Oficiu

O abordare ce va îmbunătăți dialogul dintre piața serviciilor educaționale și piața muncii

54
(reînnoit 15:35 23.05.2020)
Ministerul Educației, Culturii și Cercetării (MECC) a aprobat o metodologie menită să îmbunătățească dialogul dintre piața serviciilor educaționale și piața muncii. Documentul reflectă cerințele și particularitățile pieței muncii.

CHIȘINĂU, 23 mai – Sputnik. Ministerul Educației, Culturii și Cercetării (MECC) a aprobat „Metodologia de implementare a Standardelor de calificare de către instituţiile de învăţământ profesional tehnic și superior”. 

MECC menționează că necesitatea aprobării acestei metodologii a fost generată de schimbările rapide din societate şi evoluția tehnologiilor moderne, care au generat dificultăți în procesul de formare profesională de toate nivelurile.

Piaţa muncii a devenit tot mai flexibilă şi necesită o receptivitate sporită a mediului educațional faţă de cerinţele angajatorului în continuă schimbare, a argumentat ministerul.

Ministerul și-ar dori ca între piața serviciilor educaționale și piața muncii să existe un dialog dinamic, flexibil, continuu și bazat pe încredere reciprocă.

Potrivit ministerului, metodologia aprobată elucidează parcursul competențelor profesionale - de la cerințele pieței muncii până la achiziționarea acestora de către viitorul angajat; prezintă, într-o formă succintă, particularitățile caracteristice diferitelor niveluri de calificare; specificul funcționării diferitelor tipuri de instituții de învățământ; le oferă managerilor instituțiilor de învățământ, cadrelor didactice şi beneficiarilor serviciilor educaționale posibilitatea formării unei viziuni de ansamblu asupra sistemului de formare profesională din Republica Moldova.

Metodologia poate fi accesată la acest link: https://mecc.gov.md/ro/content/cadrul-national-al-calificarilor-2#faq-Acte-legislative-%C8%99i-normative

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

54
Tagurile:
sistem educational, piata muncii
Tematic
Când vor putea fi înscriși copii în clasa întâi: Precizări de la ministrul Educației
Noutăți pe „educațieonline.md”: Iată cât de populară este platforma  
Вячеслав Ионицэ

Cât de pregătiți suntem dezvoltăm comerțul electronic: Iată ce spun experții economici

66
(reînnoit 00:36 31.05.2020)
Pandemia COVID-19 a avut un efect catalizator asupra pieței comerțului online. Chiar dacă în ultima perioadă, tendința de a procura produse pe Internet a crescut semnificativ în rândul moldovenilor, piața online în Moldova se află la început de cale.
Impactul pandemiei asupra comerțului electronic: Iată ce spun experții economici

O măsură importantă din partea autorităților pentru susținerea businessului în condițiile unei prelungiri a crizei pandemice ar trebui să fie trecerea la comerțul electronic al tuturor tipurilor de afaceri. Potrivit Băncii Mondiale, astăzi în Moldova doar jumătate dintre companii au propriul lor site sau pagină pe rețelele de socializare.

Experții vorbesc despre posibilitatea statului de a oferi programe de subvenționare a companiilor pentru a crea magazine online, precum și pentru reducerea cheltuielilor privind comisioanele mari legate de plățile online care ajung la 3 la sută.

Într-un interviu pentru Sputnik Moldova, expertul economic Veaceslav Ioniță a remarcat faptul că pandemia de coronavirus își lasă amprenta în sensul pozitiv asupra comerțului online, demonstrând că acesta este foarte important și accesibil, în special în această perioadă.

Cu toate acestea, expertul a menționat că în țara noastră nu este practicat comerțul online în adevăratul sens al cuvântului, iar vânzările de acest tip se află la început de cale. Potrivit lui Ioniță, în realitate, comerțul online presupune și achitarea online, iar la noi acest segment este puțin dezvoltat.

"În Moldova plățile online sunt efectuate pentru achitarea serviciilor comunale. În mare parte, dacă achiziționăm un produs de pe Internet, achitarea se face la venirea curierului. Acesta nu este comerțul online adevărat", a explicat expertul economic.

În același timp, Veaceslav Ioniță a subliniat că în ultima perioadă moldovenii au început să plaseze la greu comenzi online. Expertul economic consideră că această tendință se va menține și după încheierea pandemiei.

De menționat este că în ultimele luni mai mulți antreprenori s-au conformat noilor cerințe și au început să-și vândă marfa online. Cei care deja au experiență în domeniul respectiv au remarcat o creștere spectaculoasă a vânzărilor online pe timp de pandemie.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

66
Tagurile:
pandemie, expert economic, Comerț online


Загрузка...
Молдавские леи

Angajații la privat au salarii mai mari: Iată cine primește aproape 18 mii de lei pe lună

299
(reînnoit 22:53 30.05.2020)
Salariul mediu brut pe economie a crescut în primul trimestru din acest an față de aceeaşi perioadă a anului trecut, dar s-a micșorat comparativ cu cel înregistrat la sfârşitul anului 2019. Asta arată datele Biroului Național de Statistică.

CHIȘINĂU, 30 mai - Sputnik. Potrivit unui raport al Biroului Naţional de Statistică, în primul trimestru al anului câştigul mediu lunar brut a fost de peste 7 mii 600 de lei, cu 10,3 la sută mai mare faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, dar în scădere cu 2,3% faţă de sfârșitul anului 2019. 

Datele arată că bugetarii câştigă mai puţin decât cei din sectorul privat. Astfel, în primele patru luni ale anului angajații la stat au primit în medie aproape 7 mii de lei, iar cei din sectorul privat au ridicat un salariu mediu brut cu aproape 800 de lei mai mare.

Cel mai bine plătit domeniu rămâne a fi IT-ul, unde salariul mediu depăşeşte 17 mii 700 de lei. Urmează sectorul finanțe şi asigurări, unde leafa medie este mai mare de 13 mii 700 de lei.

În top trei este și sectorul energiei electrice și termice, gaze, apă caldă și aer condiționat, unde salariul mediu ajunge la aproape 12 mii de lei.

La polul opus sunt următoarele domenii:

  • Agricultură, silvicultură și pescuit – 4 842 lei
  • Activitățile de cazare și alimentație publică – 5 152 lei
  • Artă, activități de recreere și de agrement - 5 587

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

299
Tagurile:
venituri, bani, lei
Tematic
Pensionarii vor primi ajutor financiar în mărime de 700 de lei: Iată în ce condiții
Se va scumpi sau ba până la 10 lei călătoria cu microbuzul: Răspunsul primarului Capitalei


Загрузка...