Curtea Constituțională

Grup de inițiativă: Curtea Constituțională trebuie protejată de controlul politic

110
(reînnoit 21:33 21.05.2020)
Un grup de inițiativă vorbește despre felul în care ar trebui realizată reforma Curții Constituționale într-un apel adresat Parlamentului, șefului statului, Guvernului, Consiliului Superior al Magistraturii, Curții Constituționale, societății civile etc..

CHIȘINĂU, 21 mai – Sputnik. Un „grup de inițiativă pentru reforma în domeniul justiției constituționale” le-a adresat un apel exponenților supremi ai puterii de stat, societății civile și comunității specialiștilor din domeniul dreptului în care atrage atenția că „situația creată în domeniul justiției constituționale din Republica Moldova este una dezastruoasă pentru societatea noastră și prezintă pericol real pentru statul de drept”.

Grupul de inițiativă constată că „a devenit stringentă și imperativă necesitatea adoptării de către autoritățile publice centrale ale statului a hotărârii comune de demarare a procesului de reformare a justiției constituționale din Republica Moldova și de creare a unei Comisii pentru reforma constituțională, în componența căreia să intre reprezentanți ai mediului academic și ai societății civile din Republica Moldova”.

„Mai multe acte ale Curții Constituționale pronunțate în ultimul deceniu depășesc cadrul constituțional, creează noi norme de drept, denotă angajări politice, fiind determinate de oportunități politice și/sau economice”, accentuează semnatarii apelului.

În opinia lor, „încercările din ultima perioadă de a supune Curtea Constituțională controlului politic (prin atacuri publice, reproșuri ș.a. metode), au reliefat că legislația Republicii Moldova nu asigură pârghii efective de garantare a protecției absolute a Curții Constituționale în raport cu tentativele de influență venite din exterior. În contextul absenței acestor pârghii, Curtea Constituțională a încercat să se autoprotejeze prin apelarea la ajutorul internațional. Status quoul creat, ca rezultat al acestui cumul de factori, este inadmisibil într-un stat de drept.”.

„Reforma constituțională trebuie să vizeze modificarea normelor constituționale și legislative care reglementează criteriul de selecție și statutul juridic al magistraților constituționali, organizarea, funcționarea și interacțiunea Curții Constituționale cu celelalte autorități în stat, în direcția garantării independenței reale a acestei autorități și a reprezentanților ei”, subliniază semnatarii.

Apelul a fost semnat de Dumitru Pulbere, doctor în drept, ex-președinte al Curții Constituționale, Nicolae Andronic, doctor în drept, avocat, ex-vicepreședinte al Parlamentului, ex-prim-viceprim-ministru, Gheorghe Avornic, doctor habilitat în drept, profesor universitar, președintele Uniunii Juriștilor din Moldova, Alexandru Burian, doctor habilitat în drept, profesor universitar, deputat în primul Parlament, președinte al Asociației de Drept International din Republica Moldova, Evghenii Ceban, magistru în drept, jurnalist, Elena Comarnițcaia, doctor în drept, avocat, Mihail Gafton, magistru în drept, avocat stagiar, Victor Guțuleac, doctor în drept, profesor universitar, Valeriu Kuciuk, doctor în drept, avocat, lector universitar, Pavel Midrigan, doctor în politologie, conferențiar universitar, avocat, ex-procuror, Stanislav Pavlovschi, ex-judecător la CEDO, Victor Pușcaș, doctor în drept, conferențiar universitar, ex-președinte al Curții Constituționale, deputat în primul Parlament, Alexandru Armeanic, doctor în drept, conferențiar universitar, Gheorghe Costachi, doctor habilitat în drept, profesor universitar, cercetător științific principal în cadrul Institutului de Cercetări Juridice, Politice și Sociologice, Irina Iacub, doctor în drept, avocat, conferențiar universitar interimar, Alina Negru, doctor în drept, conferențiar universitar, Tudor Pașcaneanu, doctor în drept, conferențiar universitar.

Miercuri, 20 mai, reprezentanți ai grupului de inițiativă a susținut o conferință de presă consacrată acestui subiect. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

110
Tagurile:
politic, control, inițiativă, Curtea Constitutionala
Tematic
CC a admis parțial sesizarea deputaților cu privire la legalitatea numirii lui Robu
Dodon: Decizia CC - un precedent periculos pentru acordurile internaționale
CC a suspendat acțiunea legii privind acordul de creditare cu Federația Rusă
Expert: CC a luat o decizie politica care va avea consecințe economice
Specialiștii Departamentului Anesteziologie şi Terapie Intensivă de la Spitalului Clinic Republican „Timofei Moşneaga”

COVID-19: Numărul cazurilor a început crească din nou

9
(reînnoit 17:44 27.10.2020)
Astăzi s-a înregistrat un număr dublu de cazuri noi de infectări cu COVID-19 în comparație cu ziua de luni. Timp de 24 de ore, zece moldoveni au pierdut lupta cu infecția.

CHIȘINĂU, 27 oct - Sputnik. Ministerul Sănătății anunță că 649 de cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate astăzi în Republica Moldova. Dintre acestea, 4 cazuri sunt de import: Turcia - 2, Ucraina - 1, Italia - 1. Astăzi au fost efectuate 2 919 de teste, dintre care primar - 2 502. Astfel, bilanțul persoanelor infectate a ajuns la  72 460. 

Potrivit Ministerului Sănătății, 42 de lucrători medicali au fost testați pozitiv în ultimele 24 de ore, iar 814 pacienți se află în stare gravă, dintre care 41 sunt conectați la respirație asistată. 

În același timp, 471 de oameni au fost tratați de coronavirus. De la începutul pandemiei, 53 201 pacienți s-au vindecat de COVID-19. În total, 7 042 de persoane sunt în tratament la domiciliu cu forme ușoare de coronavirus, iar 24 442 sunt sub supraveghere la domiciliu.  

Din păcate, s-au înregistrat și noi decese. Ministerul Sănătății informează că astăzi au murit 10 persoane din cauza complicațiilor provocate de coronavirus. În total, de la începutul pandemiei și-au pierdut viața 1 710 de oameni. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

9
Tagurile:
bolnavi, pandemie, coronavirus, COVID-19
Tematic
Important: Cum ne protejăm sănătatea de gripă și COVID
COVID-19: Încă un medic a fost răpus de virus


Загрузка...
Accident grav pe traseul Chișinău-Hâncești

Accident teribil: Au scăpat cu viață ca prin minune

9
Un accident grav s-a produs în această după-amiază pe șoseaua Chișinău-Hâncești. Un șofer a pierdut controlul mașinii și a intrat într-un parapet, apoi vehiculul a fost proiectat într-un alt automobil.

CHIȘINĂU, 27 oct - Sputnik. Ofițerul de presă al Inspectoratului General al Poliției Silvia Vetcu a precizat pentru Sputnik Moldova că șoferul unui automobil marca Dacia, un bărbat în vârstă de 43 de ani, se deplasa de la Chișinău spre Hâncești.

La un moment dat, el dat a pierdut controlul mașinii. Din cauza carosabilului alunecos, vehiculul a ajuns într-un parapet de pe banda opusă, iar ulterior a fost proiectat într-un automobil Honda, condus de un șofer în vârstă de 49 de ani.

În consecință, mașina Dacia s-a răsturnat, iar șoferul și pasagera, o femeie de 44 de ani, au fost preluați de urgență cu ambulanța la spital.

Poliția urmează să stabilească circumstanțele accidentului. Deocamdată nu se știe dacă șoferul era sau nu băut la volan. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

9
Tagurile:
mașină, impact, accident
Tematic
Foto: Accident teribil la Florești: Un tânăr, lovit de două automobile
Un șofer a murit în urma unui grav accident rutier: Detalii


Загрузка...