Foto simbol

Ce înseamnă fii activist civic în Moldova și militezi pentru o cauză sensibilă

95
(reînnoit 12:03 23.05.2020)
Problema fumatului este una de actualitate pentru țara noastră, iar legislația în vigoare nu este respectată întotdeauna.

Amplasarea chioșcurilor care comercializează articole din tutun la o distanță corespunzătoare de școli și instituții medicale, fumatului în localuri - sunt aspecte asupra cărora atrag atenția activiștii civici, date fiind efectele grav ale consumului de tutun asupra sănătății oamenilor și carențele în ceea ce ține de respectarea Legii privind controlul tutunului. Tânărul activist civic Radion Gavriloi, a vorbit în cadrul unui interviu realizat de Anastasia Niculița despre experiența sa în acest domeniu.

- Ce v-a determinat să acordați o atenție sporită anume acestui subiect?

- De regulă, politicienii nu atrag atenția asupra unei probleme sociale sau economice atât timp cât oamenii nu atenționează asupra acesteia.

Conform Biroului Național de Statistică, locuitorii Moldovei, apți de muncă, cel mai des mor din cauza bolilor cardiovasculare. Iar noi știm că fumatul atacă grav inclusiv sistemul cardiovascular. Oamenii nu mor de la o țigară și nici de la zece țigări, însă fumatul chiar și al unei singure țigări pe zi afectează sănătatea omului. Astfel că politicile trebuie să fie îndreptate spre scăderea consumului produselor din tutun.

Avertismentul medicilor: Vezi care este legătura dintre alcool, tutun și tuberculoză>>>

- Cum credeți, de ce agenții economici încalcă legea privind controlul tutunului?

- „Just Business”. Dar este și mai neplăcut când administratorii unor localuri de alimentație publică permit fumatul în încăperi, astfel expunându-i riscului chiar pe angajații săi.

- Ce acțiuni trebuie să întreprindă autoritățile pentru ca produsele din tutun să nu fie disponibile în apropierea instituțiilor de învățământ?

- La nivel legislativ – avem o claritate. Este interzisă comercializarea produselor din tutun în magazine mici și gherete (până la 20m2) la o distanță de până la 200m de la instituțiile medico-sanitare și cele de învățământ.

Țigări electronice
© Sputnik / Виталий Белоусов

Sunt trei instituții care pot aplica amenzi: Agenția Națională pentru Sănătatea Publică, Poliția și Primăria/preturile. Amenda aplicată de poliție este de până la 20.000 lei. Pentru a doua încălcare se aplică amenda dublă, pentru a treia încălcare – amenda triplă (Codul Contravențional Art. 34 și 911 alin 20).

Autoritățile publice locale ar putea să nu elibereze scheme de amplasare pentru cei care intenționează să comercializeze produse din tutun.

Pentru a comercializa ceva, agentul economic notifică, adică înștiințează Primăria despre intenția sa. Indică locul și tipul de produse. Primăria, atunci când obține notificarea, poate înștiința agentul economic despre interzicerea vânzării țigărilor în acel loc. În caz contrar, se aplică amenda.

- Câte gherete vând ilegal țigări în municipiul Chișinău?

- Până în noiembrie 2019, erau aproximativ 400 de gherete care vindeau ilegal țigări. Din noiembrie până astăzi, numărul lor a scăzut semnificativ. Cea mai mare parte dintre ele au scos țigările și au rămas doar cu presă și cărți.

 - Personal, ce măsuri ați întreprins pentru a soluționa această problemă?

- Am expediat vreo 50 de petiții către ANSP, vreo 30 de petiții către poliție, o petiție de 200 de pagini către primarul-interimar Ruslan Codreanu, care nu i-a dat curs. Mă bucur că primarul actual a evacuat o mare parte a gheretelor.

Vorbeam permanent despre problema vânzării ilegale la Consiliul Național Coordonator în domeniul Controlului Tutunului. În vara anului 2019, am participat în grupul de lucru care a efectuat modificări la Legea 278/2007 privind controlul tutunului. Atunci, consumul produselor din tutun care nu arde (cum este IQOS) a fost considerat fumat și interzis de a fi consumat în școli, universități, spitale, localurile de alimentație publică și orice alt loc public închis.  Tot atunci, amenda pentru vânzarea ilegală a țigărilor în preajma instituțiilor medico-sanitare și cele de învățământ a crescut de la minimum 1500 lei la minimum 17500 lei. Eu nu am acționat singur, au fost mulți activiști care s-au implicat în acumularea informației, depunerea petițiilor, la verificarea conformității.

- Ce acțiuni sunt necesare pentru viitor?

- Din partea Ministerului Finanțelor este necesară majorarea accizelor. Este cea mai simplă și cea mai eficientă soluție pentru a scădea consumul produselor din tutun. Majorând accizele, costul țigărilor va crește, iar adolescenții și persoanele cu venituri mici nu-și vor mai permite să fumeze. Poliția de frontieră trebuie să asigure ca în Moldova să nu ajungă marfa de contrabandă. Direcția securitatea publică a Poliției trebuie să verifice localurile de alimentație publică, curțile școlilor și spitalelor.  Iar cetățenii trebuie să reclame orice încălcare a legislației.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

95
Tagurile:
activist civic, fumat, Controlul Tutunului
Tematic
Studiu: Savanții bat alarma - Țigările provoacă mai multă insomnie decât cafeaua
Ploaie

Ne așteaptă o duminică ploioasă: Prognozele meteorologilor

85
(reînnoit 19:12 30.05.2020)
Serviciul Hidrometeorologic de Stat anunță că vom avea parte de o zi ploiasă. Cerul va fi noros, iar temperaturile vor fi mai scăzute.

CHIȘINĂU, 31 mai - Sputnik. Meteorologii anunță pentru astăzi vreme posomorâtă, iar pe arii extinse vor cădea ploi de scurtă durată. 

Potrivit specialiștilor Serviciului Hidrometeorologic de Stat, nici temperaturile nu vor fi specifice sfârșitului lunii mai, ci ușor mai scăzute pentru această perioadă. 

Maximele vor oscila între 15 și 18 grade Celsius în nordul țării, 16 și 19 grade în centru, iar la sud mercurul din termometre va urca până la 20 de grade.

Prognoza meteo pentru 31 mai
Prognoza meteo pentru 31 mai

Datele arată că vremea va fi determinată de influența unei zone de aer cu presiunea atmosferică scăzută. Vântul va sufla din Sud-Vest.

Ploile nu vor conteni nici săptămâna viitoare. Chiar de luni vor cădea precipitații cu descărcări electrice în nordul țării. Totuși, vremea se va încălzi ușor, iar maximele vor ajunge până 25 de grade Celsius. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

85
Tagurile:
meteo, ploile
Tematic
Ploi cu tunete și fulgere anunțate pentru astăzi: Prognoza meteo pentru 24 - 30 mai
Pregătiți umbrela – vin ploi cu tunete și fulgere: Prognoza meteo pentru 20 – 26 mai


Загрузка...
Вячеслав Ионицэ

Cât de pregătiți suntem dezvoltăm comerțul electronic: Iată ce spun experții economici

73
(reînnoit 00:36 31.05.2020)
Pandemia COVID-19 a avut un efect catalizator asupra pieței comerțului online. Chiar dacă în ultima perioadă, tendința de a procura produse pe Internet a crescut semnificativ în rândul moldovenilor, piața online în Moldova se află la început de cale.
Impactul pandemiei asupra comerțului electronic: Iată ce spun experții economici

O măsură importantă din partea autorităților pentru susținerea businessului în condițiile unei prelungiri a crizei pandemice ar trebui să fie trecerea la comerțul electronic al tuturor tipurilor de afaceri. Potrivit Băncii Mondiale, astăzi în Moldova doar jumătate dintre companii au propriul lor site sau pagină pe rețelele de socializare.

Experții vorbesc despre posibilitatea statului de a oferi programe de subvenționare a companiilor pentru a crea magazine online, precum și pentru reducerea cheltuielilor privind comisioanele mari legate de plățile online care ajung la 3 la sută.

Într-un interviu pentru Sputnik Moldova, expertul economic Veaceslav Ioniță a remarcat faptul că pandemia de coronavirus își lasă amprenta în sensul pozitiv asupra comerțului online, demonstrând că acesta este foarte important și accesibil, în special în această perioadă.

Cu toate acestea, expertul a menționat că în țara noastră nu este practicat comerțul online în adevăratul sens al cuvântului, iar vânzările de acest tip se află la început de cale. Potrivit lui Ioniță, în realitate, comerțul online presupune și achitarea online, iar la noi acest segment este puțin dezvoltat.

"În Moldova plățile online sunt efectuate pentru achitarea serviciilor comunale. În mare parte, dacă achiziționăm un produs de pe Internet, achitarea se face la venirea curierului. Acesta nu este comerțul online adevărat", a explicat expertul economic.

În același timp, Veaceslav Ioniță a subliniat că în ultima perioadă moldovenii au început să plaseze la greu comenzi online. Expertul economic consideră că această tendință se va menține și după încheierea pandemiei.

De menționat este că în ultimele luni mai mulți antreprenori s-au conformat noilor cerințe și au început să-și vândă marfa online. Cei care deja au experiență în domeniul respectiv au remarcat o creștere spectaculoasă a vânzărilor online pe timp de pandemie.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

73
Tagurile:
pandemie, expert economic, Comerț online


Загрузка...
meci de fotbal

Cinci cluburi de fotbal din Moldova au obținut dreptul de participa la competiții europene

0
(reînnoit 21:35 30.05.2020)
Cinci cluburi de fotbal din Moldova au obținut dreptul de a participa la turneele UEFA, iar altor trei echipe de fotbal din Moldova li s-a refuzat acordarea licenței de participare la competiții europene.

CHIȘINĂU, 31 mai - Sputnik. Licențele UEFA au fost eliberate pentru cinci cluburi de fotbal din Moldova, a anunțat Federația Moldovenească de Fotbal.

Este vorba despe „Sheriff” (Tiraspol), „Sfântul Gheorghe” (Suruceni), „Petrocub” (Hâncești), „Dinamo-Auto” (Tiraspol) și „Speranța” (Nisporeni).

Astfel, cinci cluburi au obținut dreptul de a participa la sezonul următor al competițiilor europene. „Sheriff” va participa la Liga Campionilor, iar echipele „Sfintul Gheorghe” și „Petrocub” - în Europa League.

În același timp, altor trei echipe le-au fost refuzată eliberarea licențelor UEFA. Cluburile „Milsami” (Orhei), „Zimbru” (Chișinău) și „Codru” (Lozova) au fost lipsite de dreptul de a participa la meciurile din noul sezon al Cupei Europene.

Timp cinci zile, aceste cluburi pot folosi dreptul de a contesta decizia adoptată de Federația Moldovenească de Fotbal.

Licența UEFA pentru a participarea la turneul feminin al Ligii Campionilor i-a fost acordată echipei „Agarista” din Anenii Noi.

Будь в курсе всех новостей в Молдове и мире! Подпишись на наш канал в Telegram>>>

Смотрите Video и слушайте Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Moldova, fotbal, cluburi
Tematic
Merită sau nu reunirea campionatelor de fotbal ale țărilor fostei URSS într-o singură ligă


Загрузка...