină pe rețelele de socializare.

Experții vorbesc despre posibilitatea statului de a oferi programe de subvenționare a companiilor pentru a crea magazine online, precum și pentru reducerea cheltuielilor privind comisioanele mari legate de plățile online care ajung la 3 la sută.

Într-un interviu pentru Sputnik Moldova, expertul economic Veaceslav Ioniță a remarcat faptul că pandemia de coronavirus își lasă amprenta în sensul pozitiv asupra comerțului online, demonstrând că acesta este foarte important și accesibil, în special în această perioadă.

Cu toate acestea, expertul a menționat că în țara noastră nu este practicat comerțul online în adevăratul sens al cuvântului, iar vânzările de acest tip se află la început de cale. Potrivit lui Ioniță, în realitate, comerțul online presupune și achitarea online, iar la noi acest segment este puțin dezvoltat.

"În Moldova plățile online sunt efectuate pentru achitarea serviciilor comunale. În mare parte, dacă achiziționăm un produs de pe Internet, achitarea se face la venirea curierului. Acesta nu este comerțul online adevărat", a explicat expertul economic.

În același timp, Veaceslav Ioniță a subliniat că în ultima perioadă moldovenii au început să plaseze la greu comenzi online. Expertul economic consideră că această tendință se va menține și după încheierea pandemiei.

De menționat este că în ultimele luni mai mulți antreprenori s-au conformat noilor cerințe și au început să-și vândă marfa online. Cei care deja au experiență în domeniul respectiv au remarcat o creștere spectaculoasă a vânzărilor online pe timp de pandemie.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

68
Tagurile:
pandemie, expert economic, Comerț online


Загрузка...
Молдавские леи

Angajații la privat au salarii mai mari: Iată cine primește aproape 18 mii de lei pe lună

303
(reînnoit 22:53 30.05.2020)
Salariul mediu brut pe economie a crescut în primul trimestru din acest an față de aceeaşi perioadă a anului trecut, dar s-a micșorat comparativ cu cel înregistrat la sfârşitul anului 2019. Asta arată datele Biroului Național de Statistică.

CHIȘINĂU, 30 mai - Sputnik. Potrivit unui raport al Biroului Naţional de Statistică, în primul trimestru al anului câştigul mediu lunar brut a fost de peste 7 mii 600 de lei, cu 10,3 la sută mai mare faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, dar în scădere cu 2,3% faţă de sfârșitul anului 2019. 

Datele arată că bugetarii câştigă mai puţin decât cei din sectorul privat. Astfel, în primele patru luni ale anului angajații la stat au primit în medie aproape 7 mii de lei, iar cei din sectorul privat au ridicat un salariu mediu brut cu aproape 800 de lei mai mare.

Cel mai bine plătit domeniu rămâne a fi IT-ul, unde salariul mediu depăşeşte 17 mii 700 de lei. Urmează sectorul finanțe şi asigurări, unde leafa medie este mai mare de 13 mii 700 de lei.

În top trei este și sectorul energiei electrice și termice, gaze, apă caldă și aer condiționat, unde salariul mediu ajunge la aproape 12 mii de lei.

La polul opus sunt următoarele domenii:

  • Agricultură, silvicultură și pescuit – 4 842 lei
  • Activitățile de cazare și alimentație publică – 5 152 lei
  • Artă, activități de recreere și de agrement - 5 587

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

303
Tagurile:
venituri, bani, lei
Tematic
Pensionarii vor primi ajutor financiar în mărime de 700 de lei: Iată în ce condiții
Se va scumpi sau ba până la 10 lei călătoria cu microbuzul: Răspunsul primarului Capitalei


Загрузка...