Coș de gunoi

Chișinăuienii, deranjați de lipsa coșurilor de gunoi în parcurile din Capitală

72
(reînnoit 21:11 22.05.2020)
Lipsa coșurilor de gunoi în parcuri este o problemă stringentă în Chișinău – unii oameni sunt deranjați de această situație, iar alții aruncă resturile pe unde se nimerește.

CHIȘINĂU, 22 mai – Sputnik, Anastasia Niculiţa. Deseori se întâmplă că oamenii care se plimbă prin parcurile din Capitală nu au unde să arunce anumite resturi – ambalaje, recipiente, pachete – astfel că se produce o poluare a spațiilor, iar peisajele din parcuri devin mai puțin atractive. Odată cu încălzirea vremii, coșurile existente sau dovedit a fi neîncăpătoare, deteriorate s-au într-o stare avansată de uzură.

Un astfel de tablou neplăcut poate fi văzut și în  “Valea Trandafirilor”, parc situat în sectorul Botanica al Capitalei.

“Consider că este o problemă destul de actuală - în multe parcuri, dar și la general pe străzi, lipsesc coșurile de gunoi. Dacă ai de aruncat ceva, este greu să găsești unul. Este complicat pentru că parcurile nu sunt dotate corespunzător. Pentru așa un parc mare sunt puține coșuri. După o zi odihnă sau sărbătoare, ele sunt umplute peste măsură” a menționat Ecaterina Ciobanu

Mulți oameni s-au obișnuit cu această situație

“Eu umblu permanent cu un rucsac și, de obicei, când îmi rămân ceva deșeuri, le pun în buzunarul acestuia, în vreo sacoșă sau în buzunar. Lipsa tomberoanelor este un lucru deranjant pentru mine”, spune un alt interlocutor.

Unii afirmă că lipsa de educație și a bunului simț este cauza principală a acestei situații, iar cea mai gravă consecință este poluarea parcurilor.

”Totul depinde de oameni și de cultura lor, mulți nu au respectul față de mediul în care trăiesc. Eu deseori am ocazia să ies la plimbare și mă uimește faptul cum unii tineri sau oameni în vârstă neglijează curățenia. Da, sunt puține coșuri, unele sunt vandalizate, dar tot este de vină cineva”, a spus Igor Litvinesco

La fel de deranjați sunt și locuitorii care se plimbă printr-un parc-pădure din sectorul Râșcani al Chișinăului, și tot din cauza că nu au unde arunca gunoiul

“Nu cred că este o persoană anume care e vinovată de starea deplorabilă în ceea ce privește tomberoanele. Cauza numărul unu sunt persoanele care le deteriorează, fie că sunt boschetari, tineri, sau persoane în stare de ebrietate. Iar a două cauză este că statul nu poate găsi o soluție pentru a rezolva problema. În final, o problemă aparent nesemnificativă cum este lipsa și starea tomberoanelor, se va transforma într-o problemă mai mare - poluarea abundentă cu deșeuri”, a subliniat Elena Verejan

Totuși, este responsabilitatea autorităților să instaleze noi coșuri pentru gunoi în parcurile din Capitală.  Iar la stabilirea locului unde vor fi instalate acestea, să se țină cont de fluxul de oameni care obișnuiesc să se odihnească acolo.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

72
Tagurile:
Capitală, parcuri, gunoi
Tematic
Libertate și nu prea: Vezi în ce condiții poți merge în parc sau pădure
Ploaie

Ne așteaptă o duminică ploioasă: Prognozele meteorologilor

5
(reînnoit 19:12 30.05.2020)
Serviciul Hidrometeorologic de Stat anunță că vom avea parte de o zi ploiasă. Cerul va fi noros, iar temperaturile vor fi mai scăzute.

CHIȘINĂU, 31 mai - Sputnik. Meteorologii anunță pentru astăzi vreme posomorâtă, iar pe arii extinse vor cădea ploi de scurtă durată. 

Potrivit specialiștilor Serviciului Hidrometeorologic de Stat, nici temperaturile nu vor fi specifice sfârșitului lunii mai, ci ușor mai scăzute pentru această perioadă. 

Maximele vor oscila între 15 și 18 grade Celsius în nordul țării, 16 și 19 grade în centru, iar la sud mercurul din termometre va urca până la 20 de grade.

Prognoza meteo pentru 31 mai
Prognoza meteo pentru 31 mai

Datele arată că vremea va fi determinată de influența unei zone de aer cu presiunea atmosferică scăzută. Vântul va sufla din Sud-Vest.

Ploile nu vor conteni nici săptămâna viitoare. Chiar de luni vor cădea precipitații cu descărcări electrice în nordul țării. Totuși, vremea se va încălzi ușor, iar maximele vor ajunge până 25 de grade Celsius. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

5
Tagurile:
meteo, ploile
Tematic
Ploi cu tunete și fulgere anunțate pentru astăzi: Prognoza meteo pentru 24 - 30 mai
Pregătiți umbrela – vin ploi cu tunete și fulgere: Prognoza meteo pentru 20 – 26 mai


Загрузка...
Вячеслав Ионицэ

Cât de pregătiți suntem dezvoltăm comerțul electronic: Iată ce spun experții economici

69
(reînnoit 00:36 31.05.2020)
Pandemia COVID-19 a avut un efect catalizator asupra pieței comerțului online. Chiar dacă în ultima perioadă, tendința de a procura produse pe Internet a crescut semnificativ în rândul moldovenilor, piața online în Moldova se află la început de cale.
Impactul pandemiei asupra comerțului electronic: Iată ce spun experții economici

O măsură importantă din partea autorităților pentru susținerea businessului în condițiile unei prelungiri a crizei pandemice ar trebui să fie trecerea la comerțul electronic al tuturor tipurilor de afaceri. Potrivit Băncii Mondiale, astăzi în Moldova doar jumătate dintre companii au propriul lor site sau pagină pe rețelele de socializare.

Experții vorbesc despre posibilitatea statului de a oferi programe de subvenționare a companiilor pentru a crea magazine online, precum și pentru reducerea cheltuielilor privind comisioanele mari legate de plățile online care ajung la 3 la sută.

Într-un interviu pentru Sputnik Moldova, expertul economic Veaceslav Ioniță a remarcat faptul că pandemia de coronavirus își lasă amprenta în sensul pozitiv asupra comerțului online, demonstrând că acesta este foarte important și accesibil, în special în această perioadă.

Cu toate acestea, expertul a menționat că în țara noastră nu este practicat comerțul online în adevăratul sens al cuvântului, iar vânzările de acest tip se află la început de cale. Potrivit lui Ioniță, în realitate, comerțul online presupune și achitarea online, iar la noi acest segment este puțin dezvoltat.

"În Moldova plățile online sunt efectuate pentru achitarea serviciilor comunale. În mare parte, dacă achiziționăm un produs de pe Internet, achitarea se face la venirea curierului. Acesta nu este comerțul online adevărat", a explicat expertul economic.

În același timp, Veaceslav Ioniță a subliniat că în ultima perioadă moldovenii au început să plaseze la greu comenzi online. Expertul economic consideră că această tendință se va menține și după încheierea pandemiei.

De menționat este că în ultimele luni mai mulți antreprenori s-au conformat noilor cerințe și au început să-și vândă marfa online. Cei care deja au experiență în domeniul respectiv au remarcat o creștere spectaculoasă a vânzărilor online pe timp de pandemie.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

69
Tagurile:
pandemie, expert economic, Comerț online


Загрузка...